Van'da kanser hastalarının motivasyonu için düzenlenen müzik programında, Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde eğlenen hastalar, sıkıntılarından bir nebze de olsa kurtulma olanağı buluyor.
2011 yılından önce kemoterapi ve radyoterapi hizmetlerinin bulunmadığı kentte, açılan onkoloji klinikleriyle hastalara en iyi hizmet sunuluyor.
Gerek kamu gerekse özel hastanelerde açılan onkoloji klinikleri, Van ve çevre illerde yaşayan kanser hastalarını tedavi için il dışına gitmekten kurtardı.
Özel Van İstanbul Hastanesinde tedavi gören kanser hastaları da doğunun birçok ilinde bulunmayan sağlık hizmetlerinden yaralanma şansına sahip.
"Menekşe", 'Lale", "Orkide" gibi çiçek isimlerinin verildiği servislerde, tek kişilik odalarda tedavi gören hastalar için büyük kentlerdeki tedavi olanaklarını aratmayan imkanlar sunuluyor ve hastalar için müzik programları dahil birçok sosyal aktivite düzenleniyor.
Hastanede kendileri için hazırlanan müzik eğlence programında gönüllerince eğlenme fırsatı bulan hastalar, doktor ve diğer sağlık personelleriyle halaylar çekerek hastalığın verdiği olumsuzlukları da üzerilerinden atma fırsatı buluyor.
Hastalar için özel etkinlikler düzenleyen Onkoloji Uzmanı Dr. Doğan Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yıldır Doğu Anadolu Bölgesinin tek özel onkoloji kliniğinde medikal onkolog olarak hizmet verdiğini belirtti.
"Hastaların sadece kemoterapi ve radyoterapi tedavilerini yapmıyor, onların psikolojik durumlarıyla da ilgileniyoruz" diyen Koca, şöyle konuştu:
"Çünkü insanoğlu biyo-psiko-sosyal bir varlık. Onların ruh durumlarının iyi olması bizim açımızdan önemli. Bu hastaların tedavi uyumlarını da artırıyor. Müzik tedavisi aslında Hipokrat zamanından beri bilinen bir şey. Biz burada müzik terapisi uygulamıyoruz, hastaların bir süre güzel vakit geçirmesini sağlıyoruz. Bu etkinlikle insanların gönlüne, kalbine inmeye çalışıyoruz. Biz doktorlar gerçekle ve doğruyla ilgileniriz. Hakikat ile ilgilenirseniz o insanları kendinizden görürsünüz. Böylece o insanlar da sizi ve verdiğiniz tedaviyi çok kolay kabul eder. Tedaviden daha çok fayda görür ve bu bize olumlu yansır. Hastalarımız bu etkinlikten çok memnun."
"Sağlık hizmeti hep soğuk verilmiştir"
Hastalarla sıcak diyalog kurmanın önemine değinen Koca, sağlık hizmetinin genellikle soğuk ve masanın öbür ucundan verildiğini hatırlattı.
Koca, "Biz hastalarımızla masanın aynı tarafındayız. Çünkü bizden yardım ve el uzatılmasını bekleyen bir hasta kitlemiz var. Onkoloji hastaları genel olarak bu yapıda. Onlara sıcak bir ortamda hizmet sunmaya çalışıyoruz" dedi.
Doğudaki insanların geçmişte tedavi için büyük kentlere gittiğini anımsatan Dr. Koca, Van'da da en iyi şekilde sağlık hizmeti verdiklerini kaydetti.
Aylık 600 hastaya kemoterapi
Yurt dışına giderken medikal onkoloji servislerini gezip oradaki yenilikleri Van'da da uygulamaya çalıştığını anlatan Koca, şunları dile getirdi:
"Burada elimizden geldiği kadarını ve daha da fazlasını yapmaya çalışıyoruz. Bize düşeni eksiksiz yapmaya çalışıyoruz. Ben daha önce de Van'da görev yapmıştım. O zamanlar onkoloji hizmeti verilmiyordu. Ancak 2011 yılında Van'da göreve başladıktan sonra ayda 600 hastaya kemoterapi vermeye başladık. 600 hasta demek bu insanların tedavi için Ankara, İstanbul'a gitmemesi demek. Oradaki doktor ve hemşirelerin bile rahatlaması demek. Hastanın ve ülkenin parasının gitmemesi demek. Çünkü hastalar aynı tedaviyi Van'da da alabiliyor."
Hastalar moral depoluyor
Kemoterapi tedavisi gören hastalardan Ali Ateş ise hastanedeki uygulamadan oldukça memnun kaldıklarını belirtti.
Ateş, "Doktorumuza çok teşekkür ediyorum. Bu program haftada bir kez yapılıyor. Bizler de söylenen şarkıları zevkle dinliyoruz" diye konuştu.
Kendileri için yapılan müzik programından büyük keyif aldıklarını belirten hasta Mehmet Zeki Kalay ise Dr. Koca ve müzik ekibine teşekkür etti.
Kalay, "Bu program haftada bir yapılıyor. Hastanedeki tedavimin ikinci haftasına girdim. Çok memnunuz. Allah var etsin ve eksik olmasınlar. Müziği dinleyince kendimi çok iyi hissediyorum. Bize çok iyi moral veriyorlar. Allah hepsinden razı olsun" ifadelerini kullandı.
Programda halay çekerek eğlendiklerini ifade eden hastalardan Ahmet Göl de eğlenceyle morallerinin yükseldiğini kaydetti.
Göl, "Allah doktorumuzdan razı olsun. O bizim gözdemiz. Allah doktorlarımızı başımızdan eksik etmesin. Derdi veren Allah'tır ama sebepler de var. Programda müzik dinliyor ve zaman zaman halay da çekiyoruz. Böylece hastalığımızı unutuyoruz" dedi.
Tedavisi için daha önce İstanbul'a da gittiğini söyleyen Mehmet Selim Gür ise Van'da çok daha sıcak ve samimi bir ortamda tedavi olduğunu, kendileri için özel programlar düzenlendiğini ve doğum günlerinin kutlandığını bildirdi. - Van
Son Dakika › Kadın › Kanser Hastalarına Müzikle Motivasyon - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?