6 Asırlık "Şeker Atma" Geleneği - Son Dakika
Kültür Sanat

6 Asırlık "Şeker Atma" Geleneği

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Şeker dağıtımı Köy Muhtarı Gürol Emir'in açıklaması Bilecik'te 6 asırlık "Şeker atma" geleneği İnhisar ilçesi Koyunlu Köyü'nde, "Şeker atma" geleneği, Ramazan Bayramı arifesinde devam ediyor Bilecik'in İnhisar ilçesindeki Koyunlu Köyü'nde, 6 asırdır süren arife günü geleneği kapsamında, köy meydanında sandalyelere oturan çocuklar, büyüklerinin elerini öperek, şeker topladı.

04.07.2016 22:16

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Şeker dağıtımı

Köy Muhtarı Gürol Emir'in açıklaması

Bilecik'te 6 asırlık "Şeker atma" geleneği

İnhisar ilçesi Koyunlu Köyü'nde, "Şeker atma" geleneği, Ramazan Bayramı arifesinde devam ediyor

Bilecik'in İnhisar ilçesindeki Koyunlu Köyü'nde, 6 asırdır süren arife günü geleneği kapsamında, köy meydanında sandalyelere oturan çocuklar, büyüklerinin elerini öperek, şeker topladı.

İnhisar'a 6 kilometre uzaklıktaki ve 200 kişinin yaşadığı Koyunlu Köyü'nde asırlardır dini bayramlar öncesi "Şeker atma" adı verilen gelenek devam ettiriliyor.

Arife günlerinde köy meydanında bir araya gelen vatandaşlar, önce ikindi namazını kılıyor. Daha sonra büyükler, sandalyelere oturan ve ellerini öpen çocuklara şeker ve çikolatalarını dağıtıyor. Şeker atma merasiminin ardından, köylüler toplu olarak mezarlığı ziyaret ederek, Kur'an-ı Kerim okuyarak, dua ediyor.

Köy Muhtarı Gürol Emir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 asırdır atalarından gelen geleneği birlik ve beraberlik içerisinde sürdürmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Gurbette yaşayan köylülerin de çocuklarıyla köye gelerek, geleneği devam ettirdiklerini ifade eden Emir, şöyle konuştu:

"Tüm İslam aleminin Ramazan Bayramı'nı kutluyorum. Asırlardır devam eden bir gelenek. Arife günü köylülerimiz gönüllerinden koptuğu kadar çocuklarımıza şeker ikram eder. Burada çocuklarımıza şeker dağıtarak, mutluluklarına ortak oluyoruz. "Şeker atma" adı verilen gelenek için yurt dışı olmak üzere, yüzlerce kilometre yolu katedip gelenler var. Gelenekten ziyade dostluğun pekiştiği, kardeşliğin ön plana çıktığı, dostlukların daha öne geldiği, dargınlıkların bittiği bugün bizim için bayram. Bayramı köyümüzde bir gün öncesi böylelikle yaşamış oluyoruz."

Köy halkından Rafet Savaş da çocukken kendisinin de sandalyelere oturduğunu ve şeker topladığını belirterek, şimdi ise çocuklara şeker dağıttığını kaydetti.

Rukiye Yılmaz da küçükken kendisinin de aynı geleneği yaşadığını, çocukların en fazla sevindiği günün bugünün olduğunu anlattı.

6 Asırlık "Şeker Atma" Geleneği
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 6 Asırlık 'Şeker Atma' Geleneği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement