Eşek Dikeni Nedir, Faydaları Nelerdir? - Son Dakika
Kadın

Eşek Dikeni Nedir, Faydaları Nelerdir?

Eşek Dikeni Nedir, Faydaları Nelerdir?

Eşek dikeni, akız, kasna, kenger gibi çeşitli isimlerle de anılabiliyor. Sağlık açısından mucizevi faydaları olan eşek dikeni son zamanlarda en çok aranan bitki çeşitleri arasında yer almaya başladı. Taşlı ve çorak arazilerde kendiliğinden yetişebilen eşek dikeninin boyu 30 - 100 cm kadar ulaşır. Çeşitli hastalıklara iyi gelmesiyle bilinen eşek dikeni nedir, eşek dikeni faydaları nelerdir sorularının cevaplarını sizler için araştırdık. İşte eşek dikeninin faydaları…

07.06.2018 15:30

Eşek dikeni nedir, eşek dikeninin faydaları nelerdir sorusunun cevapları son günlerde çok fazla merak ediliyor. Eşek dikeni akız, kansa ve kenger gibi çeşitli isimlerle anılıyor. Diyarbakır yöresinde kenger yemeği olarak pişen eşek dikeni yöre halkı tarafından severek pişiriliyor. İçine kuzu eti koyularak kavrulan eşek dikeninin yemeğine kenger meftunesi deniliyor.  Enfes lezzette yemeği yapılan, sağlık açısından çeşitli faydaları bulunan eşek dikeni nedir nerelerde yetişir sorusunun cevabını verelim…

Eşek dikeni nedir?

Eşek dikeni papatyagiller familyasındandır. 1 veya 2 yıl yaşayabilen bu bitki çorak arazi ve tarlalarda yetişmektedir. İnce ve çengelli olan kenger bitkisi temmuz ve ağustos aylarında iyice çiçeklenmektedir. Temmuz ve ağustos aylarında eşek dikeninin rengi erguvan ve beyaz rengini almaktadır.  Eşek dikeninin çiçekleri yaşken güzel kokuludur ancak kuruduklarında kokusu tamamen kaybolur.

Eşek dikeni nerelerde yetişir?

Kırmızı ve mor renkte çiçekler açan eşek dikeni, ülkemizin neredeyse çorak olan hemen hemen her arazisinde yetişir. Eşek dikeninin Türkiye 'de yetiştiği yerler, Ege bölgesi, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgesidir.  Eşek dikeni nadir olarak Ege ve Akdeniz bölgesinde de yetişmektedir.  Eşek dikeninin ege bölgesinde kenger ismiyle kahvesi yapılmaktadır. Eşek dikeninin en çok zeytinyağlı yemeklerinin yapıldığı yer ege bölgesidir. Aynı zamanda eşek dikeninin Diyarbakır'da kenger meftunesi adında kuzu etli kavurması yapılmaktadır.

Eşek dikeninin faydaları nelerdir?

Eşek dikeninin sağlık açısından bir çok faydası bulunmaktadır. Lezzetli bir şekilde yemeklerinin yapıldığı eşek dikeninin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Migreni tedavi eder

Eşek dikeninin kramp çözücü özelliği bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde migren ve çeşitli baş ağrıları tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir.

Sindirim istemine iyi gelir

Eşek dikeni zengin lif oranı sayesinde sindirim sistemini iyileştirmektedir.  Aynı zamanda sinir sistemini onararak vücuttaki kanı temizlemeye yardımcı olmaktadır.

Karaciğer yağlanması olanlar yemeğini yapıp yiyebilir

Eşek dikeni en çok karaciğer organına fayda sağlamaktadır. Karaciğer yağlanması olanlar eşek dikeni yemeğini haftada en ez iki kere tüketebilirler.

Geleneksel olarak diyabet, göğüs ağrısı, kalp krizi, mide ağrısı, vitiligo, ishal ve bronşit tedavisinde kullanılır.

Böbreklerin çalışmasını sağlar

Eşek dikeni böbreklerde meydana gelen sorunları çözerek, idrar yollarındaki problemlerin giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Karaciğer iltihabı dahil, aşırı alkol ve bazı ilaçların neden olduğu safra yolu iltihabı, siroz ve kronik karaciğer hastalılarında olumlu katkılar sağlar.

Sigaranın zararlarını etkisiz hale getirir

Eşek dikeni sık sık tüketildiğinde kan temizleyici özelliği sayesinde sigaranın zararlı etkilerini yok etmeye yardımcı oluyor.

Kenger nasıl yapılır?

Toz biber Kengerler temizlenir ve yıkanır.  Sonrasında doğranır tencereye konur. Üzerine yarım çay bardağı su konur, pişirmeye bırakılır.  Piştikten sonra soğutulur.  Üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edilir ve daha sonrada üzerine sosu dökülür ve servis yapılır.

Kaynak: Pembenar

Son Dakika Kadın Eşek Dikeni Nedir, Faydaları Nelerdir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement