1932 yılından beri boğaz tarihinin bir parçası olan Hiawatha teknesi ABD İstanbul Başkonsolosluğu’na yıllarca hizmet verdi. Tasarımcısı Walter J. McInnis olan 15 metre boyundaki tekne Amerikan demiryolu vagonlarının üreticisi American Car and Foundry (A.C.F) firması tarafından imal edilmiştir.
Teknenin müzeye geçişi için Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç’un ve ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Scott Frederic Kilner’in katıldığı bir tören düzenlendi. İmza töreni sonrasında konuşan Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, “30 senedir bu tekneye sahip olmanın hayalini kuruyordum. Nihayet böyle bir fırsat ortaya çıktı. Müzemizin denizcilik koleksiyonuna eşsiz bir teknenin katılmış olmasından ve koleksiyonumuzu zenginleştirmesinden ötürü memnuniyet duyuyorum. ABD İstanbul Konsolosluğu’na sizlerin önünde bu katkı için bir kez daha Müzemiz adına teşekkür etmek isterim” dedi. Uzun yıllar İstanbul Boğazı’nda hizmet veren Hiawatha teknesinin özellikle deniz ve tarihe meraklı sanatseverlerden büyük ilgi göreceğine inandığını söyleyen Rahmi M. Koç, “Suya indirilmesinin üzerinden 80 yıldan fazla zaman geçmiş bu teknenin daha nice yıllar burada ziyaret edileceğini düşünmek mutluluk verici’’ diye konuştu. ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Kilner ise, “Hiawatha teknesi yıllardır Türkiye ile ABD arasındaki dostluğun canlı bir sembolü olmuştur. Rahmi Koç Müzesi’nin cömert desteği sayesinde böyle kalmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.
Denizcilik koleksiyonu büyüyor
Rahmi M. Koç Müzesi’nin denizcilik koleksiyonu geçtiğimiz yıl sergilenmeye başlanan İngiliz yapımı 119 yaşındaki "Ysolt" isimli buharlı tekneden sonra Hiawatha teknesinin de katılımıyla eşsiz bir koleksiyon haline geldi. 1922 yılında American Car and Foundry şirketi tarafından Delaware’da üretilen Hiawatha, 1932 yılından bu yana Türkiye’de bulunuyor. İki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin devamının somut bir sembolü olan Hiawatha’nın ilk kullanım amacı, ABD’den Türkiye’ye deniz yoluyla gelen misafirleri karşılamak oldu. İlerleyen yıllarda tekne Türkiye’yi ziyaret eden çeşitli üst düzey ABD’li bürokratlara Boğaz turlarında evsahipliği yaptı. ABD’nin 32nci Başkanı Franklin Roosevelt’in eşi First Lady Eleanor Roosevelt de tekneyle Boğaz turuna çıkan üst düzey ABD’liler arasında yer alıyor.
Rahmi M. Koç Müzesi’nde yerini alan Hiawatha teknesi, eskisi gibi boğazda seyir yapacak ve zaman zaman müze misafirleri ile ABD Konsolosluğu misafirlerini gezdirecek.
Rahmi M. Koç Müzesi hakkında:
Rahmi M. Koç Müzesi Türkiye'de Ulaşım, Endüstri ve İletişim tarihine adanmış ilk önemli müzedir. Lengerhane binası ve Hasköy Tersanesi olmak üzere iki tarihi bina ile hali hazırda 11.250 m2'lik kapalı alana sahiptir. Müze, 1991 yılında alınan Lengerhane Binasında kurulmuş; binanın restorasyonu Garanti Koza firması tarafından yapılmıştır. Aralık 1994'de açılan müzenin ilk bölümünün süratle büyümesi ile 1996 yılında Haliç'in kıyısında, Hasköy Tersanesi alınmıştır. 14 terk edilmiş bina ve tarihi kızak orijinaline sadık kalınarak restore edilmiş, müzenin ikinci kısmı Temmuz 2001'de açılmıştır. Müzenin koleksiyonu, gramofon iğnesinden gerçek boyutlarda gemilere ve uçaklara kadar uzanan binlerce objeyi içermektedir. Yaklaşık 17 bin metrekarelik açık alanda ise Fenerbahçe Vapuru, Liman II buharlı römorkör, Kont Ostrorog teknesi, Tekel 15 takası, Hasköy-Sütlüce Demiryolu ve İstasyonu, Elmalı Barajı buharlı pompa motorları, B-24 uçak ‘Hadley’s Harem’, Turgut Alp Maçunası, Jet Provost T3A küçük yolcu uçağı, DC 3 yolcu uçağı, çift katlı otobüs double decker 1962 AEC Routemaster–Londra ve atlıkarınca ile çocuk oyun alanı bulunmaktadır. Ziyaretçiler, Fenerbahçe Vapuru Büfesi, Coca Cola Büfesi, Demlik Kafe, Café du Levant ve Halat Restaurant’ta yemek yiyebilir. Rahmi M. Koç Müzesi, pazartesi hariç her gün, hafta içi 10.00-17.00, hafta sonu ve resmi tatillerde ise (1 Ekim - 31 Mart) 10.00-18.00 (1 Nisan - 30 Eylül) 10.00-20.00.
Müzeye giriş yetişkin için 12,5 TL, öğrenci için ise 6 TL’dır.
Son Dakika › Kültür Sanat › ABD'nin Hiawatha Teknesi Rahmi M. Koç Müzesi'nde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?