Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, kültür ve sanatın merkezi olan ilçede, kitap ve sahaftan bahsetmemenin büyük bir eksiklik olduğunu belirtti.
Açılışı sahaflarla beraber yapan Demircan, yaptığı konuşmada, festivalle ilçedeki sahafları ayakta tutabilmeyi hedeflediklerini söyledi.
Beyoğlu'nun yeniden kendini anlamaya başladığını vurgulayan Demircan, "Beyoğlu'nun ruhundan bahsedecek olursak, bu sahafla başlar. Burada bu işe gönül veren arkadaşlar, bir yıl boyunca belki de hiçbir şey kazanmıyor ama yine de işlerine gönülden bağlılar. Bu insanlar kahraman, ben böyle görüyorum. Bu fedakarlıkla yapılan iş. Özetlemek gerekirse kültür, kitapsız olmaz. Sahaflar da kültürün vazgeçilmez bekçileridir" diye konuştu.
Sahafların takdir edilmesi gereken bir iş yaptıklarını kaydeden Demircan, sahaflara "Bir yıl boyunca burada, kazancı neredeyse hiç olmayan bir işi yapıyorsunuz. İyi ki varsınız. Allah sizden razı olsun. Bu kadar kıt şartlarda, kazançsız bu işi yapıyor olmanız takdire şayan" diye seslendi.
Kitap sevgisini 7 yaşında babası ile Beyazıt'taki sahaflara giderek kazandığını anlatan Demircan, sahaf festivalinin Beyoğlu'nun gururu olduğuna dikkati çekti.
Demircan, "Beyoğlu, kültür ve sanatın merkezi. Kültür-sanattan bahsettiğimiz bir noktada, kitap ve sahaftan bahsetmemek büyük bir eksiklikti. Gelişen şehir hayatında, değerlenen malların, çok daha para kazanılan alanlara kaymış olması, kültürü ve kitabı bu anlamda tehdit ediyor. Değerlenen binalarda onları yaşatmak sıkıntı oluyor. Biz kamu kurumları, yılda bir ya da iki kez onları açık alanlara taşıyarak görünür kılabiliriz. Yıl içinde gerçekleştirdiğimiz bu etkinliklerle de oluşturdukları müşteri kitlesine adres gösterebilmelerini temin edebiliriz" ifadelerini kullandı.
Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, daha sonra Sahaflar Derneği Başkanı Nedret İçli ile kitapçıları ziyaret etti.
FUAR HAKKINDA
İstanbul dahil Türkiye'nin değişik illerinden 70 sahafın katıldığı festivalde kitaplar, tarihe tanıklık eden dergiler, eski fotoğraflar, film ve tiyatro afişleri, levhalar, mektuplar, kartpostallar, plaklar ve özel koleksiyonlardan eserler, sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Festivalde ayrıca Atatürk'ün "Nutuk" isimli eserinin 1927'deki Osmanlıca ilk baskısı ile 15 değerli eserin satışa sunulduğu mezat gerçekleştirildi. Maddi durumu yetersiz öğrencilere önlük ve kırtasiye malzemesi alınması için yapılan mezatta yer alan "Nutuk", 450 liraya Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'a satıldı.
Sahaflar Derneği Başkanı İçli de 1945 yılında Fransızca basılmış olan "Beyoğlu" gazetesini Demircan'a hediye etti.
Beyoğlu Sahaf Festivali, 7 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek. - İstanbul
Son Dakika › Kültür Sanat › 8. Beyoğlu Sahaf Festivali Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?