Altın Portakal - Cennetten kovulmak filminin galası - ANTALYA
50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali
- Festival kapsamında Kürt sorununun anlatıldığı "Cennetten Kovulmak" filminin galası yapıldı - Filmin söyleşisi sırasında seyirciler arasında çıkan tartışma sonucu bir kişi görevlilerce salondan çıkarıldı
ANTALYA (AA) - 50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında galası yapılan Kürt sorununun işlendiği "Cennetten kovulmak" filminin söyleşisi sırasında seyirciler arasında tartışma yaşandı.
Yönetmenliğini Ferit Karahan'ın üstlendiği "Cennetten kovulmak" filminin gala gösterimi yapıldı. Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gösterime giren filmi jüri başkanı Türkan Şoray, jüri üyeleri ve sanatseverler izledi.
Film sonrası yapılan söyleşiye Karahan, 8 yaşındaki oyuncu Rojin Tekin, diğer oyuncular Aziz Çapkurt, Deniz Sal, Ahmet Irmak, Eser Karabil ve Hilmi Demirer katıldı.
Karahan, filmi gerçek iki hikayeden yola çıkarak hazırladığını söyledi. Kendisinin Kürt olduğunu ancak filmde sadece Kürtlerin hikayesini anlatmak istemediğini dile getiren Karahan, "Benim için önemli olan meselenin savaşan tarafı değil, esasında geride bıraktıkları. Özellikle kadınlar. Onların yaşamında ciddi değişiklikler oluyor. Bazen terör, bazen Kürt hareketi acıya neden oluyor. Aslında birbirimize ne kadar benzediğimizi göstermeye çalıştım" dedi.
Kürt sorunundan herkesin bir şekilde etkilendiğini anlatan Karahan, sorunun çözümü basitken, insanların bunu zorlaştırdığını kaydetti. İnsanların birbirlerine inancının zayıf olduğunu söyleyen Karahan, "Herkes sorundan şikayetçi, küçük bir zümre dışında. Hemen hemen herkes bu sorunun mağduru açıkcası" diye konuştu.
Seyircilerden birinin, "Demokratik açılım kapsamında özel okullarda anadilde eğitimin serbest bırakılması Kürt ve Türkler arasında bir ayrımcılığa neden olur mu" sorusunu Karahan, şöyle cevapladı:
"Bence insanların anadilde konuşması ayrışmayı değil, bütünleşmeyi sağlar. Yasak olmadığı dönemlerde biz Kürtçe konuşuyorduk. Bu Kürt değil, insanlık meselesi. Dünyada pek çok modeli var, farklı etnik grupların yaşadığı ülke sadece Türkiye değil. Ben bunun sorun olacağını düşünmüyorum, birleştirici olacağını düşünüyorum."
Filmde dile özel bir vurgu yapmadığını ifade eden Karahan, "İnsanlar kendilerini nasıl ifade etmek istiyorlarsa öyle etsinler" dedi.
- Seyirciler arasında tartışma
Toplantı sırasında bir seyirci, "İnsanların anadillerini konuşmaları kadar doğal bir şey olamaz ancak filmde bataklık bırakılıp, sivri sineklerle uğraşıldı. Bataklık neden anlatılmadı" şeklinde görüşünü dile getirdi.
Bunun üzerine seyirciler arasında tartışma yaşandı. Bazı katılımcılar, soruyu soran kişinin salonu terk etmesini istedi. Bu kişi, görevlilerce salondan çıkarıldı.
Bir başka seyircinin "Filmi çekerken iyi ya da kötü anılarınız oldu mu" sorusuna Karahan, "Filmi çekerken sadece kamyon bize çarpmadı, onun dışında her şey oldu. Hilmi abiyi bir ara İstanbul'da unuttuk" yanıtını verdi.
Zor şartlarda çalıştıklarını anlatan Karahan, kamerayı ipe bağlayıp hareket ettirdiklerini, çalıştıkları ortamın çok soğuk olduğunu söyledi.
Filmde saç kesmenin anlamının sorulması üzerine Karahan, Kürt geleneğinde bir kadının kardeşini ya da kocasını kaybettiğinde saçını kestiğini, suya bıraktığını, bu durumun yası ifade ettiğini bildirdi.
Çözümü anlatan bir film yapıp yapmayacağının sorulması üzerine Karahan, sürekli Kürt hikayesi anlatmak zorunda olmadığını, başka konularda da film yapabileceğini söyleyerek, "Ben yönetmen olmak istiyorum o kadar" dedi.
Filmin kurgucusu Marco Spolettini de bilmediği bir dilde film çektiğini kaydetti. İnsanların farklı dilleri kullanmalarına rağmen aynı duyguları yaşadıklarına dikkati çeken Spolettini, "Aynı şekilde üzülüyoruz, acı çekiyoruz, aynı duyguları yaşıyoruz. Dilin farklılığının bir şey ifade etmediğini anladım bu filmde" görüşünü dile getirdi.
- Diğer oyuncular
Tekin de "Filmde oynamak nasıldı" sorusunu, "Çok güzeldi" şeklinde yanıtladı.
Oyunculardan Deniz Sal ise Türkiye'de insanların büyük bölümünün İngilizce "Merhaba" diyebildiğini ya da kendisini tanıtabildiğini ancak yıllardan beri yanı başında yaşayan halkın dilini bilmediğini ifade etti. Sal, meseleye bu açıdan bakıldığı takdirde insanların birbirlerini daha iyi anlayabileceklerini vurguladı.
Oyuncu Eser Karabil, Türkiye'de çok güzel şeylerin yaşandığını dile getirdi. Karabil, "15 yıl önce ülkemizde böyle bir filmi izleyebilir miydik diye düşünüyorum ama bugün izliyoruz" şeklinde konuştu.
- Filmin konusu
Filmde İstanbul'da çoğunlukta Kürt işçilerin çalıştığı bir inşatta elektrik mühendisi olarak çalışan ve askerdeki kardeşinin bir çatışmada öldürülmesinden sonra işçilere ve ona platonik aşk besleyen kaçak işçi Kürşat'a düşman olan Emine ile televizyonda izlediklerinden dolayı İstanbul'a hayranlık duyan, ağabeyi Jitem tarafından öldürülen, diğer ağabeyi ile ablası terör örgütüne katılan Kürt ailesinin kızı Ayşe'nin hayatı anlatılıyor.
-cennetten kovulmak
-gala detay
Son Dakika › Kültür Sanat › Altın Portakal Cennetten kovulmak filminin galası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?