Muğla'nın Köyceğiz İlçesi Çandır Mahallesi'nde yaşayan 74 yaşındaki Mehmet Varol, evinin bahçesine kurduğu çadırda eski dönemlere ait ve yörükler ile özdeşleşen, onların kullandığı alet ve edavatları sergileyerek, geçmişi geleceğe taşıdı. 10 yılda topladığı yaklaşık 500 yıla dayanan tarihe sahip yörük eşyalarını 4 yıldan bu yana sergileyen Varol, 2 bine yakın eşyanın yer aldığı serginin ücretsiz gezildiğini söyledi.
Çadırlarda doğan atalarının günlük yaşantılarında kullandıkları eşyaları sergileyerek bir kültürün tanıtılmasına yardımcı olmak isteyen 74 yaşındaki Mehmet Varol, 10 yıl önce yörük köylerini gezerek onların kullandığı eşyaları toplamaya başladı. Çiftçilikten elde ettiği geliriyle bazı eşyaları satın alan Varol, bazılarının ise ailesinden kaldığını dile getirdi. Evinin bahçesinde çadır kurarak Yörük Kültür Evi açtığını vurgulayan Varol, "2 binin üzerinde Yörük, Osmanlı ve Karamanoğulları'na kadar uzanan tarihi eserleri sergiye sundum. Tarihi 500 yıla kadar varan eşyalar arasında deve hamuru yapılan tahtalar, giysiler, gelinlikler, kıldan yapılma çadır, kilim ve halıları ile ağırlık kullanılmadan üzerindeki çentiklere göre alışveriş yapılan teraziler, gelin taçları, süs eşyaları, ahşap ve bakır eşyalar, ateş çubukları, ibrikler, idare ve gaz lambaları, ahşap aynalık, yazma, yemeni, yelek, çocuk beşikleri, yün eğirmekte kullanılan teşe gibi birçok eşyanın bulunduğu sergiyi gezenlerden para talep etmiyorum. Biz Yörükler Çandır'a 1300'lerde gelmişiz. Babamın dedesi Hacı Musaoğlu'nun mezarı 1310 tarihinde Ölemez Dağı'nda defnedilmiş. Yörük torunu olduğum için tarihi Kaunos harabelerinin de olduğu bir yerde tanıtmak amacıyla ücretsiz olarak bu kültür evini açtım. Hiçbir ticari amacım yok" dedi.
YENİ NESİLLER YÖRÜKLERİ TANIMALI
Çandır'da 1940 yılında tek odalı çadırda dünyaya geldiğini ve 1945 yılında yörüklüğü bırakarak Çandır Köyü'ne yerleşik düzene geçtiğini söyleyen Mehmet Varol "Yörük atalarının eşyalarının kaybolmaması ve genç nesillere yörük kültürünü öğretmek için bunları toplamaya başladım. Teknoloji yokken atalarımızın nasıl yaşadığını göstermek istedim. Bunlar bizim kültürümüz açısından çok önemli eserler. Geçmiş ile bugünü birbirine bağlıyor. Değerlendirilmeseler belki de atılıp yok olacaklardı" dedi.
Yörük kültüründe özellikle kilimler üzerine işlenen işaretler sayesinde hangi bölgede hangi yörük topluluğunun yaşadığının anlatıldığını da sözlerine ekleyen Mehmet Varol "Örneğin buradaki kilimlerim Toroslar'da yaşayan Karamanoğlları Yörükleri'ne ait. Özellikle bir kilim motifi var ki bu Konya, Afyon, Afyon'un batısı Hocalar'ı takiben Denizli Acıpayam, Çameli ve Kirazlıyayla köyleri üzerinden Dalyan, Gökbel ve Çandır'a kadar ulaşmış. Bunun gelinlik olan motifi de var. Bunların hepsini toparlayıp buraya getirdim" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Muğla Evinin Bahçesinde Yörük Müzesi Kurdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?