Çocuklarda Yüksek Ateşe Dikkat - Son Dakika
Kadın

Çocuklarda Yüksek Ateşe Dikkat

Çocuklarda Yüksek Ateşe Dikkat

Prof. Dr. Karaböcüoğlu çocuklarda müdahale edilmeyen yüksek ateşin ciddi tablolara neden olabildiğini bildirdi.

20.11.2013 14:19  Güncelleme: 16:04

Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Karaböcüoğlu, yüksek ateşin, çocuk sağlığında bir problem olduğunu ortaya çıkaran ve aileyi hekime gidilmesi konusunda uyaran en önemli bulgu olduğunu belirterek, müdahale edilmeyen ateşin ciddi tablolara neden olabildiğini bildirdi.

Karaböcüoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kış aylarında çocuklarda sık görülen yüksek ateşin anne ve babaları çok endişelendirdiğini, bunun bazen de önemli hastalıkların belirtisi olabileceğini ifade etti.

Bu nedenle ateşin nasıl düşürüleceğinin bilinmesi ve vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini vurgulayan Karaböcüoğlu, şunları kaydetti:

"Yüksek ateş, çocuk sağlığında bir problem olduğunu ortaya çıkaran, aileyi hekime gidilmesi konusunda uyaran en gürültülü bulgudur. Müdahale edilmeyen ateş ciddi tablolara neden olabili. Ateş aslında, vücudun bağışıklık cevabıdır, yani vücudun ateşi yükseltmesindeki amaç, vücuda girmiş olan mikroorganizmaların çoğalmasını sınırlamaktır."

Karaböcüoğlu, ateşin 39-40 derecenin üzerine çıktığında vücudun aşırı enerji harcamaya başladığına, kalp ve solunum sisteminin de daha hızlı çalıştığına dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Vücut, kol ve bacaklardaki damarları büzüp bu bölgelere daha az kan gönderirken, beyin, kalp, karaciğer gibi organlara daha fazla kan gönderir. Vücut alacalı, mermerimsi bir görüntü alır, el, kol ve bacaklarda soğukluk olmasına rağmen gövdede yüksek sıcaklık görülür. Her ateş yükselmesinde paniklemek doğru değildir ancak 40 dereceyi geçen ateşte dikkat etmek gerekir. 3-5 gün süren kısa süreli ateşin nedenleri arasında üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, mide, bağırsak sisteminde ishal ve kusma ile görülen enfeksiyonlar, özellikle kız çocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonları sayılabilir. Zatürre, menenjit eklem ve kas iltihapları da ateşin daha ağır nedenleridir. Yüksek ateşin nedeni, yapılan ilk tetkiklerle ortaya konamadıysa ve bu durum 7-15 günden uzun sürdüyse, tüberküloz, malta humması ve tifo gibi hastalıklar, eklem iltihapları, kalbin iç kısmındaki zarın iltihapları ve birtakım kanser tiplerine dair ihtimaller göz önünde bulundurulmalıdır."

"TELAŞA KAPILIP, PANİK YAPMAYIN"

Ateş yükselmeye başladığında hemen telaşa kapılıp panik yapmamak gerektiğini vurgulayan Karaböcüoğlu, çocuğa panik halinde yanlış tedaviler uygulayabileceğine, ateşli çocuğun üzerini örtmenin tamamen yanlış bir uygulama olduğuna ve bu durumun çocuğun havale geçirmesine dahi sebep olabileceğini aktardı.

Karaböcüoğlu, yüksek ateş durumunda uygulanması gerekenleri şöyle sıraladı:

"Çocuğun, üzerini örtmek yerine odanın ısısını düşürmelisiniz. 38-38,5 derece ateş normal olarak kabul edilmekte. Çocuğun ateşi 39 dereceyi buluyorsa, ateşe öksürük, kusma ve ishal de ekleniyorsa, hemen doktora başvurmalısınız. İçine aspirin ezilmiş soğuk ve sirkeli suya batırılmış bezlerle alnına, koltuk altlarına baskı uygulamayın. Tamamıyla yanlış olan bu geleneksel yöntem, çocukların ateşi vücudundan atmasını daha da zorlaştırıyor. 38,5-39 derecelerde, ateş düşürücü fitiller kullanılabilir. Fark edilmeyen durumlarda ya da ani ateş yükselmelerinde çocuğa başını dışarda bırakacak şekilde ılık bir duş aldırmanız doğru olacaktır. Bunların hiçbiri ateşi düşürmezse, uzmana başvurmanız gerekmektedir."

Kaynak: AA

Son Dakika Kadın Çocuklarda Yüksek Ateşe Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement