Anadolu'nun Saklı Lezzetlerini Gün Yüzüne Çıkarıyorlar - Son Dakika
Kültür Sanat

Anadolu'nun Saklı Lezzetlerini Gün Yüzüne Çıkarıyorlar

Anadolu\'nun Saklı Lezzetlerini Gün Yüzüne Çıkarıyorlar

Türkiye Aşçılar Federasyonuna (TAFED) üye usta aşçılar, Türk mutfağında gün yüzüne çıkmamış yemekleri il il gezerek gastronomi bölümünde okuyan öğrencilere öğretiyor.

24.05.2017 11:47

YUNUS HOCAOĞLU - Türkiye Aşçılar Federasyonuna (TAFED) üye usta aşçılar, Türk mutfağında gün yüzüne çıkmamış yemekleri il il gezerek gastronomi bölümünde okuyan öğrencilere öğretiyor.

Bu kapsamda Erzurum'a gelen aşçılar, Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesinde gastronomi bölümü öğrencilerine Türk yemeklerinin ince detaylarını tek tek göstererek farklı bölgelerin yemek kültürlerinin yanı sıra tanınmamış yemeklerini hazırlamayı öğretti.

Yeme içme alışkanlıklarının değiştiği günümüzde Türk kültürünü öğrencilere aşılamayı amaçlayan usta aşçılar, bu sayede gün yüzüne çıkmamış lezzetleri tanıtarak öğrencilerin mesleki gelişimlerine katkı sağlamayı hedefliyor.

Bunun yanı sıra ülkeye gelen turistlerin Türk kültürünü daha iyi tanımaları ve nitelikli aşçılarla gastronomi alanında Türkiye'nin sayılı ülkeler arasına girmesi amaçlanıyor.

TAFED Başkanı Zeki Açıköz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk mutfağına özgü yemeklerin gizli kalmış yanlarını gastronomi bölümündeki öğrencilere gösterdiklerini söyledi.

Bu kapsamda Türkiye'nin birçok yerinde öğrencilerle buluştuklarını belirten Açıköz, "Erzurum Büyükşehir Belediyesinin gezici mutfağı ile canlı canlı Türk mutfağının en ince detaylarını öğrencilerimize gösteriyoruz. Usta aşçılarımız da sahnede kendi öz mutfağımıza özgü yemekleri öğretmek için sunum yapıyor. Kendi mutfağımızın ne kadar leziz ve çeşitli olduğunu göstermek için burada öğrencilere anlatmaya çalışıyoruz." dedi.

Öğrencilerin sorularını da cevapladıklarını anlatan Açıköz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk mutfağı çok enteresan ve 7 bölgemizin de yeme içme alışkanlıkları tamamen birbirinden farklı. Birçok bölgemizde deniz var ve oralarda yetişen insanların topraktan, denizden aldığı ürünler farklı. Doğal olarak yeme içme alışkanlıkları da farklı. Biz de kendi mutfağımızın ne kadar çeşitli olduğunu öğrencilere anlatmaya çalışıyoruz. Özellikle ülkemizde yetişen ürünleri yani yaylada, köyde ve şehirde bulunmayan yemekleri gün yüzüne çıkarmak istiyoruz. Bunun için de gittiğimiz her yerde öğrencilere ve meslektaşlarımıza bunları öğretmeye çalışıyoruz."

"Kültürümüze ve yemeklerimize sahip çıkmalıyız"

Yapılan çalışmaların Türk kültürü için faydalı olacağını ifade eden şöyle konuştu:

"Biz meslekte eksik olan yönlerimizi biliyoruz. Ülkemize ve Türk mutfağına faydalı olmak adına yemek çeşitliliğini tek tek gösteriyoruz. İstanbul, Ankara, Bursa ve birçok ilimizde usta aşçılarımız kendi yörelerinin yemeklerinin yanı sıra Türk mutfak kültürünü de öğretiyor. Dünyada ve Türkiye'de çeşitli yerleri geziyoruz. Öğrencilerimizde kendi yemeklerimiz dururken yabancı yemekleri örnek alma çabası var. Alsınlar ancak Türk bayrağını taşıyorsa bir öğrenci, kendi kültürümüze ve yemeklerimize sahip çıkması gerekiyor. Çünkü bizde de olduğu gibi dünyada yeme içme alışkanlıkları sürekli değişiyor."

Türkiye'yi tercih eden turistlere de tanıtılarak Türk mutfağının dünyada söz sahibi olması gerektiğini ifade eden Açıköz, şunları kaydetti:

"Hazineler yerin altında ama yemek kültürü yerin üstünde. Sadece birileri gelsin bizleri alsın diye bekliyor. Ülkemizdeki turistik otellerde Türk yemeklerini bu insanlara sunmalı. Çünkü onlar ülkelerine döndükleri zaman bizden öğrendikleri yemekleri bizden isteyecekler ve biz de bu sayede çiftçimizin ürettiği ürünleri de yurt dışına ihraç etmiş olacağız. Dolayısıyla gastronomide dünyada konuşulabilir bir ülke haline gelebilelim. Tatil zamanında 8 aylık bir süreçte doluluk görüyoruz. Koca kışın birçok yerde tesisler kapanıyor ve insanlar işsiz kalıyor. Biz de bu yüzden istiyoruz ki turizm sektörümüzü 12 aya yayalım."

Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Gürbüz de kariyer çalışmaları kapsamında öğrencilerin gelişimlerine ve rotalarını çizmelerine yardımcı olmak için Türkiye Aşçılık Federasyonu ile çalışma yaptıklarını anlattı.

Gürbüz, şunları söyledi:

"Türkiye'de tanınmış duayen aşçılarımız burada öğrencilerimize yardımcı oluyor. Uygulamalı olarak eğitim alan öğrencilerimiz bu durumdan çok memnun. Öğrencilerimiz bu sayede meraklarını gideriyor ve onların da tecrübelerinden yararlanıyor. Biz bu sayede federasyon ile olan ilişkilerimizle öğrencilerimize mezun olduklarında gelişimlerine yardımcı olmak için arkadaşlarımızdan faydalandık."

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Anadolu'nun Saklı Lezzetlerini Gün Yüzüne Çıkarıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement