Moğol bilim adamları, büyük Türk hakanı Bilge Kağan’ın heykelini bulduklarını öne sürdüler. Arkeolog Prof. Dr. Bor Cugder, "Kazı yaptığımız Orhun Vadisi Göktürklerin ana yurdu. Bilge Kağan’a ait olduğu sonucuna varmamızın bir başka sebebi de heykelde şapka olmamasıdır" dedi.
MOĞOL bilim adamları, Bilge Kağan’ın heykelini bulduklarını öne sürdüler. Kül Tigin Derneği’ne bağlı 30 kişilik bir kazı ekibi, başkent Ulan Bator’un 365 kilometre kuzeybatısında, Orhun Anıtları’nın bulunduğu Orhun Vadisi’nde kazı çalışmalarını sürdürüyor. Kazı heyeti başkanı ise ülkenin tanınmış arkeoloğu Prof. Dr. Bor Cugder. Cugder, Orhun Irmağı yakınlarındaki Bilge Kağan ve Kül Tigin anıtlarının batısında, anıtlara yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Şevit kurganında kazı çalışmaları sırasında buldukları heykelin büyük Türk hakanı Bilge Kağan’a ait olduğunu öne sürdü. Cugder, bu sonuca nasıl vardıkları konusunda ise şöyle konuştu: "Orhun Vadisi, Göktürklerin ana yurdu. Bulduğumuz heykel, Bilge Kağan ve Kül Tigin anıtlarına çok yakın mesafede. Kazı yaptığımız Şevit kurganı ile anıtlar arasında sadece 2 kilometrelik bir mesafe var. Heykelde, Tabgaç işçiliği de görünüyor. Buradan, heykelin yapımında, bir başka Türk soyu olan Tabgaçların da yardımının olduğu ortaya çıkıyor. Heykelin Bilge Kağan’a ait olduğu sonucuna varmamızın bir başka sebebi de heykelde şapka olmamasıdır." Moğol arkeoloji ekibinin bulduğu heykel 3 parça halinde. Ayaklarının olduğu kısım halen kazı alanında bulunuyor. Baş ve gövdesi ise kazı alanına yakın kampta muhafaza ediliyor. Heykelin boyu ise yaklaşık 140 santimetre.
Büyük hakan Babası, Göktürk Devleti’ni yeniden kuran İlteriş Kutlug Kağan, annesi İlbilge Hatun olan Bilge Kağan, 683’te dünyaya geldi. 8 yaşında babasını kaybeden Bilge Kağan, 24 yıl boyunca Göktürk Kağanlığı yapan amcası Kapagan Kağan’ın elinde büyüdü. Amcası öldüğünde yerine geçen oğlu İnal’ı devirerek 32 yaşında Göktürklerin başına geçti. Onun yönetiminde Göktürk Devleti’nin sınırları Çin’in Şun-Tung Ovası’ndan İç Asya’da Karaşar bölgesine, kuzeyde Bayırku sahasından Ani Irmağı havalisi ve Batı Demir Kapı’ya ulaştı. Bilge Kağan, Çinlilerle iş birliği yapan bakanı Buyrak Cor tarafından zehirlenerek 25 Kasım 734’te öldü.
Son Dakika › Kültür Sanat › 3 Parçadan Bilge Kağan - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?