Erken Süt Dişi Kayıpları Konuşma Bozukluğuna Yol Açabiliyor - Son Dakika
Kadın

Erken Süt Dişi Kayıpları Konuşma Bozukluğuna Yol Açabiliyor

Erken Süt Dişi Kayıpları Konuşma Bozukluğuna Yol Açabiliyor

Daimi dişlerin rehberi olan süt dişlerinin zamanından önce çektirilmesi, çocuklarda konuşma bozukluğuna yol açabiliyor.

10.12.2013 11:13  Güncelleme: 18:01

İBRAHİM YOZOĞLU - Daimi dişlere rehberlik etmesinin yanında konuşma fonksiyonunda da önemli etkisi olduğu belirtilen süt dişlerinin zamanından önce çektirilmesinin, çocuklarda konuşma bozukluğuna yol açabileceği bildirildi. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koruyucu ve önleyici diş tedavisinin öneminin her geçen gün arttığını söyledi.

Günlük tüketilen tatlılar, asitli yiyecekler ve hazır gıdaların diş sağlığını olumsuz etkilediğine dikkati çeken Durmuş, özellikle çocukların diş sağlığına önem verilmesi gerektiğini belirtti. Süt dişlerinin, daimi dişlerin sağlıklı şekilde çıkması için önemli olduğunu ifade eden Durmuş, şunları kaydetti:

"Daimi dişler süt dişlerinin rehberliğinde çene kemiği üstünde, olması gereken yerlere doğru gelişimini sürdürür. Süt dişlerinin, daimi dişlere rehberlik etmesinin yanında özellikle çiğneme başta olmak üzere konuşma fonksiyonlarında da önemli etkisi vardır. Erken süt dişi kayıpları konuşma bozukluğuna da yol açabilir. Üst ve alt çene ön bölgesindeki kesici süt dişleri, ilk çıkan dişlerdir ve bu dişlerin bazı seslerin çıkmasında önemli katkıları vardır."

Çocukların psikolojisini etkiliyor Bebeklerin, anlamlı ilk sözcüğünü üretirken ağızlarında yaklaşık 6 ila 8 dişin bulunduğunu anlatan Durmuş, bu dişlerin çocukların konuşmasını geliştirmesi açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.  Durmuş, ebeveynlerin "Zaten yerine daimi diş gelecek" diyerek, konuşmaya yardımcı olan süt dişlerini çektirmesi nedeniyle çocukların konuşmasında bozukluklar oluştuğunu dile getirdi. Sosyal ilişkilerin başladığı çocukluk döneminde yaşanan konuşma bozukluklarının neden olabileceği olumsuzluklara da değinen Durmuş, şöyle devam etti:

"Estetik olarak bu dişlerin eksikliği, çocuklarda ciddi anlamda sosyal bozukluğun görülmesine neden olmaktadır. Bu nedenle süt dişlerinin ağızda kalması ve düzenli olarak düşmeleri gereken dönemde düşüp yerlerini daimi dişlerin alması, çocukların psikolojisi açısından da önemlidir.

Özellikle ön bölgede yer alan kesici süt dişlerinin çok erken kaybedilmesi, çocuklarda bazı harflerin bozuk çıkmasının yanında psikolojik problemlerin oluşmasına da neden olabilir. Bazı durumlarda sosyal olarak içe kapanabilir ve bu diş eksikliğinin geçici olduğu bilincine kavuşuncaya kadar problemler artarak devam eder." Anne ve babalar rehberlik etmeli Durmuş; ebeveynlerin, çocuklarına ağız ve diş sağlığı konusunda rehberlik etmesi gerektiğini ifade etti. Ailelerin, çocuklarına "Git dişini fırçala" gibi bir davranış sergilemesinin yanlış olduğunun altını çizen Durmuş, "Çocukların tuvalet eğitimlerine, giyinmelerine, beslenmelerine nasıl sabırla destek oluyorsak; aynı şekilde diş fırçalama alışkanlıklarını kazanıncaya kadar onlara sabırla rehberlik etmeliyiz" diye konuştu. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Kadın Erken Süt Dişi Kayıpları Konuşma Bozukluğuna Yol Açabiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement