"Türk müziği eserlerinin yeniden yorumlanması" mottosu ile, Türk müziğini dünya sahnelerine taşımayı hedefleyen Yeni Türk Müziği Hareketi konseri, 8 Şubat'ta CRR Konser Salonu'nda...
Şef ve Solist: Cihat Aşkın
Solistler: Dilek Türkan, Tevfik Rodos
"İBB CRR Konser Salonu için özel olarak hazırlanmış olan bu proje öncelikle Türk müziğinin zenginliğini, çeşitliliğini ve büyüsünü vurgulamayı amaçlamıştır. Yeni Türk Müziği Hareketi, "Türk müziği eserlerinin yeniden yorumlanması" mottosu ile, Türk müziğini dünya sahnelerine taşımayı hedeflemektedir. Dünya çapında üne sahip yerli ve yabancı solistlerin ve toplulukların Türk eserlerini yorumlayacak olması ise Yeni Türk Müziği Hareketi'nin en heyecan verici noktası olacaktır.
Projenin bir diğer önemli noktası ise, genç müzisyenleri kucaklaması. Her konserde yeni isimler ortaya çıkaracak olan Yeni Türk Müziği Hareketi aynı zamanda Türk müziğine yeni isimler kazandırmayı hedeflemektedir. Yeni Türk Müziği Hareketi, Cihat Aşkın'ın önderliğinde, klasik Türk müziği, Mevlevi gelenekleri, Türk halk müziği, dini müzik ve çağdaş Türk müziğinin tarihsel sürecini işlerken tek seslilik veya çok seslilik kaygısı gütmeden eserleri farklı bir anlayış ve yorum ile sunmaktadır. Kültürel ayrımların hızla arttığı günümüz dünyasında doğu ve batının birbirine ihtiyacı vardır. Güneşin doğduğu yer daima tüm dünyaya ışık götürmüştür. Doğu dünyası yüzyıllar boyunca medeniyetlerin beşiği olmuş ve dünyayı ruhu ile beslemiştir. Doğu dünyası mutluluğu huzurda, batı dünyası ise refahta aramıştır. Huzur ve refahın birleştiği yer ise ideal olmalıdır. Tarihte doğu ve batı medeniyetlerini müzik eserleri ile tasvir eden ve zaman zaman onları birleştiren birleştiren doğulu ve batılı besteciler olmuştur. O halde dünya barışı için doğu ve batının öncelikle düşünce ve sanatta kucaklaşması ve bunun tüm insanlığa yayılması Türkiye'nin önder olmasını ve başı çekmesini gerektiren bir anlayıştır. Doğu ve Batı'nın kucaklaşması ancak bizim toplumumuzun kucaklaşması ile ve daha sonra bu anlayışın diğer medeniyetlere sirayet etmesiyle mümkün olabilecektir.
Itri ile Bach, Mozart ile Dede Efendi, Aşık Veysel ile Beethoven ve niceleri farklı dilleri konuşsalar dahi aynı şeyleri söylerler. Doğu ve batı dillerindeki sevgi mesajlarını aynı platformda bizlere yansıtacak olan günümüzün kıymetli yorumcularından Dilek Türkan, Tevfik Rodos, değerli genç sanatkarlar ve iki dünyayı da bilen Cihat Aşkın'ın önderliğinde Yeni Türk Müziği Hareketi bizim sesimizi dünyaya taşıması bakımından örnek bir projedir."
Son Dakika › Kültür Sanat › Doğu ve Batı'nın Yeniden Kucaklaşması - Yeni Türk Müziği Hareketi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?