Dünya Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Günü nedeniyle Kocaeli İl Sağlık Merkezi'nde bilgilendirme toplantısı yapıldı. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız, sigara içenlerde her 5 kişiden 1 kişinin KOAH hastası olduğunu söyledi.
Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü'nde yapılan KOAH ile ilgili bilgilendirme toplantısı Kocaeli İl Sağlık Müdürü Melih Kaştı, Müdür Yardımcısı Mustafa Serkan Senal, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı, Prof. Dr. Füsun Yıldız, Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Aysun Şengül, Uzm. Dr. Selim Yüksel katıldı.
'40 YAŞ ÜSTÜ HER 5 KİŞİDEN 1'İ KOAH'
KOAH'ın tehlikeli bir hastalık olduğunu ve sigara içen her 5 kişiden 1'inin KOAH hastası olduğunu söyleyen Prof. Dr. Füsün Yıldız konuşmasına söyle devam etti
Kasım 2014 bu yıl tüm dünyada ve ülkemizde Dünya KOAH günü olarak belirlenmiştir. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir. Bu yüzden günün ana hedefi KOAH ile ilgili farkındalığı arttırmak ve risk faktörü taşıyan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurularını arttırmaktır. Akciğer Hastalığı nefes yollarında mikroplarla oluşmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. Tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmemekte, ülkemizde 40 yaş üstü yetişkinlerde görülme sıklığı yüzde 15- 20 ya da başka bir tanımlama ile her 5 kişiden birinde KOAH olduğu bildirilmektedir. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300- 500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir.
EN ÖNEMLİ NEDEN SİGARA
Hastalığın en önemli nedeninin sigara olduğunu söyleyen Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Uzm. Dr. Aysun Şengül, En önemli neden sigara kullanmak. Ardından mesleki olarak toz, duman ve gazların bulunduğu işyerlerinde çalışma, akciğeri koruyucu bir faktörün (alfa-1 antitripsin) doğuştan eksikliği, hava kirliliği, biyomas (odun, tezek, kök benzeri yakıt) kullanımına ikincil iç ortam hava kirliliği, hava yollarının aşırı duyarlılığı ve sosyal etkenlerdir diye konuştu.
(Tür: Yurt)
Son Dakika › Güncel › Kocaeli 'Sigara İçen Her 5 Kişiden 1'i Koah Hastası' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?