"Geceydi, ki karanlık nasıl zifir. Elim kadar, parça parçaydı gökteki yıldızlar. An geçmiyordu, tek tek iniyorlardı aşağılara. İşte o yıldızlardan biri, bizim bahçeye düştü. Bir ben gördüm, başka göz yoktu çevrede. Herkes derin uykudaydı. Beni bir el dürttü sanki, uyandırdı uykumdan. Bir el yataktan kovaladı. Yatıp kalsam boğacaktı başka bir el. Bahçeye dar attım kendimi. Ağaçlar karanlıkta canavardan farksızdı. Gün gözüyle görüp bilmesen, kara kolu, kara bacağı, açık ağzıyla üzerine gelir sanırsın onları. O yöne bakmadım korkumdan. Karanlığın oyunudur, aklı çıkmazlara sokar ki, maazallah, iflah olan çıkmamıştır. Çok eskiden bir Sakız Oğlan vardı. Böyle, gecenin birinde bir ağaca bakıp bakıp yitirmişti aklını. Kim bilir nasıl göründü o ağaç ona, kim bilir ne kapılar açıldı ağacın içinden de oradan neler çıktı? Oğlan bir daha kendini bilmedi…"
Berna Durmaz, ilk kitabı Tepedeki Kadın'la okurlardan da, edebiyat dünyasından da büyük ilgi görmüştü. Yeni kitabı Bir Hal Var Sende'yle ustalaşmaya giden yolda çok yol aldığını gösteriyor okurlarına.
Berna Durmaz, çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu öykü kişilerini yazıyor; ıssız kasabalarda yaşayan, bir yandan hepimiz için tanıdık, bir yandan da alabildiğine yabancı... Durmaz, tümüyle kendine özgü bir öykü atmosferi kuruyor. Alışık olmadığımız, imgelerle yüklü, şiirsel diliyle bizi bu tuhaf dünyaya konuk ediyor. Bir Hal Var Sende'yi okurken, yaşadığımız bunca şiddetin, hoşgörüsüzlüğün, nefretin kaynağına yaklaştığımızı hissediyoruz. Okurunu rahatsız eden, gene de içinde kaybolmak istediğimiz öyküler bunlar...
BERNA DURMAZ
BERNA DURMAZ, 1972 tarihinde Kırklareli'nde doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nü bitirdi. Öyküleri 1995 yılından bu yana Kopuş, Adam Öykü, Notos ve Sözcükler dergilerinde yer aldı. İlk öykü kitabı Tepedeki Kadın 2011 yılında yayımlandı.
Son Dakika › Kültür Sanat › Bir Hal Var Sende - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?