Dünya Kitle Araştırma Vakfı tarafından, Halkbank ana sponsorluğunda gerçekleşen 21. Ankara Uluslararası Film Festivali törenle başladı.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda Konser Salonu’nda düzenlenen törende ilk olarak “Orkestra Akademi Başkent” mini konser verdi.
Defne Halman’ın sunuculuğunu yaptığı geceye, aralarında Uğur Polat, Nuri Alço, Serdar Gökhan, Engin Çağlar, Yusuf Sezgin, Irmak Ünal, Altan ve Vahide Gördüm ile Merve Sevi’nin bulunduğu çok sayıda sinema ve tiyatro sanatçısı katıldı.
Sunucu Halman, açılış konuşmasında, 1988 yılında Mahmut Tali Öngören’in öncülüğünde “Ankara Sinema Şenliği” adı altında düzenlenen festivalin, 1992’de uluslararası boyut kazandığını anlattı.
Birlikte sahneye çıkan Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Başkanı İnci Demirkol ile Ankara Film Festivali Başkanı Can Özgün ise bu sene festivalde “Festilab” adlı bir yenilik sunacaklarını belirterek, “Festilab’da, atölye çalışmaları, paneller, konferanslar içeren bir dizi eğitici faaliyet yapacağız” dedi.
Arka sıralardan konser
Konuşmaların ardından yapılan tek kişilik modern dans gösterisinin ardından Onur Ödülleri açıkladı.
Festival kapsamında, Aziz Nesin Emek Ödülü’ne Filiz Akın, Sanat Çınarı Ödülü’ne şair Gülten Akın layık görülürken, Kitle İletişim Ödülü, Yekta Kopan’ın yapımını ve sunuculuğunu üstlendiği “Gece Gündüz” programına verildi.
Ödülünü Türkiye’nin ilk Kültür Bakanı Talat Halman’ın elinden alan Kopan, öğrenciliğinin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konser salonunda geçtiğini, parası yetmediği için sürekli konserleri en arka sıradan izlediğini ve bir gün sahnede olmayı hayal ettiğini belirterek, “Bugün bu salonda ödül almaktan onur duyuyorum” dedi.
Zamanın Tozu
Üç kıta ve yarım yüzyılı aşan öykü
21. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin ikinci gününde, usta yönetmen Theodoros Angelopoulos’un uzun süredir beklenen son filmi Zamanın Tozu izleyicinin beğenisine sunuluyor.
Zamanın Tozu, sürekli yer değiştirmeye ve ait olacakları bir yuva aramaya mahkum insanlara ait, yarım yüzyılı ve üç kıtayı kapsayan bir destan. Ağlayan Çayır’la başlayan ve yönetmenin 20.yüzyılı kişisel bir bakış açısıyla ele aldığı üçlemenin ikinci filmi olan Zamanın Tozu, farklı karakterlerin birbirlerini bulup ardından yitirmesini ele alıyor. Zaman ile mekan içinde, yirminci yüzyılın ikinci yarısının önemli olaylarını kat eden bir yolculukta Sibirya, Kazakistan, İtalya, Almanya ve Amerika’da birbirlerini aramalarını anlatıyor. Stalin’in ölümü, Watergate Skandalı, Vietnam Savaşı ve Berlin Duvarı’nın yıkılması gibi dünya tarihinde yer etmiş olaylara değinen film, daha iyi bir dünya hayalinin yüzyıl sonunda çökertilişinin travmasına dek uzanıyor.
Rusya yapımı filmde Irene Jacob, Willem Dafoe, Bruno Ganz, Michel Piccoli, Christiane Paul, Kostas Apostolidis ve Tiziano Pfiffner rol alıyor.
Kurosawa’nın iki filmi festivalde
FESTİVAL kapsamında, dünyaca ünlü Japon yönetmen Akira Kurosawa’nın 100. yaşının kutlanması sebebiyle, yönetmenin ödüllü iki filmi de Ankaralı izleyicilerle buluşacak.
Akira Kurosawa’ın kurgusunu, yapımcılığını, yönetmenliğini ve senaristliğini yaptığı 1961 yapımlı “Fedai” 13 Mart 2010 Cumartesi saat 14:30 ile 17 Mart 2010 Çarşamba saat 19:15’de izleyiciyle buluşacak.
Kurgusunu, yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği 1957 yapımlı “Kanlı Taht”, 15 Mart 2010 Pazartesi saat 21:30 ile 18 Mart 2010 Perşembe saat 17:00’de festival izleyicisinin beğenisine sunulacak.
Festivalde ayrıca dünyaca ünlü sanatçıların katılımıyla çeşitli atölye çalışmaları, söyleşiler ve paneller gerçekleştirilerek, “Uzun Film”, “Kısa Film” ve “ Belgesel Film” gösterimleri ve yarışmaları düzenlenecek.
Festivalde Erez rüzgarı
Türkİye’de canlandırma sinemasının önemli temsilcilerinden Meral-Cemal Erez çiftine ait bir toplu gösterim de 21. Ankara Uluslararası Film Festivali programında yerini alacak. Sanat hayatlarını Fransa ve Türkiye’de sürdüren çift, 30 yılı aşkın süredir canlandırma filmler üretiyor. Toplu gösterim kapsamında dört filmleri ve bir de müzik videoları bulunan Meral ve Cemal Erez, Ankaralı izleyiciyle buluşmak üzere Festival’in konuğu olacak. Erez çiftinin festival programında yer alan filmlerinden en eskisi 1983 tarihli, zamanın ve uzamın belirsiz olduğu bir ‘an’da kendisiyle yüzleşmek zorunda kalan bir adamı anlatan “İpler”.
Batı Sineması Salon 1
12.00 Estamira
14.30 Yengeç Oyunu/
The Crab Game
17.00 Akhilleus ve Kaplumbağa/
Achilles and the Tortoise
19.15 Metropya/ Metropia
21.30 Zamanın Tozu/
The Dust of Time
Batı Sineması Salon 2
12.00 Afyon Savaşı/ Opium War
14.30 Başka Bir Evren/
Another Universe
17.00 Kısa Sınır Tanımaz 1/
Short Without Limits 1
19.15 Özel Tim/
Elite Squad
21.30 İsyan!/ Burn!
Son Dakika › Kültür Sanat › 10 Günlük Sinema Fırtınası Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?