Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan fındık toplamak için Ordu'ya gelen mevsimlik tarım işçilerinin çocukları, "Çocuk İşçiliğinin Fındıkta Önlenmesi Projesi" kapsamında halk oyunlarını öğreniyor.Uluslararası Çalışma Örgütü, Türkiye İş Kurumu ve Ordu Valiliğince yürütülen proje doğrultusunda çadır kentte konaklayan mevsimlik işçiler, gün içinde bahçede fındık topluyor, çocukları ise çeşitli derslerin yanı sıra Karadeniz ve Doğu bölgesi ezgileri eşliğinde halk oyunları eğitimi alıyor.
Projenin genel koordinatörü Doç. Dr. Murat Gürkan Gülcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz ile doğu illerindeki ezgiler eşliğinde çocukların folklor öğrendiğini söyledi.Bölge sakinleriyle yöreye çalışmak üzere gelen halkın kaynaşmasını amaçladıklarını dile getiren Gülcan, "Bu nedenle çocukların, ilkokul ve ortaokul programında aldıkları derslerin yanında hem bölgenin kültürünü, müziğini tanınması ve bunları icra etmesi hem de kendi kültürlerinin burada kendilerine hatırlatılması önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.
Gülcan, Türkiye'nin kültürel ögeler bakımından son derece zengin olduğuna dikkati çekerek, " Karadeniz Bölgesi'ndeki müzik ve folklorun, doğu ve batı illerindekinden farklı olduğunu düşünürsek, bunların da bir arada kaynaştırılması, projenin amaçlarındandır. Bu konuda yaptığımız çalışmalarda çok iyi sonuçlar elde ettiğimizi görüyoruz" ifadesini kullandı.
Yöreye gelen çocukların geçen yıllarda öğrendikleri Karadeniz ezgilerini mırıldandığını belirten Gülcan, her iki yöreye ait halk oyunlarının bir arada oynanmasının önemli olduğunu, çocuklar arasında kuracakları köprü ve iletişimin arkadaşlığa dönüşmesi gerektiğini anlattı.
"Projede halay ve yöremizdeki horonu bütün olarak düşünüyoruz"
Halk oyunları eğitmeni Mehtap Türe de çocuk tarım işçiliğinin sonlandırılması amacıyla yürütülen proje kapsamında eğitim verdiğini söyledi.Folklor sayesinde kardeşliği vurgulamaya çalıştıklarını kaydeden Türe, "Projede halay ve yöremizdeki horonu bütün olarak düşünüyoruz. Böylelikle çocuklar horon-halay kardeşliğiyle projede yer alıyor" dedi.
Türe, her iki yörenin oyunlarını bir araya getirdiklerini belirterek, "Halayla horon bir araya geldi, bir kardeşlik doğdu. Zaten kardeştik, oyunlarımızı da kardeş hale getirdik" diye konuştu.Farklı yaş gruplarına folklor öğretildiğini aktaran Türe, yetişkinlerin de gösterilere hayran kaldığını ve onların da katılma isteğinde bulunduğunu sözlerine ekledi.
Son Dakika › Kültür Sanat › Çadırkentte 'Horon-halay' Kardeşliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?