Tüm Fuarcılık Yapım (TÜYAP) tarafından, Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliği ile düzenlenen 32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamında, Çinli yazar Lian Shu'nun "China Red Dream" kitabı tanıtıldı.
TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki tanıtım toplantısı, bu yıl fuarın onur konuğu olan Çin'in etkinlik alanında düzenlendi.
Toplantının ardından AA muhabirine açıklama yapan Shu, şunları kaydetti:
"Kitapta Türk-Çin siyasi ilişkilerine dair bir şey yok. Ama gerek Avrupa, gerek Çin siyaseti üzerinden yazılmış şeyler var. Kitapta, özellikle Avrupa-Çin ilişkilerine değinildi. Bir de kitapta, dünya barışı ve huzuru üzerine, gerek Çin halkını, gerek dünya halkını bilgilendirmek adına gerekli bilgiler var."
"İpek Yolu projesi bir medeniyet projesidir"
Etkinliğe katılan Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Seyfettin Erol da Türkiye-Çin ilişkilerinde son dönem öne çıkan hususun siyasi, iktisadi boyutun yanı sıra güvenlik bazlı ilişkiler olduğunu belirterek, "Fakat bugüne kadar Çin ve Türkiye arasındaki kültür bazlı ilişkilerde çok ön plana çıkan bir husus yok. 'Yeni İpek Yolu'yla sürece baktığımızda, aslında 'İpek Yolu' projesinin sadece iktisadi, ticari bir proje olmadığını, aynı zamanda sayın Başbakanın ifade ettiği üzere bir medeniyet projesi olduğunu biliyoruz" diye konuştu.
Türkiye-Çin ilişkilerinin gelecekte daha güçlü temellere oturabilmesi için kültürel bir iş birliğine ve bu bağlamda çalışmalara ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Erol, "Bugüne kadar, bu husus ihmal edilmiş vaziyetteydi. Türkiye, Çin'i batı üzerinden, çok büyük bir olasılıkla, Çin de Türkiye'yi yine batı üzerinden okumaya çalışıyordu. Bu tür etkinlikler, kitap fuarları çerçevesinde baktığımızda birbirimizi anlamaya yönelik oldukça önemli bir adımın atıldığını ve bu kültürel temelde de güçlü bir geleceğin inşasına yönelik olarak her iki ülkenin burada ortak bir noktada buluştuğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Tanıtım toplantısı, toplu fotoğraf çektirilmesinin ardından sona erdi.
Çin'den 100 yayınevi fuara katıldı
Çin'den 100'ün üzerinde yayınevinin katıldığı fuar süresince, yazarların katılımıyla çeşitli etkinlikler düzenlenecek.
Çin edebiyatının önemli isimleri, fuarın konuğu olacak. Çin yayın sektörünün önde gelen temsilcileri, Türkiye'den yayıncılarla bir araya gelerek sektörel buluşmalar gerçekleştirecek.
Çin Halk Cumhuriyeti'nin programında; söyleşiler, paneller, kaligrafi atölye çalışmaları, profesyonel buluşmalar ve sergiler de yer alıyor. - İstanbul
Son Dakika › Kültür Sanat › 32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?