22. AKBANK CAZ FESTİVALİ DÜNYACA ÜNLÜ İSİMLERİ MÜZİKSEVERLERLE BULUŞTURDU
Caz tutkunlarının her yıl heyecanla beklediği, Türkiye'nin en uzun soluklu festivallerinden biri olan Akbank Caz Festivali, 22. yılında yine dünyaca ünlü caz sanatçılarını müzikseverlerle buluşturdu. 03-21 Ekim 2012 tarihleri arasında üç hafta boyunca şehri cazın farklı renkleriyle kucaklayan Festival kapsamında, 10 şehirde 300 sanatçının katılımıyla 63 konser gerçekleştirildi. Festival, zengin konser programının yanı sıra atölye çalışmaları, paneller, yarışmalar, cazlı brunch'lar, Kampüste Caz ve Liselerde Caz Atölyeleri ile yine dopdoluydu.
Her yıl olduğu gibi 22. yılında da dünyaca ünlü caz sanatçıları ülkemizde ağırlayan 22. Akbank Caz Festivali, yetenekli genç müzisyenlere de performanslarını sergileme ve usta isimlerle aynı sahnede yer alma imkanı sundu.
22. Akbank Caz Festivali'nden Çarpıcı Notlar:
· 22. Akbank Caz Festivali, caz, blues ve gospel türlerinin en iyi temsilcilerinden Joan Faulkner, Harriet Lewis ve Joanne Bell'den oluşan The Three Ladies of Blues'un 3 Ekim 2012, Çarşamba günü Babylon'da gerçekleştirdiği açılış konseriyle başladı.
· Pozitif Live organizasyonu ile gerçekleştirilen Festival'in öne çıkan isimleri arasında; 17 yıl aradan sonra yeniden Akbank Caz Festivali'nde sahne alan Amerikan caz sahnesinin efsane isimlerinden biri olan müzisyen, besteci, filozof ve eğitmen Anthony Braxton; günümüzün en önemli film ve tiyatro müziği bestecilerinden biri olan Yunan piyanist ve besteci Eleni Karaindrou; caz trompete yepyeni bir boyut kazandıran günümüzün en yenilikçi müzisyenlerinden biri olan İbrahim Maalouf; Hint müziği ile elektronik müziğin birleşiminden oluşan kendine özgü tınısı ile büyük beğeni kazanan usta besteci Rudresh Mahanthappa; müzik otoritelerinin "bir sonraki en büyük erkek caz vokali" olarak nitelendirdiği Gregory Porter; şamanizm akımını müzikal doğaçlamalarına başarılı bir şekilde yansıtan ünlü Alman caz piyanisti Jens Thomas; Snow Owl olarak tanınan dünyaca ünlü bas gitar sanatçısı Juan Sebastian Garcia-Herreros; Norveçli ünlü piyanist Ketil Bjørnstad; İsveçli trombon virtüözü ve vokalist Nils Landgren, postmodern cazın yenilikçi isimlerinden ECHO Jazz Ödülü sahibi Alman piyanist Michael Wollny, İskandinav müzik sahnesinin en saygın gitaristlerinden biri olan Johan Norberg, enstrümanıyla kontrbasın sınırlarını yeniden çizen İsveçli Lars Danielsson, Alman baterist Wolfgang Haffner, Danimarka'nın caz divası Cæcilie Norby, bariton saksafonun Fransa'dan çıkmış en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Céline Bonacina ve lirizm yüklü sololarıyla dinleyenleri kendine hayran bırakan Finlandiyalı trompetçi Verneri Pohjola'dan oluşan The ACT yer aldı.
· Türk cazının ustalarını ve genç yeteneklerini buluşturan "Türk Cazının Ustaları ve Genç Yetenekleri" bölümünde; Erkan Oğur Anatolian Blues, Baki Duyarlar & "Time of Spring", Önder Focan & Meltem Ege Group-Songbook, Islak Köpek & Serra Yılmaz, Yurodny & Hezarfen Ensemble, Barıştık mı ve Yakaza Ensemble konserleri ile günümüz Türk cazının geniş bir panoramasını Festival tutkunları ile paylaştı.
· Festival kapsamında, Eleni Karaindrou'nun 6 Ekim 2012, Cumartesi günü İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda verdiği konser, 24 Ocak 2012'de hayatını kaybeden usta yönetmen Theo Angelopoulos'un anısına düzenlenen ilk konser olma özelliği taşıyordu. Konserde Eleni Karaindrou'ya şef Ender Sakpınar yönetiminde aralarında Yunanistan'dan gelen misafir sanatçılar; Natalia Michailidou (piyano), Vangelis Christopoulos (obua), Dinos Hadjiiordanou (akordeon) ve Aris Dimitriadis'in (mandolin) de bulunduğu 31 kişilik bir orkestra eşlik etti.
· Festival, aralarında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı, Akbank Sanat, Babylon, Nardis, The Seed ve Caddebostan Kültür Merkezi'nin de yer aldığı 38 ayrı mekanda gerçekleştirildi.
· 15 Ağustos-10 Eylül tarihleri arasında Facebook üzerinden gerçekleştirilen Tişört TasarlıCAZ! yarışması cazı ve tasarımı sevenleri ortak bir platformda buluşturdu. Katılımcılara caz enstrümanlarıyla yarattıkları müziğin renk ve desenlerinden tişörtler tasarlama imkanı sunan özel uygulamayı 22.072 kişi ziyaret etti. 1.500'ün üzerinde tasarımın başvurduğu yarışmada finale kalan tasarımlar moda editörü Ece Sükan, gazeteci Oben Budak, Vouge Dergisi Yayın Direktörü Özge Sarıkadılar, moda tasarımcısı Özlem Kaya, moda editörü Hakan Öztürk, gazeteci Tülin Kermen, moda blogger'ı Koray Caner Özturk, müzisyen-gazeteci Melis Danişmend, caz sanatçısı Alp Ersönmez, Akbank Kurumsal İletişim Bölümü Bölüm Başkanı Murat Göllü ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı'dan oluşan yarışma jürisi tarafından değerlendirildi. Birinciliği Aysel Erol kazanırken, Özer Akdeniz ikinci, Deniz Topal ise üçüncü oldu.
· 22. Akbank Caz Festivali kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen "JAmZZ Akbank Caz Festivali Genç Yetenekler Yarışması", bu yıl da Türkiye'nin dört bir yanından büyük ilgi gördü. Gençlere Festival'in bir parçası olma ve profesyonel sanatçılarla birlikte sahnede Jam Session yapma imkanı sunan yarışmada finale kalan 12 aday, cazın Türkiye'deki öncü isimlerinden İmer Demirer, caz vokalisti ve Ayten Alpman'ın kızı Ayşe Gencer, Duman grubu bateristi Cengiz Baysal, ünlü kontrbas sanatçısı Volkan Hürsever, ünlü piyanist Aydın Esen ve radyo programcısı Hakan Tüfekçi'den oluşan yarışma jürisi karşısında sahne aldı. Performansları ile jüri üyelerini büyük beğenisini toplayan adaylar arasında yapılan değerlendirme sonucu; Olgun Acar (davul)-En İyi Performans, Gürtuğ Gök (alto saksafon)-En İyi Doğaçlama ve Melisa Kıral (vokal)-En İyi Yorum kategorilerinde birinci oldu. Üç farklı dalda kazanılan birinciliklerin yanı sıra üstün başarı nedeniyle; Paşa Çelik (elektro gitar), Sanat Deliorman (vokal) ve Fulya Akça da (vokal) mansiyon ödülüne değer buldu. Yarışmanın birincileri, 15 Ekim 2012, Pazartesi günü Aydın Esen, Cengiz Baysal, İmer Demirer, Ayşe Gencer ve Volkan Hürsever'den oluşan yıldız bir kadro eşliğinde Babylon sahnesinde düzenlenen özel Jam Session'da sahne aldı. Yarışmada dereceye giren genç yetenekler ayrıca Venedik Caz Festivali kapsamında gerçekleşecek olan atölye çalışmalarına katılarak, sekiz gün boyunca New York'taki New School for Jazz ve Contemporary Music Akademisi eğitmenlerinden teorik bilgiler, kulak eğitimi ve ritm gibi birçok alanda ders alacaklar.
· 22. Akbank Caz Festivali'nin bu seneki yeni başlıklarından olan Liselerde Caz Atölyeleri, Festival'in en önemli etkinliklerinden biri oldu. Müzik ile ilgili olsun ya da olmasın, lise çağındaki gençlere ulaşmayı, onlara caz müziğini tanıtmayı, sevdirmeyi ve belki daha önce yakından görmedikleri farklı enstümanları tanıtmayı, sahnede izledikleri ya da izleyecekleri müzisyenlerin yaklaşımlarını algılamalarını sağlamayı amaçlayan "Liselerde Caz Atölyeleri", 8 - 16 Ekim tarihleri arasında sekiz lisede ücretsiz olarak gerçekleştirildi. Etkinlik boyunca eğitmen M. Cem Tuncer, Barış Ertürk, Ercüment Orkut ve Ediz Hafızoğlu gençlerle bir araya gelerek deneyimlerini paylaştı ve gençlerin sorularını yanıtladı. Bu yıl sadece İstanbul'da gerçekleştirilen etkinliğin, önümüzdeki yıllarda tüm ülkeye yayılması amaçlanıyor.
· Akbank Caz Festivali kapsamında bu yıl dördüncüsü düzenlenen "Kampüste Caz" etkinliği ise 8-18 Ekim tarihleri arasında İstanbul'un yanı sıra dokuz farklı şehirde toplam 14 üniversitede cazın coşkusunu ve heyecanını üniversiteli gençlerle buluşturdu. "Kampüste Caz" konserlerinde, genç yaşına rağmen Türk Caz Müziği'nin en beğenilen isimleri arasında gösterilen Elif Çağlar, ülkemizin önde gelen caz piyanistlerinden Çağrı Sertel ve Türk müzisyen Behsat Üvez ile Hollandalı saz ustası Steven Kamperman'ın ortak buluşmasıyla oluşan Barana grubu, vokalde Türk cazının en önemli genç yeteneklerinden biri olan Ceylan Ertem eşliğinde gençlerle bir araya geldi.
· Festival kapsamında çocuk atölyelerinden dansa, şapka tasarımından kokteyl yapımına kadar pek çok farklı ve ilgi uyandıran atölye çalışması düzenlendi. Ayrıca Türkiye'de Caz Eğitimi, Türkiye'de Cazın Öyküsü, Serbest Müzisyenlerle Sohbetler, Caz Coverları ve Mesleğim Dışında Sadece Caz adını taşıyan paneller gerçekleştirildi.
· "Sanatçı Engel Tanımaz" sloganı ile yola çıkan Düşler Akademisi, 'Social Inclusion Band' ile engelli ve sosyal dezavantajlı gençleri profesyonel müzisyenlerle aynı sahnede buluşturdu.
· Kulağa olduğu kadar damak zevkine de hitap eden ve büyük ilgi gören "Cazlı Brunch" etkinliklerine bu yıl da devam edildi. JazzMatiz keyifli müzikleriyle renk kattığı brunchlar 7 Ekim'de Moda Teras'ta, 14 Ekim'de ise Hilton ParkSA da gerçekleştirildi. Ayrıca Akbank Sanat Kafe, 6 Ekim, 13 Ekim ve 20 Ekim tarihlerinde "Akşamüstü Caz" etkinliğine ev sahipliği yaptı.
Son Dakika › Kültür Sanat › Dünyaca Ünlü İsimleri Müzikseverlerle Buluşturdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?