Sinema tarihinde çok önemli bir yere sahip olan uzun metrajlı sessiz filmlerin çok büyük bir kısmının, son 100 yıl içinde ihmal ve bozulma yüzünden kaybolup gittiği belirlendi.
Sessiz filmlerle ilgili ilk kez kapsamlı bir araştırma yapan ABD Kongre Kütüphanesi, 20. yüzyılın en önemli sanat dallarından biri olan sessiz filmlerin yüzde 70'inin yok olduğunu açıkladı.
Amerika'da 1912 ve 1930 yılları arasında çekilen yaklaşık 11 bin uzun metrajlı sessiz filmin sadece yüzde 14'ünün orijinal formatında saklandığı belirtildi.
Kaybolan filmler arasında 1917 tarihli "Cleopatra", 1926 tarihli "The Great Gatsby", Lon Chaney'nin 1927'de çektiği "London After Midnight" ve 1928 tarihli "The Patriot" da bulunuyor.
Kütüphane, arşivcilerinin sinema dünyasının kaybolan hazinesini bulabilmek için diğer ülkelerdeki arşivleri ve özel koleksiyonları araştıracaklarını belirtti.
Sessiz film teknolojisi, 1860'lı yıllarda geliştirilmişti. Film makaralarının üretiminin artmasıyla ancak 1880-1900 yıllarında kullanılmaya başlayan teknoloji, uzun metrajlı filmlerle "Gümüş Ekran" diye adlandırılan yeni bir dönemin başlangıcı olmuştu. - Washington DC
Son Dakika › Kültür Sanat › Bir Döneme Damgasını Vuran Sessiz Filmler, İhmal Yüzünden Yok Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?