Bilal TEYMUR
Doktorasını tamamlamış bir sosyolog olan Yusuf Adıgüzel'in iki kitabından biri "Almanya Türklerinde Dil, Din, Kimlik"; diğeri "Almanya'daki Türk Kuruluşları" adını taşıyor.
Şehir Yayınları tarafından okuyucuyla buluşturulan "Almanya Türkleri'nde Dil Din Kimlik" kitabı Türkler'in, Almanya'da geçici olduklarını düşünerek yaşarken çocuklarının ve torunlarının Almanya'da doğmasıyla bir anda karşılaştıkları kimlik sorununa eğiliyor.
"İSLAM DİNİ DERSİ" PROBLEMİ, HER YÖNÜYLE ELE ALINIYOR
Adıgüzel, kitapta ilk olarak Almanya'daki devlet okullarında okutulan "İslam Din Dersi" sorunu ve çözüm arayışlarını tüm yönleriyle ele alıyor. İkinci olarak kültürel kimliğin yaşatılabilmesi ve yeniden üretilebilmesi açısından hayati önem taşıyan dil konusunu, Almanya Türkleri'nin Türkçe'nin resmi okullarda okutulması için sarfettikleri çabalar ekseninde inceliyor. Kimlik algılamalarına göç tipinin etkisi üzerinde duran yazar son olarak Almanya'daki Türk kuruluşlarının AB, Türklerin Almanya vatandaşlığına geçişi gibi konulara değiniyor.
DAHA ÖNCE FAZLA İŞLENMEMİŞ BİR KONU: "DİNİ VE SİYASİ" YAPILANMALAR, BU KİTAPTA YER BULUYOR
Şehir Yayınları tarafından göçün 50. yılında okuyucuyla buluşturulan bir diğer kitap "Yeni Vatanda Dini ve İdeolojik Yapılanma, Almanya'daki Türk Kuruluşları"nda Adıgüzel, Almanya'daki Türk göçmenlerin kurduğu sivil toplum kuruluşlarını tüm yönleriyle ele alıyor. Adıgüzel, kitapta daha önce çok fazla değinilmeyen "dini ve siyasi yapılanmalar" konusunu işliyor.
Kitap Türkiye kökenlilerin ortaya çıkardıkları sivil yapılanmaların kronolojik gelişimini ayrıntılı biçimde inceliyor. Diyanet, Milli Görüş, Süleymen Efendi Cemaati, Ülkücüler ve Aleviler gibi temsil gücü yüksek sekiz cemaat ve kuruluşa odaklanan çalışma, bu cemaat ve kuruluşların faaliyetleri, teşkilatlanma biçimleri ve misyonlarının yanısıra kimlik, Avrupa Birliği, vatandaşlık, din dersleri gibi tartışmalı konulardaki yaklaşımlarına da yer veriyor.
"BİRİKİMLERİMİ AKADEMİK ÇEVRELER VE TÜRK OKURLARIYLA PAYLAŞMAK İSTEDİM"
Yaptığı açıklamada, Almanya'da yaşayan Türkler konusuna ilk olarak 10 yıl önce, doktora tezini yaparken eğildiğini söyleyen yüksek sosyolog Yusuf Adıgüzel, göçün 50'nci yılı münasebetiyle yapılan forum ve aktivitelere bir katkı sağlama amacında olduğunu söyledi. Adıgüzel, kendisini büyük ölçüde 50'nci yıldönümü tetiklediği, ve bu kitaplara 10 yıllık birikimini döktüğü için kitapların çıkış tarihini 30 Ekim 2011, yani göçün tam 50'nci yılı olarak ayarladığını belirtti. Bu konuda yapılması gereken çok iş, söylenmesi gereken çok sözün olduğunu belirten Adıgüzel, sözlerini şöyle tamamladı: "50. Yıl etkinliklerinde siyasilerin bu konulara daha fazla eğildiğini ve sorunların çözümü yönünde irade beyanlarını hep beraber gördük. Entellektüellerden ve akademik çevrelerden beklenen ise yurtdışındaki milyonlarca Türkiye kökenlinin, yaşadıkları ülkelerdeki problemlerini doğru biçimde ortaya koymak ve çözümü yönünde siyasi iradeye ışık tutabilecek araştırmalar yapmaktır. Şu an için önümde duran ve esere dönüştürülmeyi bekleyen taslak çalışmalar var. Bu yüzden de ben, bu taslakları en kısa zamanda birer esere dönüştüreceğim."
Son Dakika › Kültür Sanat › 50. Yıldönümüne Yakışır İki Kitap Birden - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?