"Böyle Sergi Görülmedi" - Son Dakika
Kültür Sanat

"Böyle Sergi Görülmedi"

"Böyle Sergi Görülmedi"

Görme engellilerin gündelik hayattaki hisleri, görme yetisine sahip kişilere yaşatmayı hedefleyen "Karanlıkta Diyalog Deneyimi Sergisi", İstanbul'da yarın açılacak Serginin kurucusu Heinecke: "Bu sergi, katılımcıların yaşamında önemli bir dönüm noktası olacak"

19.12.2013 15:55

Görme yetisine sahip insanlara, görme engellilerin hislerini yaşatmayı hedefleyen  "Karanlıkta Diyalog Deneyimi Sergisi" (Dialogue in the Dark)  yarın İstanbul Gayrettepe Metro İstasyonu'nda açılacak.

Dünyada 130 kentte, 7 milyondan fazla insana ulaşan serginin İstanbul ayağının yarınki açılışı öncesinde basın toplantısı ve basın turu düzenlendi.

Karanlıkta Diyalog Sergisi kurucusu Andreas Heinecke, ışıksız bir ortamda gerçekleştirilen basın toplantısında yaptığı konuşmada, 25 yıllık geçmişe sahip serginin 38 ülkeye ulaştığını ve her gün 2-3 bin insanın, görme engellilerin hislerini tecrübe etme imkanı bulduğunu ifade etti.

Serginin bir amacının da görme yetisine sahip olmayan insanların yeteneklerinden faydalanmak olduğunu belirten Heinecke, sözlerine şöyle devam etti:

"Bana insanlar 'Körler için mi bir şey yapıyorsun?' diye soruyorlar. Ben de onlara körler için bir şey yapmadığımı, körlerle bir şey yaptığımı söylüyorum. Körlere değil, gören insanlara yönelik bir sergi. Ben her insanın, her bireyin değeri olduğuna inanıyorum. Aslında körlük, değerli bir özellik olabilir diye düşünüyorum. Burada körlerle kurduğumuz iletişimden bir şeyler öğrenebiliriz. Aslında burada yaptığımız şeyden en çok yararlanan insanlar gören insanlardır. Gören insanlar, kendilerini burada daha iyi tanıma fırsatı elde ederler. Güven ve iletişimin önemini fark ederler. Bu sergiyi İstanbul'da açtığımız için çok mutluyuz. İstanbul halkının buraya gelmesini çok istiyoruz. Aktarmak istediğimiz mesajın, İstanbul'da da iletildiğini görmek istiyoruz. Sergi, katılımcıların yaşamları için önemli bir dönüm noktası olacak."

Sergide, ışıksız ortamda, görme yetisine sahip insanlara, görme engellilerin refakat ettiğini ifade eden Heinecke, "Karanlıkta olmak onların günlük rutin hayatlarında olan bir şey. Burada körler görebilen, görme yetisine sahip olanlar ise kör haline geliyor. Böylece de tamamen yeni bir şekilde iletişim kuruluyor" dedi.

Serginin kurucu ortağı Hakan Elbir ise proje ile 30 görme engelliye iş olanağı sağlandığını aktardı. Sergide körlüğün bir metafor olarak kullanıldığını kaydeden Elbir, serginin insanların empati duygusunu geliştirdiğini, farklı bir deneyim yaşattıklarını ifade etti.

"45 milyon görme engelli var"

Serginin sponsorlarından Dünyagöz Yönetim Kurulu Üyesi Gülferi Meral Yıldırım, görme yetisinin insanları hayata bağlayan duyuların başında geldiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 145 milyon görme zorluğu çeken insan var. 45 milyonu tamamen kalıcı körlükle hayatlarını devam ettiriyor. Bu 45 milyon kişinin aslında erken teşhis ve tedavi olsaydı yüzde 80'i görme yetisini kaybetmeden hayatlarını sürdürebilecekti. Bu projeyi uzun süredir yurt dışındaki örneklerinden takip ediyoruz. Göz sağlığının önemini anlama, göz sağlığının korunmasına dikkat çekilmesi bakımından bu projenin son derece kıymetli olduğuna inanıyoruz."

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Ali İhsan Uygun, serginin empati duygularını geliştireceğine inandığını belirterek, serginin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Belediyenin Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Müdürü Bekir Köksal, engelliler için önemli eksiklerin başında, farkındalığın geldiğini ifade ederek, "Toplumun büyük bölümünde engellillere yönelik farkındalık eksikliği var. Bu farkındalığın ortadan kaldırılmasına yönelik bu projenin önemli bir hizmet gerçekleştireceğine inanıyorum" diye konuştu.

TT Net Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Şahin Şen, engellilere yönelik çalışmalara büyük önem verdiklerini, kurumlarının görme engellilere yönelik de hizmetler sunduğunu belirterek, bu konuda yaptıkları çalışmaların tanıtımı açısından serginin önemli bir fırsat sunduğunu, bu nedenle de ana sponsor olduklarını kaydetti.

Sergi

Gayrettepe Metro İstasyonu'nda bin 500 metrekare alanda kurulan sergide, tamamen ışıksız bir ortam katılımcıları bekliyor. Işıksız sergi alanında, katılımcılar, görme engelli rehberler eşliğinde, beyaz bastonlarla İstanbul'a özgü sesleri ve kokuları duyarak, park, köprü, trafik, tramvay ve uçak deneyimleri yaşıyor. Görme engelliler için hazırlanan betimlemeli film izleyip ve internete girebiliyor. Tamamen karanlık ortamdaki kafeteryada da sohbet etme imkanı sunuluyor. Sergide 30 görme engelli görev alıyor.

Sergi TTNET ana sponsorluğunda, Dünya Göz Hastanesi stratejik ortaklığında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Ulaşım A.Ş ev sahipliğinde, İstanbul Engelliler Müdürlüğü Koordinasyonu'nda düzenleniyor. Projenin sorumluları arasında TAV Havalimanları, Türk Hava Yolları, Türkiye Finans Katılım Bankası, IKEA ve "Kliksa.com" yer alıyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 'Böyle Sergi Görülmedi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement