Çanakkale merkezinin en güzel ormanını oluşturan Radar Tepesi mevkiinde, ülkenin odun hammaddesi ihtiyacını karşılayacak 'Endüstriyel Ağaçlandırma Çalışmaları' kapsamında 64.5 hektar kızılçam ormanı kesildi. Sahanın yeniden ağaçlandırılacağı açıklansa da, Çanakkaleliler aynı ormana çok uzun yıllar sonra kavuşabilecekleri için bu durumdan rahatsız olup, tepki gösterdi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın, ülkenin sahip olduğu orman kaynaklarının sürdürülebilir biçimde işletilmesi ve orman endüstrisinin ihtiyaç duyduğu odun hammaddesinin karşılanması için hazırladığı 'Endüstriyel Ağaçlandırma Eylem Planı', Çanakkale'nin en güzel ormanları kesilerek uygulanıyor. Geçtiğimiz yıl, proje kapsamında Çanakkale'de 141 hektarlık kızılçam ormanıdaki ağaçlar kesilirken, bu yıl ise Çanakkale'nin Radar Tepesi Mevkisi'ndeki en güzel ormanları projeden nasibini aldı.
Çanakkale Orman İşletme Müdürü Metin Uygun, Merkeze bağlı Yağcılar Köyü sınırlarında kalan ormanlık alanda proje doğrultusunda 64.5 hektar kızılçam ormanının kesildiğini açıkladı. Uygun, omanın kesim işinin ihaleyle gelir elde etmesi için Yağcılar Köyü Muhtarlığı'na verildiğini söyledi. Muhtarlığında ihaleyle kesim ve satış işini başkasına yaptırdığına dikkati çeken Uygun, dikimden sonra fidanları koruma işinin de 5 yıl süreyle köy muhtarlığına verileceğini belirtti.
Türkiye'nin odun ihtiyacını karşılamak amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında, kesilen ormanların yenisinin 35 yılda oluşturulacağı belirten Uygun, şunları söyledi:
"Bu yıl Yağcılar Köyü ile birlikte Taşlıtarla ve Kemel Köyleri sınırlarında toplam 144 hektar kızılçam ormanını keseceğiz. 2043 yılına kadar İl genelinde toplam 8 bin 421 hektar orman kesilmiş olacak. Şu an kesim çalışmaları Radar Tepesi olarak bilinen Yağcılar Köyü hudutlarındaki kızılçam ormanında sürüyor. Burada, 40 yaşın üzerindeki ağaçlar kesiliyor. Kesilen sahayı en kısa sürede hazırlayarak bu yılın sonunda veya gelecek yılın başında bölgenin yapısına uygun hızlı büyüyen türlerle ağaçlandırma yapacağız. Mevcut şartlarda böyle bir orman 60-65 yılda oluşuyor. Bu projedeki hedef, hem ülkenin odun hammaddesi ihtiyacını karşılamak, hem de kesilen sahayı 35-40 yıl gibi kısa bir sürede yeniden ortaya çıkarmak."
Bu arada, proje hakkında bilgi sahibi olmayan ve Radar Tepesi mevkiinde ormanın kesildiğini gören bazı vatandaşlar, duruma tepki gösterdi. Sahanın yeniden ağaçlandırılacağı belirtilmesine rağmen, bunun çok uzun yıllar alacak olması kafalarda soru işareti yarattı.
Son Dakika › Güncel › Çanakkale'nin En Güzel Ormanı Odun İçin Kesildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?