Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından da maddi olarak desteklenen çalıştay Priştine'de on beş yıldır aralıksız Türkçe yayın yapan Kent FM'in ev sahipliğinde düzenlendi.
TEMSİLCİLER KATILDI
Düzenleme Kurulu Başkanlığını Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr Ersoy Soydan'ın yaptığı çalıştaya Kosova'dan Kent FM ve Kosova Devlet Radyosu Türkçe Servisi, Makedonya'dan Devlet Radyosu Türkçe Servisi ve Balkan FM, Yunanistan'dan Çınar FM, Romanya'dan Radyo T ve Köstence Devlet Radyosu Türkçe Yayınlar Servisinin temsilcileri katıldı.
"TÜRK TOPLUMU İÇİN MEDYA ÖNEMLİ"
Priştine Emerald Otelde düzenlenen çalıştayın açılış törenine Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Türkiye'nin Kosova Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Milletvekili Müfera Sınık, TRT Ankara Radyosu Müdürü Merdan Güven ve Kosova Türk Medyasının önde gelen isimleri katıldı. Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar yaptığı konuşmada, Kosova'da Türk toplumu için medyanın büyük önem taşıdığını söylerken Türkçe yayın yapan radyoların ayrı bir önemi olduğunu belirtti. Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç da, Kosova'daki ortak kültürel mirasın yaşatılmasında Türk toplumunun büyük katkısının olduğunu belirterek, bu bağlamda radyonun özel bir yerinin olduğunu söyledi.
"RADYOCULUĞUN MEDYADA AYRI BİR YERİ VAR"
TRT Ankara Radyosu Müdürü Merdan Güven radyoculuğun medyada ayrı bir yeri olduğunu belirtti. Çalıştayın ev sahipliğini de yapan Kent FM Yönetim Kurulu Başkanı Engin Beyoğlu ise bu çalıştaya aylardır hazırlandıklarını ve bu büyük buluşmayı gerçekleştirmekten büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi. Çalıştayın düzenleme kurulu başkanı Yrd.Doç.Dr.Ersoy Soydan ise Balkanlarda Türkçe radyoculuğun tarihçesini anlattı, 72 yıldır Türkçe yayın yapan bu radyoların hem Türkçe'nin bayraktarlığını yaptığını, hem de Türkiye'nin tanıtımını sağladığını ifade etti.
SERÜVENİ ANLATTILAR
Çalıştayın ilk oturumunda Kosova Türk Gazeteciler Derneği Başkanı İbrahim Arslan başlangıcından günümüze dek Kosova Türk Medyasını değerlendirdi. Daha sonra söz alan Kosova'nın duayen radyocuları Kosova'da Türkçe radyoculuğun serüvenini anlattılar. Priştine Radyosunda 1951 yılından 1999 yılına dek süren Türkçe radyo yayınlarını Ercan Kasap, Kosova Radyosunda 1999 yılından günümüze dek süregelen yayınları da RTK Radyosu Türkçe Programları Şefi Ekrem Safçı anlattı.
"TÜRKÇE YAYINLAR 2 SAATE KADAR DÜŞTÜ"
Kosova'da geçmişte 7 saat yapılan Türkçe yayınların 2 saate düştüğü belirtildi. Daha sonra Kent FM Genel Yayın Yönetmeni Ergün Kuzev Kosova'nın ilk ve tek Türk radyosu olan aynı zamanda bir yıldan bu yana da Kosova'nın tek Türk Belediyesi olan Mamuşa'dan da yayın yapan Kent FM Radyosunun kuruluşu ve gelişimini, Esin Muzbeg ise bir süre önce kapanan Yeni Dönem Medyasının deneyimlerini anlattı.
SUNUM YAPTILAR
Çalıştayın ikinci oturumunda Romanya'nın Köstence kentinde yayın yapan özel Türk radyosu Radyo T'nin Temsilcisi Derya Halil, Makedonya'nın Goştivar kentinde yayın yapan özel Türk radyosu Balkan FM'nin Sahibi İlker Yusuf, Makedonya Devlet Radyosu Türkçe Programı Müdiresi Zübeyde Ahmed, Köstence Devlet Radyosu Türkçe Yayınlar Sorumlusu Gülşen İsmail Yusuf ve Yunanistan Batı Trakya'da yayın yapan dernek radyosu Çınar FM'in Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Ömer radyolarını anlatan sunumlarını yaptılar.
SORUNLAR ANLATILDI
Balkanlarda Türkçe yayın yapan radyoların daha önce birbirlerini hiç görmemiş ve tanımamış temsilcileri bu çalıştayla bir araya gelerek, kuruluş öykülerini ve deneyimlerini anlattı, yaşadıkları sorunları dile getirdi. Balkanlarda Türkçe yayın yapan radyoların sorunlarının ve çözüm yollarının ortak olduğu kanısına varıldı.
BİR SONRAKİ ÇALIŞTAY 2017'NİN YAZ AYLARINDA
Çalıştayın sonuç bildirgesinde de; Balkanlarda Türkçe radyo yayıncılığı yapan radyolar arasında ortak bir program ve haber havuzunun oluşturulması için teknik altyapının oluşturulmasına, Balkanlarda Türkçe Radyo Yayıncılığı yapan radyoların tek bir çatı altında örgütlenmesine, ilki Kosova'da yapılan çalıştayın her yıl dönüşümlü olarak bir başka Balkan ülkesinde yapılmasına ve bir sonraki çalıştayın 2017 yılının yaz aylarında Makedonya'da yapılmasına, Program ve teknik altyapı konusunda Türkiye'den başta kamu kurumu TRT olmak üzere destek talep edilmesine,Türk Radyoculara mesleki eğitim ve teknik destek sunulması konusunda TRT ile işbirliği protokollerinin imzalanmasına karar verildiği belirtildi.
SONUÇ BİLDİRGESİ
Balkanlarda Türkçe radyo yayıncılığı yapan radyolar olarak Kent FM'in 15.kuruluş yıldönümü münasebetiyle Kosova'nın başkenti Priştine'de düzenlenen bir çalıştayla araya geldik. Bu ilk ve büyük buluşmada yer almaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyuyoruz.
"Balkanlarda Türkçe Radyo Yayıncılığı ve Türkiye'nin Etkin Tanıtımı" adlı Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından da maddi olarak desteklenen bir proje kapsamında Kent FM'in ev sahipliğinde düzenlenen ve Düzenleme Kurulu Başkanlığını Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr Ersoy Soydan'ın yaptığı çalıştaya Kosova'dan Kent FM ve Kosova Devlet Radyosu Türkçe Servisi, Makedonya'dan Devlet Radyosu Türkçe Servisi ve Balkan FM, Yunanistan'dan Çınar FM, Romanya'dan Radyo T ve Köstence Radyosu Türkçe Yayınlar Servisi ve Türkiye'den de TRT'yi temsilen Ankara Radyosu Müdürü Merdan Güven katılmıştır.
Bu çalıştayda Balkanlarda Türkçe yayın yapan radyoların temsilcileri bir araya gelmiş, kuruluş öykülerini ve deneyimlerini anlatmış, yaşadıkları sorunları dile getirmiştir. Son derecede yararlı ve başarılı geçen bu çalıştay sonucunda sorunlarımızın ve çözüm yollarının ortak olduğu görülmüştür.
Çalıştayın sonunda yapılan kapanış oturumunda oybirliğiyle şu kararlara varılmıştır.
1-Balkanlarda Türkçe radyo yayıncılığı yapan radyolar arasında ortak bir program ve haber havuzunun oluşturulması için teknik altyapının oluşturulması,
2-Balkanlarda Türkçe Radyo Yayıncılığı yapan radyoların tek bir çatı altında örgütlenmesi,
3-Bu çalışmaları yürütmek için Engin Beyoğlu, İlker Yusuf, Cengiz Ömer, Ersoy Soydan ve Derya Halil 'den oluşan bir hazırlık komitesinin kurulması,
4-İlki Kosova'da yapılan çalıştayın her yıl dönüşümlü olarak bir başka Balkan ülkesinde yapılması,
5-Bir sonraki çalıştayın 2017 yılının yaz aylarında Makedonya'da yapılması,
6-Hazırlık komitesinin özel Türk radyolarıyla ilgili reklam çalışmalarında bulunması,
7-Devlet radyolarının Türkçe servislerinin teknik altyapı ve özellikle Türkçe servisi çalışanların kullanacağı cihazların yenilenmesinin sağlanması,
8-Program ve teknik altyapı konusunda Türkiye'den başta kamu kurumu TRT olmak üzere destek talep edilmesi,
9-Türk Radyoculara mesleki eğitim ve teknik destek sunulması konusunda TRT ile işbirliği protokollerinin imzalanması.
Kamuoyuna saygıyla duyururuz.
Balkanlarda Türkçe Radyo Yayıncılığı Örgütlenmesi Hazırlık Komitesi
Son Dakika › Kültür Sanat › Balkanlarda Türkçe Radyo Yayıncılığı Çalıştayı Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?