Antik Likya Yolu'nun kapsamlı haritası çıkartıldı - - Son Dakika
Kültür Sanat

Antik Likya Yolu'nun kapsamlı haritası çıkartıldı -

Antalya Valiliği ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünce yürütülen "Antik Likya Yolları Haritası ve Yürüyüş Rehberi Projesi" kapsamında, Muğla'nın Fethiye ilçesinden başlayarak Antalya'nın Hisarçandır köyünde sona eren "Antik Likya Yolu"nun kapsamlı haritasının çıkarıldığı bildirildi.

20.08.2014 12:18

HÜSEYİN KANBER - Antalya Valiliği ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünce yürütülen "Antik Likya Yolları Haritası ve Yürüyüş Rehberi Projesi" kapsamında, Muğla'nın Fethiye ilçesinden başlayarak Antalya'nın Hisarçandır köyünde sona eren "Antik Likya Yolu"nun kapsamlı haritasının çıkarıldığı bildirildi.

MÖ 2000'li yıllarda Likyalılar tarafından yapılan ve daha sonra Romalılar başta olmak üzere birçok uygarlık tarafından kullanılan tarihi Likya Yolu, yeniden eski ihtişamlı günlerine kavuşuyor. Bugüne kadar yalnızca profesyonel doğa sporcuları tarafından kullanılan tarihi güzergah Antalya Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğünce yürütülen bir proje kapsamında kapsamlı şekilde yeniden ele alındı. Bölgedeki tesisler, yürüyüş yolları ile dağ geçiş güzergahları tek tek belirlenerek işaretlendi. Bu çalışmayla güzergah, profesyonel doğa sporcularının yanı sıra tarih ve doğa meraklısı yerli ve yabancı turistler tarafından kolaylıkla gezilebilecek.

Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Teke Yarımadası'nın tarihte "Likya" olarak adlandırıldığını, kıyıdaki liman kentlerinin de iç bölgelere yollarla bağlı olduğunu söyledi. Yapılan projeyle Likya kentleri arasındaki patikaların işaretlenmesiyle "Antik Likya Yolu"nun yeniden gün ışığına çıkarıldığını ifade eden Acar, Antalya Valiliği ile ortaklaşa yürütülen "Antik Likya Yolları Haritası ve Yürüyüş Rehberi Projesi" ile Likya Yolu'nun kapsamlı bir haritasının çıkarıldığını vurguladı. Haritanın, Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Komutanlığı ve Turizm Bakanlığınca onaylanmış, bu alandaki ilk harita olma özelliği taşıdığını kaydeden Acar, bu haritayla yürüyüşçülerin dağlarda kaybolmadan rahat bir şekilde güzergahı takip edebileceklerini belirtti.

Projenin temel amacının kıyı turizmine alternatif olarak kırsalda bulunan kültürel değerlerin tanıtılması ve ekonomiye kazandırılması suretiyle bu değerlerin muhafaza edilmesi olduğunu ifade eden Acar, rotayı takip edecek yürüyüşçülerin özellikle yörük yaşam alanlarını yakından görme ve tanıma fırsatı bulacaklarını kaydetti. Acar, kültürel tanıtımın yanı sıra güzergahta yaşayan vatandaşların süt, peynir, yoğurt, pekmez gibi doğal ortamda ürettikleri ürünleri yürüyüşçülere satmak suretiyle bütçelerine katkı sağlayacaklarını vurguladı.

İlk etapta 8 bin adet basılan ve bölgedeki kaymakamlıklar, belediyeler ile turizm merkezlerine dağıtılan harita ve rehber kitaplarla ilgili de bilgiler veren Acar, 1/25000 ölçekli detay haritalar ve 1/100000 ölçekli anahtar paftada tespiti yapılabilmiş arkeolojik envanter, sarnıçlar, arazi eşyükselti eğrileri, coğrafi bilgiler, konaklama, ulaşım, yeme içme yerleri ile bazı pratik bilgilerin yer aldığını belirtti.

Acar, haritayla birlikte verilen rehber kitapta antik Likya şehirlerini birbirine bağlayan ve sonrasında Roma döneminde yenilenen yollar ile günümüzde kültür-spor turizmine yönelik belirlenmiş, işaretlenmiş olan Likya Yolu konsept parkurlarının harita ve güzergahların tanıtımına yönelik açıklamaların da yer aldığını kaydetti.

-Hedef 2015'te 100 bin ziyaretçi

Harita ve rehberin hazırlanması sırasında dünyada bu konuda önde gelen doğa sporları organizatörleriyle görüş alışverişinde bulunduklarını da anlatan Acar, Antalya da turizminin çeşitlendirilmesi çalışmaları kapsamında projenin değerlendirildiğini kaydetti. Harita ve rehber kitapların İngilizce, Almanca, Rusça ve Türkçe olmak üzere 4 dilde hazırlandığını ifade eden Acar, projenin hayata geçmesiyle birlikte ilk etapta dünyanın çeşitli bölgelerinden 100 bin dağcılık ve doğa sporcusunun bu yürüyüş yolunu kullanmasını beklediklerini kaydetti.

Projenin interaktif bir çalışma olduğunu vurgulayan Acar, şöyle konuştu:

"Yol güzergahı kapsamında yerli ve yabancı tüm isteklilerin antalya@kulturturizm.gov.tr adresine elektronik posta ile yapacakları bilgilendirme talepleri, üç yıl boyunca yüklenici firma tarafından karşılanarak gerekli çalışmalar yapılacak. Amacımız burada en iyi çalışmayı ortaya koymak. Dünyanın her yerinden bölgeyi incelemek isteyenler, www.likyayolu.gov.tr ile www.lycianway.gov.tr adreslerinden faydalanabilirler"

-Amerikalı turistlerin yürüyüş keyfi

Tatil amacıyla Antalya'nın Kemer ilçesine gelen Amerikalı Anella-Keite Rangel çifti turizm ofisinden temin ettikleri haritayla yönlerini çok kolay bulduklarını söyledi. Çoban Yurdu mevkisinde yaşayan Ali Karakoyunlu'nun hayvanlarını beslediği alanda mola veren çift, burada hem dinlenme hem de Türk ve Yörük kültürüyle ilgili bilgi aldı.

Doğa Sporcusu ve Rehber Gökhan Göktaş da her yıl binlerce turistin geldiği bu bölgeyi tanıtan kapsamlı bir haritanın olmamasının turizm açısından büyük bir eksiklik olduğunu söyledi. Bu haritayla yürüyüşçülerin dağlarda kaybolmadan rahat bir şekilde güzergahı takip edebileceklerini anlatan Göktaş, yeni bulunan arkeolojik buluntuların da bu haritada gösterildiğini kaydetti.

Antik Likya Yolu\'nun kapsamlı haritası çıkartıldı -
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Antik Likya Yolu'nun kapsamlı haritası çıkartıldı - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement