İngiltere Üniversitelerindeki Akademisyenler 'Osmanlı Mirası'nı Tartıştı-2 - Son Dakika
Güncel

İngiltere Üniversitelerindeki Akademisyenler 'Osmanlı Mirası'nı Tartıştı-2

İngiltere Üniversitelerindeki Akademisyenler \'Osmanlı Mirası\'nı Tartıştı-2

İngiltere'nin ilerigelen üniversitelerinde hocalık yapan akademisyenler Middlesex Üniversitesi'nde düzenlenen Türkiye Sempozyumu adlı toplantıya katılarak Avrupa'da 'Osmanlı Mirasını tartıştılar.

11.10.2014 12:31

İngiltere'nin ilerigelen üniversitelerinde hocalık yapan akademisyenler Middlesex Üniversitesi'nde düzenlenen Türkiye Sempozyumu adlı toplantıya katılarak Avrupa'da 'Osmanlı Mirasını tartıştılar.

Middlesex Üniversitesi'nde 30 yıldır öğretim üyeliği yapan Mehmet Ali Dikerdem'in özel gayretleriyle gerçekleştirilen 20 kadar tanınmış akademisyenin Türkiye projelerinin tartışıldığı sempozyumun açılış konuşmasını Düşünceler Merkezi'nin direktörü Profesör Dana Ardold yaptı.

Osmanlı Mirası tartışılırken Emma Dick 'Osmanlıların yeniden modalaştırılmasını sergilerken Osmanlıların tekstil ve elbiselerle Altın Çağı'nı fotoğraflarla ortaya koydu. Cemil İpekçi'nin kreasyonlarının ağır bastığı slayt şovunda Osmanlı kıyafetleri göz doldurdu.

Bharain Mac An Bhreithium-Bertapelli, Osmanlı Mirası'nı Balkan Şehri'nde anlatırken Saraybosna ve Bükreş sokaklarından örnekler verdi, Saraybosna'da Türklerin Müslüman Boşnaklara etkisine ve Türkiye- Bosna yakın politik ilişkilerine vurgu yaptı.

2013 yılında BBC'de Osmanlılar Avrupa'nın Müslüman İmparatorları dizisini yapan film yönetmeni Mike Smith, Osmanlıların Avrupa'daki etkisini anlattı.

Tunç Aybak 'Türk Dış Politikası'nda Batılılaşmadan Büyük Strateji'ye dönüşümündeki jeopolitik dönüş'ü işlerken, Keele Üniversitesi'nin Politika, Uluslararası İlişkiler ve Felsefe Okulu Başkanı Profesör Bülent Gökay Türkiye'nin yeni jeopolitikasındaki yenilikleri anlattı.

Graeme Evans ve Özlem Edizel Türk Metropolünde Uzay ve Yeri başlığını konu alırken İstanbul'daki şehirleşme, nüfus, kültür ve sanayideki gelişmeleri ele aldılar.

En önemli projelerden birini sunan ErginÇavuşoğlu 1914-1918 yıllarındaki denizaltılarla ilgili çalışmalarına dikkat çekti.

Searle Kochberg'in 2010 yapımı 'L'Esprit de L'escalier adlı belgeselinde Camondo ailesinin İstanbul'dan yolculukları gösterildi.

Türkiye ile Middlesex Üniversitesi diyaloğu anlatılırken sempozyumun mimarı Mehmet Ali Dikerdem, ODTÜ ve Koç Üniversitesi ile iyi ilişkilere temas etti. Kelami Dedezade oğlu rahatsızlandığı için İngiltere'deki Türk okullarını anlatan bir yazı bıraktı. Peter Ryan Türkiye'deki akıl hastalıklarını gündeme getirdi, Maggie Butt akademik ortaklıkları anlattı.

Hendon Belediye'sinde sabah saat 9.30'da başlayan sempozyum saat 17'de sona erdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İngiltere Üniversitelerindeki Akademisyenler 'Osmanlı Mirası'nı Tartıştı-2 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement