Dünyanın en saygın ödüllerinden biri olarak kabul edilen Nobel Tıp Ödülü, bu yıl mikroRNA'nın keşfi ve gen düzenlemesi alanındaki çalışmalarıyla ABD'li bilim insanları Victor Ambros ve Gary Ruvkun'a verildi. Bu keşif, gen düzenlemesinde tamamen yeni bir boyut ortaya koyuyor. MikroRNA'lar, organizmaların nasıl gelişip işlev gördüğü konusunda temel bir öneme sahip olduklarını kanıtlıyor.
Yakın zamana kadar çoğu insan mRNA aşılarının adını bile duymamıştı.
2023 Nobel Fizik Ödülü'nü maddedeki elektron dinamikleriyle ilgili çalışmalarından dolayı bilim insanları Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L'Huillier kazandı.
Nobel Tıp Ödülü, mRNA Covid aşısının bulunmasını sağlayan teknolojiyi geliştiren Katalin Kariko ve Drew Weissman'a verildi. Ödülü kazanan bilim insanları 11 milyon İsveç kronu (yaklaşık 1 milyon dolar) para ödülünü paylaşacak. Nobel Tıp Ödülü'nü geçen yıl insanın evrimi konusundaki çalışmaları nedeniyle paleogenetik biliminin kurucularından Svante Paabo kazanmıştı. Ödülün miktarı İsveç kronunun değer kaybetmesi nedeniyle ödül miktarı bu yıl 1 milyon kron artırıldı.
2023 Nobel Tıp Ödülü'nü, MRNA aşısıyla ilgili çalışmaları nedeniyle Macar asıllı Katalin Kariko ve ABD'li Drew Weissman kazandı. İki isim 11 milyon İsveç kronu (yaklaşık 1 milyon dolar) para ödülünü paylaşacak.
Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya saldırısıyla başlayan Rusya-Ukrayna savaşının damga vurduğu 2022 yılında; İsveç ve Finlandiya’nın tarafsızlık politikalarını terk ederek NATO’ya katılım başvurusunda bulunmaları, Birleşik Krallık’ta Boris Johnson’ın istifasıyla başlayan hükümet krizi ve 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin İran’ın başkenti Tahran’da ahlak polisi tarafından “başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle” gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi ve dünya çapında yaygınlaşan protestolar öne çıkan gelişmelerdi.
Bill Gates Covid-19'un son pandemi olması için bazı uyarılarda bulundu. İşte Gates'in yeni pandemilere karşı üç önerisi.
Birleşmiş Milletler'e bağlı BM Kadın organizasyonu, 2021 yılı cinsiyet eşitliği adına dünya genelindeki önemli kilometre taşlarını derledi.
Koronavirüse karşı aşıyı geliştiren BioNTech'in kurucuları Dr. Özlem Türeci ile Prof. Dr. Uğur Şahin, "İspanya'nın Nobel Ödülü" olarak nitelenen Asturias Prensesi Ödülü'ne layık görüldüler.
İspanya'nın uluslararası alanda en prestijli ödülü olan Asturias Prensesi ödülleri sahiplerini buldu.
BioNTech'in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı bulunan aşılarla bilimin, toplumun sağlığına ve hayatta kalma mücadelesine katkıda bulunmayı başardığını söyledi.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını üreten firmalardan Moderna'nın kurucusu Derrick Rossi, aşılarla ilgili internette yer alan bilgilerin "yanlış ve tehlikeli "olduğunu ve bunlardan etkilenen birçok kişinin aşı olmak istemediğini söyledi.
Korona virüse karşı aşı geliştiren Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci ile biyokimyager Prof. Dr. Katalin Kariko, Almanya'nın en büyük tıp ödülü "Paul Ehrlich ve Ludwig Darmstaedter 2022" ile onurlandırıldı.
Pfizer/BioNtech tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının temel aldığı mRNA teknolojisini geliştiren Macar asıllı bilim insanı Katalin Kariko, "İnsanların keşfimizi keşfetmeleri uzun zaman aldı.
verdiği özel röportajda, dünyada artık gen aşısı devrinin "resmenö başladığını söyleyerek, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA'in de 10 Aralık'ta BioNTech-Pfizer aşısının kullanım onayı için toplanacağını ve dünya tarihinde ilk defa bir gen aşısının, RNA aşısının kullanıma gireceğini belirtti.
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.