Ferhat Barulay - Çankırı Karatekin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğrencisi genç, bilgisayar oyunundan etkilenerek duvarlara resim yapma sanatı olarak bilinen graffitiyi, Çankırı'da boş duvarlarda yansıtarak para kazanıyor.
Hasan Ali Yaldıran (22), AA muhabirine yaptığı açıklamada, sprey boyalarıyla 4 yıldır Çankırı'da stadyum, köprüler ve tren garının duvarlarını boyadığını söyledi.
Ankara'da yaklaşık 7 yıl önce lisede okuduğu sırada graffitiyi anlatan bir bilgisayar oyunundan etkilenerek sanatla tanıştığını ifade eden Yaldıran, "Graffiti merakı eğitim hayatıma da yön verdi. Güzel Sanatlar Fakültesini seçmemdeki en büyük etkenlerden biri de bu sanata olan merakımdır. İlk olarak kendi mahallemde duvarları boyayarak işe başladım. O tarihten buyana duvarları boyuyorum. Şu an bu sanatımı geliştirdim. Bu sayede birçok graffiticiyle de tanıştım. Türkiye'nin birçok yerinde bu işi yapan arkadaşım var. Bu iş sayesinde birçok arkadaş edindim" diye konuştu.
-"Çankırı'da ilk AKM'nin duvarlarını izinsiz boyadım"
Çankırı Karatekin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü okumak için 4 yıl önce kentte geldiğinde Atatürk Kültür Merkezi'nin duvarını boyamaya kalkıştığını anlatan Yaldıran, "Ankara'dan Çankırı'ya ilk geldiğimde küçük şehir olduğunun farkında olmadan AKM'nin duvarını boyamaya başladım. Başlangıçta izinsiz boyama yapıyordum. Bu yasak olduğu için polisin ve valinin tepkisini çekti. O dönem ki vali polislere bunu kimin yaptığını ve beni bulmalarını istemiş. Arkadaşlarım aracılığıyla bana ulaştılar ve ne yapmaya çalıştığımı sordular. Siyasi bir içeriğinin olmadığını öğrenince valinin talimatıyla serbest bıraktılar" şeklinde konuştu.
-"Sanat sayesinde çevreme ve insanlara daha farklı bakmaya başladım"
Graffiti sanatının kendisi için bir tutku olduğunu belirten Hasan Ali Yaldıran, şunları kaydetti:
"Sanatın içeriğinin renklerin armonisi ve bu renklerin duvardaki yansıması olarak görüyorum. Ben resimde yapıyorum. Resim, sanatsa bence buda sanatın babası gibidir. Sokakta olması tüm insanlara ulaşabilmesi adına çok iyidir. Bir resmi sergi salonunda birkaç insan görürken, sokakta yaptığım eseri çok sayıda insan görme fırsatı buluyor. Çankırı'da stadyum tren garı bir çok yeri boyadım, belediye desteklerse trafoları ve boş duvarları boyamak istiyorum. Bu sanat sayesinde çevreme ve insanlara daha farklı bakmaya başladım. İnsanların neyi beğeniyor, neyi beğenmiyor onları görme imkanı buldum. Zaman zaman yerel halktan tepkiler alsak ta buna aştık. İnsanların genelde tepkisi güzel oluyor. Gelin bizim duvarı da boyayın diyenlerde oluyor. Hatta parayla bu işi yaptığımızda oluyor. Çankırı'da yaygın olmasa da Ankara'da bir binanın dış cephesini boyayarak para kazandığım dönemlerde oldu."
Geçen yıl Güzel Sanatlar Fakültesi'nde hocalarının görüşmesi sonucunda Çankırı Tren Gar'ında bir grup arkadaşıyla graffiti çalışmalarına başladıklarını dikkati çeken, Yıldıran, sözlerini şöyle tamamladı:
"Biz burada birkaç çalışma yaptık. Sonra tekrar izin alarak burada çalışmalarımı yürüttüm. Gar yetkilileri duvarları istediğimiz gibi boyayacağımızı söyledi. Hatta boyadığımız eserleri kamera sistemiyle koruma sözü verdi. Kendilerine teşekkür ediyorum ellerinden geldiği kadar bize yardımcı oldular" dedi.
Son Dakika › Kültür Sanat › Bilgisayar oyunundan etkilendi, graffiti sanatçısı oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?