Finans dünyasında Ponzi sistemi olarak bilinen kurnazca bir dolandırıcılık yöntemi, yatırımcılara yüksek getiriler vaad ederek milyonlarca doların kaybına yol açan bir hileli düzeni ifade eder. Bu tür bir sistem, sürekli yeni yatırımcılar gerektirir ve genellikle sürdürülemez hale gelir. Ponzi sistemi nasıl işler merak konusu oldu. Peki, Ponzi sistemi nedir? Ponzi şeması kime ait? Ponzi sistemi nasıl işler? Detaylar haberimizde...
Finans dünyasında Ponzi sistemi olarak bilinen kurnazca bir dolandırıcılık yöntemi, yatırımcılara yüksek getiriler vaad ederek milyonlarca doların kaybına yol açan bir hileli düzeni ifade eder. Ponzi şeması, adını 1920'lerde ABD'de faaliyet gösteren ve yöntemi popülerleştiren Charles Ponzi'den almıştır.
Ponzi şeması, Ponzi sistemi veya Ponzi oyunu, yüksek kâr getiren bir üretim varmış gibi göstererek yatırımcıları sisteme katmayı amaçlayan ve ilk yatırım yapanlara ödemenin sisteme sonradan katılanların parasıyla yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir. Ortada yüksek kâr getiren bir üretim olduğu, bu üretim sayesinde yatırımcılara para ödendiği iddia edilir ve bu sayede sisteme yeni yatırımcılar çekmeye çalışılır. Ponzi şemasına katılımlar bittiği zaman, ortada kâr getiren bir üretim olmadığı için yeni yatırım yapanlara ödeme yapılamaz, sistem çöker ve ponzi şeması sonlanır.
Charles Ponzi'nin kendisi, 1920'de bu tür bir dolandırıcılık işletiyordu ve binlerce yatırımcıyı milyonlarca dolarla dolandırdı. Ancak, sonunda dolandırıcılığı açığa çıktı, ve Ponzi hapis cezasına çarptırıldı. O günden bu yana Ponzi şeması, birçok farklı örnekle tarihe geçti.
Son Dakika › Hukuk › Ponzi sistemi nedir? Ponzi şeması kime ait? Ponzi sistemi nasıl işler? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?