EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'taki Komana Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında çıkan ve 3. yüzyıla tarihlenen yazıtın, yörenin spor tarihine ışık tutacağı bildirildi.
ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yerleşik Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Komana Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Burcu Erciyas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sene yaptıkları kazı çalışmalarında bir kitabe bulduklarını söyledi.
Yazıtın kendilerine birçok bilgi verdiğini belirten Erciyas, "Bu yazıtı 3. yüzyıla tarihleyebiliyoruz. Komana'da artık Roma dönemine ulaşmış görünüyoruz" dedi.
Kazılarda çıkan buluntular sayesinde Roma dönemiyle ilgili bilgilere ulaşmaya başladıklarını dile getiren Erciyas, buldukları yazıtın da bu açıdan çok önemli olduğunu vurguladı.
Kitabenin üzerindeki yazıları okuduklarını, yazıtın atlet, gladyatör veya güreşçiye adandığını tahmin ettiklerini belirten Erciyas, "Atlet veya güreşçinin bir müsabakada zafer kazandığını, dereceye girdiğini ve sponsor olan kişinin belki de kent meydanına yazıt diktiğini, bu yazıtta kendisini tebrik ettiğini görüyoruz" ifadesini kullandı.
"Bu yazıtı, Tokat'ın güreş geleneğine bir gönderme olarak görebiliriz" diyen Erciyas, güreşin, o dönem bu bölgede tercih edilen ve önem verilen bir spor dalı olabileceğini belirterek, şunları söyledi:
"Belki bir spor tesisi, belki müsabakaların yapıldığı bir stadyumun Komano Antik Kenti'nde yer alması mümkün görülüyor. Güreş konusunda yazıt çıkıp çıkmayacağını bilmiyorum. Tokat'ın en eski yerleşim yeri Komana olduğuna göre, bulduğumuz bu yazıt bile Tokat'ın spor tarihine ışık tutacaktır."
Antik kentte 5 yıldır kazı çalışması yaptıklarını hatırlatan Erciyas, "Komana kazılarında mutlaka başka yazıtlar da çıkacaktır. Kazıda 5. yılımız ancak Roma dönemine ulaşabiliyoruz. Yazıtta ağırlıklı olarak Roma dönemi ve daha önce Helenistik dönem sıklıkla bulunuyor. Eğer buralardan bir zamanlar alınıp götürülmediyse bu yazıtların toprak altında bizleri bekliyor olması gerekir" diye konuştu.
Erciyas, yazıttaki incelemelerinin devam ettiğini sözlerine ekledi.
Komana Pontika Antik Kenti
Mitridat Krallığı'nın yönetiminde önemli bir kültür merkezi olan ve Roma İmparatorluğu döneminde de özerkliğini koruyan Komana Pontika'nın, tarihte Anadolu tanrısı Ma'ya adanmış kutsal alan olduğu belirtiliyor.
Aynı zamanda çevre bölgeler için ticaret merkezi olduğu ifade edilen bölgenin, o dönemde kutsal alanda düzenlenen festivaller, zengin pazar yeri ve kenti çevreleyen verimli arazisiyle Anadolu'nun tüm bölgelerinden ziyaretçi aldığı kaydediliyor.
ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen Komana Pontika Arkeolojik Araştırma Projesi, Orta Karadeniz bölgesinin klasik çağ kenti Komana Pontika'nın konumunu belirlemek ve kentsel dokusunu anlamak amacıyla 2004 yılında uygulamaya konulmuştu.
Gümenek Hamamtepe bölgesindeki yüzey araştırmalarının ardından antik kentin gün yüzüne çıkartılması için kazı çalışmaları başlatılmıştı. - Tokat
Son Dakika › Kültür Sanat › 18 Asırlık Kitabe, Tokat'ın Spor Tarihine Işık Tutacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?