Mevsimsel Geçişlerden Kendinizi Koruyun! - Son Dakika
Kadın

Mevsimsel Geçişlerden Kendinizi Koruyun!

Mevsimsel Geçişlerden Kendinizi Koruyun!

Ani hava değişimleri vücudumuzdaki adaptasyon ve savunma mekanizmasını bozuyor. Peki hastalıklardan nasıl korunmalıyız?

30.04.2012 10:40  Güncelleme: 11:01

Son günlerde hava bir güneşli bir yağmurlu bir rüzgarlı…

Mevsim geçişlerinde yaşanan ani ısı değişiklikleri, vücudun savunma mekanizmasını zayıflatarak; soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarabiliyor. Mevsim geçişlerindeki ısı değişikliklerinden etkilenip hasta olmamanın yolu bilinçli olmaktan geçiyor.

Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü'nde Prof. Dr. Birsel Kavaklı, hava değişikliklerinin insan sağlığı üzerindeki etkisi hakkında bilgi verdi.

Vücudun savunma mekanizması şaşırıyor

Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu zamanlarda ani hava değişiklikleri grip ve soğuk algınlığının yayılmasında önemli bir faktör oluşturuyor. Sıcaklıkların bir gün yüksek bir gün düşük olması hazırlıksız yakalanan kişilerin sağlığını tehlikeye atıyor. Ani hava değişimleri insan bünyesinin adaptasyon ve savunma mekanizmasını bozduğundan hastalıklara da davetiye çıkarıyor.

Neden hastalanıyoruz?

Hava koşullarının değişmesi ısı düzenleme mekanizmalarını hazırlıksız yakalayarak hastalık nedeni olabilirler. Bağışıklık sistemi de bu mekanizmalarla beraber çalıştığından vücut direnci düşebilir. Yaşamın devamı için insan bedeninin 36,5-37 derece olması gerekmektedir. Özellikle mevsim geçişleri ani hava değişiklerinin yaşandığı dönemlerdir. Gece gündüz ısı farkı, nem ve basınç farkları havada dolaşan partikül miktarlarında değişimler yaratır. Dolaşan partiküllerin enfeksiyon etkeni olabilmesi partikül sayısının yükü, hastalık yapma gücü, konakçının savunmasının direncine bağlıdır.

Sıcaktan bunalan klimaya sarılmasın

Sokakta sıcaktan bunalarak kapalı ortamlarda klimalara yüklenmek de sağlığı tehdit eden bir diğer durumdur. Bu ısı değişiklikleri de kişiyi hasta edebilir. Bunun için klimaların sıcaklığını birden düşürmemek ve kademeli olarak azaltmak gerekir. Bu durum, vücudun ısı değişikliklerine adaptasyonunu kolaylaştırır.  Klima açıkken uyumak da tavsiye edilmemektedir. Odayı serinletip gece yatmadan önce klimayı kapatmak en doğrusudur.

Kendimizi nasıl koruyalabiliriz?

 - Bol su tüketin.

 - Sigara ve alkolden uzak durun.

 - Düzenli ve kaliteli uyku çok önemlidir.

 - İyi bir vitamin ve mineral desteği sağlayın, besin çeşitliliği ile beslenin.

 - Yazın açık renkli, kışları ise koyu renkli ve hava dolaşımına izin veren giyeceklerin giyilmesi gerekir. Soğuk bölgelerde uç bölgelerin korunmasına yönelik eldiven, şapka, atkı, içlik kullanılması önemlidir.

 - Kapalı ortamları iyi havalandırın ve temizleyin

 - Kış geçişleri enfeksiyonlar açısından riskli dönemler olduğundan pnömokok (zatürre) ve influenza (grip) aşılarını yaptırmak ek fayda sağlar.

 - Bağışıklık sistemi güçlendirici takviyeler alabilirsiniz. Arı poleni, B- karoten, vitamin kompleksleri, koenzim, yeşil çay, bunlar arasında sayılabilir.

 - Enfeksiyon belirtileri varsa mutlaka bir uzmana muayene olun.

 - Düzenli spor yaparak bağışıklık sisteminizi güçlendirin.

Kaynak: BasinOdasi.com.tr

Son Dakika Kadın Mevsimsel Geçişlerden Kendinizi Koruyun! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement