Goethe-Institut Istanbul'un Nisan Programı Açıklandı - Son Dakika
Kültür Sanat

Goethe-Institut Istanbul'un Nisan Programı Açıklandı

Goethe-Institut Istanbul\'un Nisan Programı Açıklandı

Goethe-Institut Nisan'da farklı etkinlikler sunuyor.

18.03.2014 15:45  Güncelleme: 16:20

Çağdaş belgesel tiyatronun önemli temsilcilerinden biri olan Hans-Werner Kroesinger ve belgesel film yapımcısı Regine Dura bir yıldan bu yana Belgrad, Saraybosna ve İstanbul'daki Goethe-Institut'larının desteği ile 1. Dünya Savaşı ile ilgili gerçekleştirmeyi planladıkları proje için araştırmalar yaptılar. Tarabya Kültür Akademisi'nin burslu sanatçıları olarak İstanbul'da bulundukları süre içinde yerel ve tarihsel bir keşfe çıkan sanatçılar, bunu Türkiye'deki mevcut durumla ilişkilendiriyorlar.

Bu araştırma süreci ve yapılacak iki atölye çalışması, "Open Spaces" adlı bir sergi ve belgesel tiyatro oyunlarının sahnelenmesi ile sonuçlanacak.

Sergi "Open Space"
DEPO/ Tütün Deposu İstanbul
Lüleci Hendek Cad., No: 12, Tophane
Açılış: 09.04.2014, saat 19.30
Sergi süresi: 09 - 18.04.2014

Sanatçıların araştırma süreçleri ve öğrencilerle yapılacak atölye çalışmalarının sonuçları, 09 - 18 Nisan 2014 tarihleri arasında Tütün Deposu'nda açılacak "Open Spaces" adlı sergi kapsamında görünür kılınıyor. Bu sergide izleyici, tarih ile ilgili çeşitli bakış açılarını keşfetme ve sorgulama olanağını bulacak. Seminerler ve atölye çalışmalarında öğrenciler kendi ilgi alanlarından yola çıkarak 1. Dünya Savaşı tarihini farklı yönleriyle tanıyacak, bu farklı yönlerle yüzleşecek, anlatılmamış hikayeler ortaya çıkarılacak ve profesyonel destek alarak uygun sunum biçimleri bulacaklar. Bu şekilde, yeni tartışma ve atölye çalışmalarına zemin hazırlayacak, çok bakış açılı bir sergi ve araştırma alanı yaratılacak.

Belgesel tiyatro "Bastırılmış ve Unutulmuş"
Tarih: 13 - 15 Nisan 2014 arası
Tarabya Alman Büyükelçiliği Yazlık Rezidansı, Askeri Mezarlık
Yeniköy Cad., No: 88, Tarabya
Her performansa sadece 30 kişi katılabilir. Performanslara katılım için başvurular 05.04.2014 tarihine kadar:

Goethe-Institut Istanbul ( www.goethe.de/istanbul )

Her iki atölye çalışması sonucunda ortaya çıkacak malzemeler, ulusal tarih perspektiflerini ortaya koyan ve 1914'den 2014'e kadar uzanan bir yay çizen belgesel tiyatro sahneleri kapsamında da kullanılacak. Hedeflenen, ortak tarih bağlamında kültürlerarası diyaloğu teşvik eden, stereotipleri sorgulayan ve önyargıları yıkan, geleceğe yönelik bir bakış…

Çıkış noktasını, Almanya Büyükelçiliği'nin Tarabya'daki tarihi yazlık rezidansının arazisi içinde yer alan ve Birinci Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden Alman askerlerinin mezarlarının bulunduğu askeri mezarlık oluşturuyor. Konuşmalar, görüşmeler ve yerel keşifler sonucunda farklı görüşler toplanıyor. Ve bu malzemeden yola çıkarak geliştirilen performans, farklı bakış açılarını ve farklı tanımlamaları bir araya getiriyor. Ortaya, karşılıklı birbirini etkileyen, tamamlayan, birbiriyle çelişen veya birbiriyle rekabet eden hikâyeler çıkıyor. Yorumlama konusunda var olan yargılar çözülüyor, izleyici farklı ulusal anlatılar ile yüzleşiyor.

Regine Dura. Yönetmen ve yazardır. Marburg ve Frankfurt am Main'da siyaset, tiyatro, sinema ve medya bilimleri, Alman dili ve edebiyatı ve sanat pedagojisi; Berlin Hochschule der Künste'de video okudu. 1996 yılında tercihini sinemadan yana yaptı. Berlin'de European Film Academy ve Wim Wenders Production için, Londra'da Tall Stories ve Darlow Smithson Film için belgesel ve sinema filmi alanlarında çalıştı; film küratörlüğü yaptı ve jürilerde yer aldı. 90'lı yıllarda besteci Caroline Wilkins için Arias for Phonograph and Singers adlı filmin ve Routes to the Roots adlı göç ticaretiyle ilgili filmin senaryosunu yazdı ve yönetmenliğini yaptı. Güney Afrika'daki transformasyon süreciyle ilgili araştırmaları sırasında yaşanmış bir hikayeye rastladı ve 2012'de White Blood/WeißesBlut (ZDF/ARTE) adlı, ırkçı bir Alman-Güney Afrika evlat edinme kuruluşuyla ilgili belgeselini çekti. Filmin uyandırdığı ilgi üzerine, 2013 yılında WDR için bir radyo programı hazırladı. Tüm bu çalışmaları için hayatının farklı dönemlerinde Deutsch-Kanadische Gesellschaft (Alman- Kanada Derneği), Filmförderungsanstalt FFA (Film Destekleme Kurumu), Avrupa Birliği'nin MEDIA Programı ve DEFA Vakfı'ndan burslar aldı. Bu burslar sayesinde projelerini geliştirdi ve Kanada, ABD, Büyük Britanya ve Güney Afrika'da kalarak deneyim kazandı. 2000 yılından bu yana belgesel tiyatro alanında Hans-Werner Kroesinger ile birlikte çalışıyor.

Hans-Werner Kroesinger. Yönetmen ve yazardır. Bonn'da doğdu, Gießen'de uygulamalı tiyatro bilimi okudu. Robert Wilson için yönetmen asistanı ve dramaturg olarak çalıştı. 1989/90 yıllarında Doğu Berlin'de Heiner Müller'in Hamlet/Maschine oyununda sanat asistanlığını üstlendi. Bu dönemde Demokratik Almanya Cumhuriyeti'nin (DDR) sonunun, onun büyüdüğü eski Federal Almanya'nın da sonu olduğunu anlamaya başladı ve tiyatroya bir süre ara vermeye karar verdi. Şansı yardım etti ve 1991/92'de aldığı Akademie Schloß Solitude bursu sayesinde tiyatro sanatı konusunda düşünme fırsatı buldu. 1993'te bu kez LCB'den aldığı burs, bu düşünmesürecini bir yıl daha uzatabilmesini sağladı. 1994'ten itibaren belgesel tiyatro yapmaya ve belgeleri tiyatro ortamına yerleştirerek tiyatro araçlarını analiz aracı olarak kullanmaya başladı. 1997'de documentaX'a katıldı. 2006 yılında Kindertransporte adlı oyunu ile Berlin Eyaleti'nin "Brüder Grimm Ödülü" nü aldı. "Politik im Freien Theater" ve "Impulse" festivallerine katıldı. 2012 yılında Ruhr Universität Bochum'da sahne araştırmaları dalında konuk profesör olarak bulundu. Yurt içinde ve dışında ders verdi, şehir ve devlet tiyatrolarında ve özel tiyatrolarda kendi oyunlarını üretti. Konularla ilgili araştırmalar yaparken bir şeyler öğrenmeye devam ettiği sürece, belgesel tiyatro yapmayı sürdürme kararı verdi.

Hans-Werner Kroesinger ve Regine Dura'nın bu projesi Güney Doğu Avrupa ülkelerindeki Goethe-Institut'larının ve Hau Hebbel am Ufer'in ortak yapımıdır.

Prodüksiyon ve araştırmalar Belgrad, İstanbul ve Saraybosna Goethe-Institut'larının ortak çalışması ile gerçekleşmektedir.

Proje çerçevesinde gerçekleşecek etkinliklere destek veren kuruluşlar: Heinrich-Böll-Stiftung (Saraybosna), Mercator Stiftung, Zentrum für Kulturelle Dekontamination (Belgrad), Kinoteka Bosne i Hercegovine (Saraybosna), Orient-Institut İstanbul, Türk Tarih Vakfı (İstanbul) ve Tütün depo (İstanbul), Bilgi Üniversitesi (İstanbul)

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Goethe-Institut Istanbul'un Nisan Programı Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement