Elazığ Belediyesi, engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmak amacıyla Engelsiz Yaşam Merkezi kapsamında ücretsiz işitsel terapi hizmetini başlattı. İşitme kaybı ve diğer tanı gruplarındaki bireyler için özel terapi programları uygulanacak.
Uzmanlar, gürültü engelleyici kulaklıkların uzun süreli kullanımının işitme ve bilişsel yetileri olumsuz etkileyebileceğini uyarıyor.
Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden Doç. Dr. Fakih Cihat Eravcı, yanlış kulaklık kullanımının işitme kaybına neden olabileceğine dikkat çekti. Dünya genelinde işitme kaybı yaşayan insan sayısının 1,5 milyara ulaştığını ve 2050'de bu sayının 2,5 milyara çıkacağı belirtildi. Uzun süreli kulaklık kullanımında ses seviyesinin 60 dakikada %60’ı geçmemesi gerektiği vurgulandı.
Doğuştan işitme kaybı yaşayan Yüsra, beyin sapı implantıyla ilk kez sesleri duydu.
Doç. Dr. Emre Ocak, koklear implantın işitme kaybı tedavisinde büyük ilerleme sağladığını belirtti.
Doç. Dr. Emre Ocak, kulak çöpü kullanımının zararlı olduğunu ve işitme kayıplarına yol açabileceğini belirtti.
Doğuştan tek taraflı işitme kaybı bulunan vatandaşın, tedavi sonrası sağ kulağıyla duyduğu ilk isim Galatasaray'ın Nijeryalı golcüsü Victor Osimhen oldu. Vatandaşın gözyaşlarını tutamadığı o anlar, kısa sürede viral oldu
Prof. Dr. Tekin, işitme kayıplarının genetik tedavi ile umut verici şekilde tedavi edilebileceğini belirtti.
Her bin doğumda 2-3 çocuk işitme kaybı ile doğuyor. Erken teşhis kritik öneme sahip.
TÜ ve Ankara Üniversitesi'nin düzenlediği sempozyumda, işitme kaybı ve tedavi yöntemleri ele alındı.
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, işitme kaybı yaşayan çocuklar için erken teşhis ve tedavi hizmeti sunuyor.
Uzmanlar işitme kaybının Alzheimer riskini artırdığını ve erken tedavi önemini vurguladı.
Doç. Dr. Talih Özdaş, işitme kaybının Alzheimer ile ilişkili olduğunu vurguladı, tedaviye erken başlanmalı.
Doğuştan işitme kaybı yaşayan Tuncay Yıldırım, implant sayesinde yeniden duyma yetisi kazandı.
Yeni doğan işitme taramaları sayesinde sağır birey sayısı azalıyor. Erken teşhis ve tedavi önemli.
Her bin bebekten 2-3'ü ileri derece işitme kaybıyla doğuyor; sağlık taramaları şart.
Medicana Kadıköy Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Oğuzhan Onultan, yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte hipertansiyon, diyabet ve işitme kaybı gibi demans risk faktörlerinin yaygınlaştığını ve demans vakalarının artmasına yol açtığını belirtti.
İşitme kaybı oranı 2060'a kadar iki katına çıkabilir İstanbul Arel Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Güneş: "Kulaktaki dış tüylü hücreleri korumak önemli" Yapılan araştırmaya göre işitme kaybı olan kişilerin sayısının 2060'a kadar iki katına çıkması bekleniyor.
Kocaeli Şehir Hastanesinde faaliyete geçen Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi, iyileşmeyen yaralar, karbonmonoksit zehirlenmeleri, ani görme ve işitme kaybı gibi hastalıklarda Kocaeli ve çevre illerden gelen hastalara tedavi imkanı sunuyor. Merkezde, günde 20-30 hastaya hizmet veriliyor ve hiperbarik oksijen tedavisi uygulanıyor. Tedavi sonucunda hastaların memnuniyeti de artıyor.
Kayseri'de biyonik kulak ameliyatı olan hastalar, doktorları ve sağlık çalışanlarıyla bir araya geldi. Sağlık Bakanlığı Yeni Doğan İşitme Tarama Programı kapsamında hizmet veren Kayseri Şehir Hastanesi, işitme kaybı ihtimali olan bebeklerin ve risk faktörü bulunan hastaların tanı ve tedavisini gerçekleştiriyor. Biyonik kulak ameliyatının önemine dikkat çeken doktorlar, hastaların hikayelerini paylaşarak etkinliği sonlandırdı.
Kayseri'de sağ kulağında ani işitme kaybı yaşayan emekli öğretmen Mehmet Akçakoyunlu, hiperbarik oksijen tedavisiyle sağlığına kavuştu. Akçakoyunlu, Kayseri Şehir Hastanesi Su Altı Hekimliği ve Hiperbarik Ünitesi'nde yapılan tedavi sonucunda sağlığına kavuştu. Hiperbarik oksijen tedavisi, ani işitme kaybı gibi hastalıklarda etkili bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.
Kulak çınlamasının ciddiye alınması gerektiği hakkında uyaran Kulak Burun Boğaz Uzmanı Mustafa Çalışkan, kulak çınlamasının genellikle işitme kaybı nedeniyle olduğunu belirtti. Kulak çınlamasının birçok nedeni olabileceğini söyleyen Çalışkan, tetkiklerin yapılması gerektiğini vurguladı. Tanı konulduktan sonra ise tedaviye yönelik önerilerde bulunulabileceğini ifade etti.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kullanılan robotik jiroskopik radyocerrahi cihazı Zap-X ile işitme sinirlerindeki tümör nedeniyle sağırlık riski bulunan bir hastanın işitme kaybı engellendi. Zap-X teknolojisi sayesinde hastaların tedavisi daha hassas bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Cihaz, akustik nörinom gibi cerrahi olarak çıkarılması zor olan tümörlerin tedavisinde etkili oluyor. Zap-X ile yapılan tedavilerde cerrahi işlem yapılmadan hastaların işitme kaybı engelleniyor ve tümörün büyümesi durduruluyor.
Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2021 yılında kurulan Ulusal Yenidoğan İşitme Referans Merkezi, bebeklerin işitme kaybı sonrası yaşayabileceği olumsuzlukları önlemek için çalışmalar yapıyor. Merkezde yapılan işitme testleri sayesinde erken tanı konularak tedaviye yönlendirilen bebeklerin sayısı artıyor. Ayrıca, çocuklarda konuşma bozukluğu veya gecikmesi olanlarda da işitme değerlendirmesi yapılıyor. Merkezin hedefi, işitme kaybında erken tanı ve tedaviyi sağlamaktır.
Uzmanlar, işitme kaybı yaşayan insanların sohbet ederken söylenenleri anlamadıkları için farklı şekilde yargılanma riskine düşmemek adına evde oturmayı tercih ettiklerini, bu yalnızlığın da demans ve Alzheimer sürecini hızlandırdığını belirtiyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir Şehir Hastanesinde yapılan ilk biyonik kulak ameliyatının başarılı olduğunu duyurdu. Doğuştan işitme kaybı olan 13 yaşındaki Bülent Toprak Sarı'ya sol kulağına biyonik kulak ameliyatı yapıldı. Ameliyat sonrasında hastanın iyileşme süreci devam ediyor ve 3 hafta sonra her iki kulağı ile duymaya başlayacak. İzmir Şehir Hastanesi, üst düzey teknolojik donanımı sayesinde özel işlere imza atma imkanı sağlıyor.
Gümüşhacıköy'de Toplum Sağlığı Merkezi hemşireleri tarafından okullarda işitme tarama testi yapılıyor. İşitme kaybı tespit edilen öğrenciler uzman hekime sevk ediliyor.
Avustralya Savunma Bakanlığı, Çin donanmasının uluslararası sularda dalgıçlarını yaraladığını açıkladı. Olayın bu hafta Japonya açıklarında, dalgıçların bir Avustralya firkateynini, pervanesine dolanan balıkçı ağlarından kurtarmaya çalıştığı sırada yaşandığı duyuruldu. Bakanlık, Çin’in tehlikeli sonar atımları yaparak dalgıçları hafif bir şekilde yaraladığını belirtti. Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles, bu davranışı tehlikeli ve profesyonellikten uzak olarak nitelendirdi ve tüm ülkelerin ordularının profesyonel ve güvenli bir şekilde hareket etmesini beklediklerini söyledi. Çin hükümetinden herhangi bir yanıt gelmedi. Deniz altında yoğun sonar atımlarına maruz kalmak baş dönmesi ve işitme kaybı gibi hasarlara yol açabiliyor. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese'nin Çin ziyaretinde ilişkilerde ciddi bir ilerleme olduğunu belirtmesine rağmen, iki ülke arasındaki askeri ilişkiler hala gergin. Avustralya'nın ABD ve Birleşik Krallık'tan nükleer denizaltı filosu almayı planlaması, Çin'i endişelendiriyor. Avustralya ise Çin'in özellikle Güney Çin Denizi'nde yayılmacı bir politika izlediğini eleştiriyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, AİLEM Engelsiz İletişim Merkezi Lansman Töreni'nde, işitme engelli vatandaşların iletişim ihtiyaçlarını karşılamak ve hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla oluşturulan AİLEM Engelsiz İletişim Merkezi'nin hizmetlerini açıkladı. Merkez, işitme kaybı yaşayan vatandaşların iletişim ihtiyaçlarını karşılamak için Türk İşaret Dili Tercümanlarına erişim imkanı sunacak ve görüntülü çeviri hizmeti sağlayacak.
Tarihi Osmanlı dönemine dayanan ve 134 yıldır, işitme kaybı yaşayan bireylere yönelik yürüttüğü eğitim faaliyetini halen anasınıfı, ilköğretim ve ortaöğretim kademelerinde sürdüren Bakırköy Özyazıcı Özel Eğitim Meslek Lisesi, işitme engelli öğrencilerin bilişim ve kuyumculuk teknolojileri ile...
Samsun Üniversitesi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İşitme Engelliler Haftası kapsamında bir alışveriş merkezinde bilinçlendirme etkinliği düzenledi. Doktorlar ve tıp fakültesi öğrencileri tarafından kurulan stantta vatandaşlar, kulak sağlığına ilişkin merak ettikleri konular hakkında bilgi aldı. Etkinlikte işitme testleri gerçekleştirilirken, işitme kaybı yaşayan bireylere biyonik kulak ameliyatı hakkında detaylı bilgiler sunuldu. Etkinlik, işitme bilincini artırmayı hedefliyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, çocukların işitme kaybını erken dönemde belirlemek için ulusal işitme tarama programları yürüttüklerini belirterek, yeni doğan bebeklere ve ilkokul 1. sınıfa giden çocuklara işitme tarama testleri yapıldığını açıkladı. Türkiye'de yılda yaklaşık 1 milyon 100 bine yakın doğum gerçekleştiğini ve her 1000 bebekten 2-3'ünün işitme kaybı ile dünyaya geldiğini belirten Koca, işitme kaybını erken dönemde tespit etmek için her yıl yaklaşık 2 milyon tarama testi yapıldığını ifade etti. Koca, işitme taramasında şüpheli tespit edilen bebeklerin ileri tanı ve tedavi merkezlerine sevk edildiğini ve ilkokul 1. sınıfa giden çocuklara da işitme taraması yapıldığını söyledi. Sağlık Bakanı, işitme kaybının önlenebilir olduğunu vurgulayarak, çocukların işitme taramalarından geçmesinin son derece önemli olduğunu belirtti.
Sivas'ta yaşayan bir köpeğin işitme kaybı, Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'nde yapılan tedaviyle düzeldi. Köpeğin sahibi, daha önce birçok yere başvurmasına rağmen sonuç alamayınca üniversiteye başvurdu. Veteriner Fakültesi tarafından yapılan işitme testi sonucunda, köpeğin enfeksiyona bağlı duyma kaybı yaşadığı tespit edildi. Bu alanda yapılan araştırmalar sayesinde, Türkiye'nin dört bir yanından işitme sorunu olan hayvan sahipleri de tedavi için üniversiteye başvuruyor.
Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Doğukan Özdemir, işitme bozukluğu olanların biyonik kulak ameliyatı sayesinde işitme yetilerini tamamen geri kazanabildiğini bildirdi. Özdemir, işitme kaybının çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde farklı zorluklara neden olabileceğini vurgulayarak, işitme kaybı şüphesi olan kişilerin en yakın kulak burun boğaz uzmanına başvurması gerektiğini belirtti.
Dünya genelinde her yaştan bireyi etkilemesine karşın yeterince tanınmayan Sitomegalovirüs (CMV) özellikle gebelik döneminde karşılaşıldığında bebeği de etkileyebiliyor.
Gizli ilerleyen şah damarı hastalıkları kalıcı ve geçici felç riski taşıyor. Şah damarı tıkanıklığı erken dönemlerde semptom göstermeden ilerleyen hastalıktır. Risk faktörleri olan hastaların tarama testleri ve doktor kontrolü yaptırmaları gerekiyor. Şah damarlarında darlık derecesi ilerlediğinde geçici ve kalıcı felç durumları meydana geliyor. Baş dönmesi, denge şikayetleri, konuşma problemleri, unutkanlık, kol ve bacakta tutmama, ani işitme kaybı gibi semptomları olan hastaların doktor kontrolünden geçmesi gerekiyor. Şah damarı hastalıkları hakkında konuşan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Uğurlucan, risk faktörlerini ve hastalığın ilerleyen evrelerinde meydana gelen sağlık problemlerini açıkladı.
Doğuştan işitme kaybı olan küçük kız sağlığına kavuşuyor Küçük Hatice Gaziantep'te yapılan beyin sapı koklear implant ameliyatı ile duyabilecek Gaziantep'te yaşayan ve iç kulak gelişmemesi nedeniyle doğuştan işitme kaybı bulunan 6 yaşındaki Hatice Polat, Gaziantep Dr.
Başhekim Profesör Akdağ uyardı: "Uzun süre kulaklık kullanımı işitme kaybı ve mantar oluşturuyor" Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr.