Bebekler İçin Hastalık Rehberi - Son Dakika
Kadın

Bebekler İçin Hastalık Rehberi

Bebekler İçin Hastalık Rehberi

Bebeklerdeki hastalık belirtilerini bazen abartıyor bazen de önemsemiyoruz. İşte o belirtiler...

15.11.2011 09:29  Güncelleme: 12:41

Yeni doğmuş bebeklerde, doktor tedavisi ve önem verilmesi gereken hastalık belirtilerini sıraladık.

İşte o belirtiler...

Bebeğiniz aşırı hareketliyse: Bebek yerinde duramıyor, inler gibi aralıksız ağlıyorsa, uykusuzluğuna ve tüm yorgunluğuna rağmen, kendini oradan oraya atıyorsa, gerçekten önemli bir rahatsızlığı olduğunu düşünmek gerekir, özellikle, çırpınma biçimine dikkat edin. Her zamankinden örneğin, acıktığındakinden farklıysa, zaman kaybetmeden bir uzmana başvurun.

Derin uyuşukluk: Bebek her zamanki gibi güçlüyse ya da hiç ağlamıyorsa, ama rengi soluksa, sütü istemiyorsa, gevşek bir halde, öylece serili yatıyorsa, sürekli uyuyorsa, çok ciddi bir sorun söz konusu olabilir.

Bebeğiniz inilti sesler çıkartıyorsa: Dikkat edin, gerçek bir ağlama değil, iniltiden söz ediyorum. Bebek ağlıyor ve avazı çıktığı kadar bağırıyorsa, genellikle ciddi bir sorun söz konusu olmaz. Ama hafif hafif inliyor, derinden ve acıklı sesler çıkarıyorsa, bu ciddi bir uyarı yerine geçebilir.

Bebeğiniz sürekli olarak ayağını bükülü tutuyorsa: Ayağını içeri, dışarı, yukarı ya da aşağı doğru bükülü tutuyorsa, bir uzmanın denetimi kesinlikle şarttır. Belki ayağı, gerçekte normal durumdadır. Ama ayağın çarpık veya başka kusurları olması da olasıdır, unutmayın, ne kadar erken önlem alınırsa, sorunun çözümü o kadar çabuk ve kolay olur. Bir bacağını sürekli bükülü tutuyor, bir omuzu hareketsiz, kolu da gövdesine yapışık duruyorsa ya da bir dizi bükülüyse, gözünüzü dört açın. Bunların yanında, ilgili eklemde bir kızartı ya da şişlik varsa, hemen bir uzmana başvurun.

Bebeğiniz ateşlendiyse: Yeni doğmuş bebeklerde, sık sık görülen bir durumdur ateş. En yaygın nedeni, sanıldığı gibi, enfeksiyon değil, çoğu kez vücudun büyük miktarda su kaybetmesi ya da fazla sıcak tutulmasıdır. Hafif bir ishal, ağır giysiler, fazladan bir battaniye, hatta yüklü bir beslenme, bebeğin vücut ısısında artışa neden olabilir. Termometre ile ateşini ölçün. Rektal ateş, 37.6-37.7'yi geçiyorsa, bir değişimle karşı karşıyasınız. 38'in üzerindeyse, bebeğiniz ateşlendi demektir. Nedeni önemsiz olabilir, ama ne olursa olsun, doktor denetiminde fayda vardır.

Bebeğiniz sararmışsa: Bebeğin cildi ve gözünün akı sarı bir renk alır. RH hastalığıyla ilgili olarak gördüğümüz gibi, yeni doğmuş bebekte sarılık olasılığı son derece ciddi ve kuvvetlidir.

Sarılık özellikle,

- Doğumdan hemen sonra ortaya çıkarsa,

- Başka belirtileri (uyuşukluk, iştahsızlık) bir arada görülürse,

- Çok kuvvetli olursa,

- Üç veya dört günden uzun sürerse,

- Anne-baba ayrı kan grubundaysa, (baba RH pozitif, anne RH negatif) doktor müdahalesi gerektirir.

Bebeğinizin vücudunun belli bir bölgesinde derinin kızarıp şişmesi varsa: Bu belirtiler genellikle bir uyarı işareti olduğundan zaman kaybetmeden, bir uzmana başvurmak gerekir. Bu tür değişimlere çoğu kez, göbek çevresinde (omfalit, yani göbek iltihabı), memelerin çevresinde (mastit, meme iltihabı), omuz, kalça ve diz eklemlerinde (epifisit) rastlanır.

Bebeğinizin boynun bir yanında şişlik varsa: Yeni doğmuş bebeklerde bazen boyun kaslarından birinde hafif bir kanama görülür. Bu durumda boynunu yokladığınızda, elinize küçük, sert bir yumru gelir. Yaşamın ilk günlerinde buna karşı bir müdahalede bulunmak uygun değildir. Ama sonradan uygulanacak tedavide sağlıklı bir karar verebilmek için, doktorun durumu bilmesinde fayda vardır.

Bebeğinizin gözlerinden gelen salgılar varsa: Yeni doğmuş bebeklerin gözlerinde hafif yoğun, sarımsı bir salgı görünür. Oldukça sık rastlanan bir durumdur. Çoğu kez, göz kapaklarının iç kısmını ve göz akını örten ince zarda (konjunktivit) kızartı, şişliklerle kendini gösterir. Korkulacak bir durum olmamakla birlikte, hemen tedavi gerektirir. Aksi halde enfeksiyon, kalıcı bir hastalığa neden olabilir.

Bebeğinizin burnu ve kulağı akıyorsa: Yoğun, sarımsı ve iltihaplı bir salgı söz konusuysa, doktora haber vermek iyi olur. İhmal edilmiş rahatsızlıklar hiç de hoş olmayan sonuçlara yol açabileceğinden, yeni doğmuş bebek için tehlike oluşturur.

Bebeğinizin ağzında Pamukçuklanma varsa: Bebeğin ağzında beliren beyaz mantarlar, dilini, yanaklarını, diş etlerini ve tüm damağı kaplar. İhmal etmemek gerekir. Fazla yayılırsa, bebeğin beslenmesini engelleyerek, gerçekten acı verir.

Bebeğiniz kusuyorsa: Bebek sık sık kusuyor ve bunun yanında, başka rahatsızlık belirtileri de gösteriyorsa, mutlaka doktora haber vermek gerekir. Doktor gelene kadar, bebeğe kesinlikle süt vermeyin. Yalnızca kaynamış su İçirin.

Bebeğiniz kanlı kusuyorsa: Bebek kusarken, bazan küçük kan lekeleri de görülebilir. Bu ağız mukozasındaki küçük bir yaradan ileri gelebildiği gibi bebek meme emiyorsa, nedeni annenin meme başındaki bir çatlak olabilir. Ama gelen kan miktarı, fazlaysa ve kusmukla birlikte çıkıyorsa, boğazda bir kanama olasılığı gündeme gelir. Bu durumda, zaman kaybetmeden doktora haber vermek, faydadan da öte, zorunluluktur.

Bebeğinizde ishal varsa: Yeni doğmuş bebekte ishal, daima ciddi bir durumdur. Bebeğiniz sık sık ishal oluyorsa, ya da yarı sıvı veya bütünüyle sıvı, yeşilimsi köpüklü dışkı çıkarıyorsa, hiç durmayın, hemen doktora koşun.

Bebeğinizin dışkısında kan varsa: Bebeğin dışkısından kan da gelebilir. Gelen kan, parlak kırmızı ise ve birkaç liften ibaretse, tasalanmaya gerek yok. Ama çoksa ve özellikle rengi siyaha bakıyorsa, bağırsaklarda bir kanama söz konusu olabilir.

Bebeğiniz öksürüyorsa: Hafif, şiddetli, sık, seyrek, kuru ya da balgamlı, nasıl olursa olsun, yeni doğmuş bebekte öksürük hemen doktora bildirilmesi gereken bir belirtidir.

Bebeğiniz solunum güçlüğü çekiyorsa: Bebekte solunum düzensizliğinin bir dereceye kadar normal olduğunu gördük. Ama yalnızca, düzensizlik değil, gerçekten güçlük söz konusuysa, iş değişir. Bebek belki soğuk aldığı için kötü soluyordur. Ama güçlüğün kökeni bronşlar veya akciğerlerde de olabilir. Bebek hem öksürüyor, hem de solunum güçlüğü çekiyorsa, solurken burun dış duvarlarını oynatıyor, burun deliklerini açıp kapıyorsa, ağzın etrafında hafif mavimsi bir renk dikkati çekiyorsa, o zaman ivedilikle doktor müdahelesi gerekir. Solunum güçlüğünün hafifini ağırından kolayca ayırt edemeyeceğinize göre, boşuna bekleyip zaman kaybetmeseniz daha iyi olur.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kadın Bebekler İçin Hastalık Rehberi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement