Modern kısa öykülerin kurucularından Rus tiyatro yazarı Anton Çehov'un eserleri, "Çehov Haftası" kapsamında 23 Şubat'a kadar tiyatroseverlerle buluşmaya devam edecek.
Bu yıl ilk kez hayata geçirilen oyun haftalarının ikincisi çerçevesinde Çehov'un "Üç Kız Kardeş", "Martı", "Sevgili Doktor", "Çehov Makinası", "Vişne Bahçesi", "Vanya Dayı" ve "Ayı/Teklif" başkentte sahne alıyor.
Devlet Tiyatroları (DT) 21, Devlet Opera ve Balesi ise 4 eserle seyircinin karşısına çıkacak.
Başkentte bu hafta gerçekleşecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:
-Tiyatro
75. Yıl Sahnesi:
"Euridice'nin Elleri", bugün ve 22 Şubat'ta temsil verecek. Eser, aynı çatı altında yaşamalarına rağmen birbirlerini tanıyamayan insanların bencillikleri, beşeri zaafları ve anlayışsızlıklarının evlilikleri nasıl iflasa sürüklediğini anlatıyor.
Patrick Süskind'in tiyatroya kazandırdığı ve pek çok dilde sahnelenen "Kontrabas", Olcay Kavuzlu'nun performansıyla Metin Belgin'in yönetiminde bugün ve 26 Şubat'ta seyirciyle buluşacak.
Akün Sahnesi:
Anton Çehov Haftası kapsamında İstanbul DT'nin sahneleyeceği "Çehov Makinesi", bugün, 21-22 Şubat'ta izlenebilecek. Eserde, bir yazarın yaşam ve ölümü arasındaki döngüde, kendisinin ortaya çıkardığı karakterlerle buluşması işleniyor.
Sivas DT "Yunus Emre"yle 25-26 Şubat'ta izleyici karşısına çıkacak. Yunus Emre'nin Hacı Bayram-ı Veli dergahına gelişi ve değişen hayatının anlatıldığı eser tek perdeden oluşuyor.
Altındağ Tiyatrosu:
Anton Çehov'un kaleme aldığı, erkek ve kadın çatışmalarını konu edinen "Ayı/Teklif", hafta boyunca görülebilecek.
6-12 yaş izleyiciler için tavsiye edilen "Miyhavlar Tiyatrosu", 25 Şubat'ta sergilenecek.
Ergun Uçucu'nun yazıp yönettiği "En Son O Gitti", 25-26 Şubat'ta temsil verecek. Daha doğmadan birbirlerine gönül veren Kiraz ile Mestan'ın hikayesini konu eden oyunda, hem destan hem masal unsurlarına yer veriliyor.
Büyük Tiyatro:
Çukurova'da çeltik işçilerinin ekmeklerini kazanırken yakalandıkları sıtmayla savaşlarını ve kasabaya gelen yeni kaymakamın çeltik ağalarına karşı mücadelesini anlatan "Teneke", 23-25 Şubat'ta sahnelenecek.
Cüneyt Gökçer Sahnesi:
İstanbul DT, Anton Çehov'un yazdığı, Ataol Behramoğlu'nun çevirdiği, Olga, Maşa ve Irina'nın yaşamını anlatan "Üç Kız Kardeş"i, hafta boyunca Ankaralı seyircinin karşısına çıkacak.
Çocuk müzikali "Narnia Günlükleri", 7-17 yaş tiyatroseverler için 25 Şubat'ta sunulacak.
Oğuzların Orta Asya'dan Anadolu'ya göçünden hareketle yaşananları anlatan "Tepegöz", 25-26 Şubat'ta sahne alacak. Turgay Nar'ın kaleme aldığı, Kemal Başar'ın yönettiği eserde, dekor ve giysi tasarımı Mihai Constantin Ranin, ışık tasarımı Yakup Çartık ve müzikler Can Atilla imzası taşıyor.
Küçük Tiyatro:
Anton Çehov'un 1904 yılında kaleme aldığı, son eseri "Vişne Bahçesi", tüm hafta temsil verecek. Yazıldığı günden bu yana bütün dünyada defalarca sahnelenen, sinema uyarlamalarıyla dikkat çeken oyun, Gerçekçi Tiyatro akımının en önemli eserleri arasında gösteriliyor. Oyun, değişen dünya düzeni karşısında, varlık alanlarını korumaya çalışan feodal kökenli aristokrat bir ailenin ve yakın çevresinin dağılma süreci ekseninde, Rusya'nın yüzyıl başındaki değişimini gözler önüne seriyor.
Çocuk müzikali "Karlar Kraliçesi", 26 Şubat'ta izlenebilecek.
Yıldırım Keskin'in yazdığı, Tanju Aytar'ın sahneye koyduğu "Son Çıkan Işığı Söndürsün", bugün, yarın, 25-26 Şubat'ta seyredilebilecek. Vedat Özkök, Ebru Nil Aydın, Derya Keyf, Özgür Keçecim, Orkun Gülşen, Tansu Aytar, Şahnur Dedeoğlu Tulloch, Rabia Başaran, Betül Tirben, Duygu Yıldız ve Volkan Ulusoy'un rol aldığı eser, "Zamanın sildiği insanlar, parçalanmış hayatlar, kararan umutlar, son çırpınışlar... Size uzak görünüyor değil mi? 'Aslında bu, sizin hikayeniz" ifadesiyle tanıtılıyor.
Oda Tiyatrosu:
Anton Çehov'un bilinen başka bir eseri "Kuğunun Şarkısı Bir Evlenme Teklifi", Yılmaz Gruda'nın çevirisiyle bugün, yarın ve 22 Şubat'ta sanatseverlerle buluşacak.
"Euridice'nin Elleri", bugün ve 25-26 Şubat'ta temsil verecek.
Stüdyo Sahne:
Anton Çehov'un kaleminden Ataol Bahramoğlu'nun çevirisi ve Erhan Gökgücü'nün rejisiyle "Vanya Dayı", hafta boyunca seyirciyle bir araya gelecek. Eser, Çarlık Rusya'sının çöküş döneminde çiftlikte yaşayan bir ailenin güncel ve önemsiz olaylarla boğuşurken geçirdikleri bunalımları, içine düştükleri komik durumları yansıtıyor.
Cem Emüler'in yönettiği ve Erdal Beşikçioğlu'nun rol aldığı "Bir Delinin Hatıra Defteri" ise 25 Şubat'ta izlenebilecek.
İrfan Şahinbaş Sahnesi:
Birbirinden bağımsız sekiz kısa oyundan oluşan iki perdelik "Sevgili Doktor", hafta boyunca tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak. Hassas ve akıllı insanların yaşamlarını nasıl güzelleştirebileceği konusunda çözümler tutamı sunan, insanların güçlerini ve güçsüzlüklerini soruşturan, sınıfsal ayırımları ele alan, sömüreni ve sömürüleni anlatan trajikomik oyun, Neil Simon'un sahneye uyarladığı Çehov'un öyküleri "İnsanlık Hallerini" hem sevgiyle hem de güldürerek sunuyor.
"Jerry ve Tom", 26 Şubat'ta seyircinin karşısına çıkacak.
Şinasi Sahnesi:
Rus Gerçekçiliği'nin en önemli yazarı Anton Çehov'un klasikleşmiş eserleri arasında yer alan "Martı" (1895), Bursa DT tarafından tüm hafta sahnelenecek. 19. yüzyıl sonu Rusya'sında geçen oyun, Moskova'dan uzak taşra hayatının sıkıntılı atmosferinde yüzyıl sonu çöküntüsüne odaklanıyor.
-Opera-Bale
Opera Sahnesi: "Attila"operası, İtalyan besteci Verdi'nin aşk, ihanet ve entrikalarla dolu bestesiyle 22 Şubat'taki prömiyerin ardından 26 Şubat'ta da sanatseverlerle buluşacak. Lorenzo Castriota ve Alessandro Cedrone'nin orkestra şefliğini yaptığı eserde, kostüm tasarımı Kristine Pasternaka'ya, dekor tasarımı Savaş Camgöz'e, ışık tasarımı ise Fuat Gök'e ait. Eserde Attila'yı Erdem Baydar, Tuncay Doğu ve Tuncay Kurtoğlu seslendirirken, Efe Kışlalı ve Ünüşan Kuloğlu "Foresto"yu; Seda Aracı, Reyhan Görbil ile Feryal Türkoğlu da "Odebella"yı sahneye taşıyacak.
Arda Boyları türküsünün hikayesini konu alan modern dans gösterisi "Arda Boyları", 24 Şubat'ta temsil verecek.
Operet Sahnesi: Uzeyir Hacıbeyli'nin 100 yılı geride bırakan müzikal komedisi "Arşın Mal Alan", 23 Şubat'ta seyredilebilecek.
Leyla Gencer Sahnesi: Nasreddin Hoca'nın fıkralarından çocuklar için operaya aktarılan "Nasreddin Hoca" 23 Şubat'ta izlenebilecek.
-CSO
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 20-21 Şubat'ta CSO Konser Salonu'nda saat 20.00'de Raoul Gruneis yönetiminde konser verecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu, Cem'i Can Deliorman şefliğinde dinleyiciyle bir araya gelecek. Etkinlikte Mozart'ın eserleri icra edilecek.
-BSO
Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), 25 Şubat Salı, saat 20.00'de Bilkent Konser Salonu'nda Işın Metin şefliğinde sanatseverlerle buluşacak. Orkestraya piyanoda Jean-Philippe Collard'ın eşlik edeceği konserde Tchaikovsky'nin "Piyano Konçertosu No.1, Si bemol minör Op.23" ile "Senfoni No.4, Fa minör Op.36" eserleri icra edilecek.
-Cermodern
Kullandığı endüstriyel malzemeleri minimalist bir tavırla yorumlamasının yanı sıra Paris'in dinamik sanatçı inisiyatifi Plateforme Paris'de Ludovic Bernhartd ile gerçekleştirdiği 'Rank 1+1' projesi ile Paris basınında dikkatleri çeken Can Ertaş'ın hareket kavramını irdelediği "LinearMovement/ Doğrusal Hareket" sergisi hafta boyunca görülebilecek.
"Müphem, Sarhoş, Köpek!" adlı politik sergi bütün hafta gezilebilecek. Müphem, sarhoş ve köpek kelimeleri üzerinden metaforlarla ilerleyen sergi, farklı sanat inisiyatiflerinden katılımcıları, akademik kökenli ya da serbest çalışan sanatçıları da bir araya getiriyor. - Ankara
Son Dakika › Kültür Sanat › Başkentte Kültür Sanat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?