"Etek İzlerini Silmeden" Belgeseli - Son Dakika
Kültür Sanat

"Etek İzlerini Silmeden" Belgeseli

"Etek İzlerini Silmeden" Belgeseli

Ebru Bilun Akyıldız'ın Galata Mevlevihanesi Müzesi'ni Anlattığı 'Etek İzlerini Silmeden' Adlı Belgesel Filmin Gösterileri Pera Müzesi Oditoryumu'nda Gerçekleşecek.

18.10.2010 12:46

Ölüm ve yaşam arasındaki geçirgen duruşu, bulunduğu sokağa ismini vermiş olan Şeyh Galib'i, Fasih Dede'den yadigar kedileri ile Galata Mevlevihanesi'nin anlatıldığı belgesel seyircisini bekliyor.

Ebru Bilun Akyıldız'ın, Galata Mevlevihanesi'ne düzenli olarak gelen sadık ziyaretçilerinden esinlenerek yarattığı "Etek İzlerini Silmeden" isimli belgesel, aynı zamanda dünyanın pek çok köşesinden insanı bu alçak gönüllü yapıya çekmekte olan şeyin ne olduğu sorusuna cevap arıyor.

Mekanın atmosferini hissetmek ve bahçesinde nefeslenmek için toplumun pek çok farklı kesiminden gelen ziyaretçilerin konu olduğu belgesel filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini Ebru Bilun Akyıldız, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı katkılarıyla hayata geçirilen ve özgün müziğini Gökhan Kırdar'ın yaptığı "Etek İzlerini Silmeden" belgeseli 20 Ekim Çarşamba saat 19.00 ve 30 Ekim Cumartesi saat 14.00'de Pera Müzesi Oditoryumu'nda Galata Mevlevihanesi'ni seyirciye anlatacak.

1491 tarihinde kurulan Galata Mevlevihanesi, İstanbul'a gelen Batı'lı turistlerin uğrak yeri oluyor. Şeyhler Mevlevihane'deki sema ayinlerini turistlerin izlemesine izin veriyorlar. Böylece Avrupa, Mevlana Celaleddin Rumi'nin derin mistik dünyası ile burada tanışıyor.

Galata Mevlevihanesi ve İstanbul

Sosyal tarih açısından Galata Mevlevihanesi'nin etkilerini, İstanbul ile girdiği güçlü etkileşimi Ekrem Işın, Batı'lı konuklara açık olmasıyla yarattığı etkilleri Baha Tanman anlatıyor. Adab ve erkanı Mevlana'nın 22. kuşak torunu olan Esin Çelebi'den dinliyoruz. Ekrem Demirli'ye, insandaki hangi ihtiyacın onu tasavvufa yönlendirdiğini soruyoruz.

Mevlana Celaleddin Rumi ve Mevlevilik

Mevlana Celaleddin Rumi'yi anlamak konusunda Nevit Oğuz Ergin'in görüşlerini alıyoruz. Ahmet Işık Doğan, sema mukabelesinin artık neredeyse unuttuğumuz simgelerini hatırlatıyor. Mustafa Çıpan, Mevlevihane'ye intisab eden dervişlerden biri olan Fasih Dede'yi anlattıyor. İskender Pala, 'susmuşlar' anlamına gelen hamuşanı yani kabristanı anlatıyor. Kubilay Tunçer ile Şeyh Galib ve eseri Hüsn-ü Aşk'ın anlam ve etkisi üzerine konuşuyoruz. Ve yakın zamanda tamamlanan semahane restorasyonuna, çalışmayı yürütmüş olan Mimar Raif Doğan'ın röportajıyla göz atıyoruz.

"Etek İzlerini Silmeden" belgesel filmi TÜRSAV'ın İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı katkılarıyla düzenlediği "İstanbul-Pecs-Essen Sinemasal Buluşmalar 2010" kapsamında, 20 Ekim tarihinde de Essen Katakomben Theartre'da gösterilecek.

"Etek İzlerini Silmeden" hakkında detaylı bilgi ve belgeselin fragmanı www.etekizlerinisilmeden.com adresinde meraklılarını bekliyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat 'Etek İzlerini Silmeden' Belgeseli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement