Zorunlu Eğitimde 1+4+4+4 Dönemi - Son Dakika
Güncel

Zorunlu Eğitimde 1+4+4+4 Dönemi

Zorunlu Eğitimde 1+4+4+4 Dönemi

18'nci Milli Eğitim Şurası Genel Kurulunda Zorunlu Eğitim Uygulamasının 1+4+4+4 Şeklinde 13 Yıla Çıkarılması Önergesi Oy Birliği ile Kabul Edildi.

04.11.2010 17:41

18'nci Milli Eğitim Şurası Genel Kurulunda zorunlu eğitim uygulamasının 1+4+4+4 şeklinde 13 yıla çıkarılması önergesi oy birliği ile kabul edildi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun da katıldığı 18'nci Milli Eğitim Şurası çeşitli konularda ele alınan komisyon kararlarının görüşüldüğü Genel Kurul toplantısına bugün de devam edildi. 18'nci Milli Eğitim Şurası Genel Kurulu'nda, Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun, zorunlu eğitimin 1+4+4+4 olmak üzere 13 yıl olarak düzenlenmesi teklifi kabul edildi.

Komisyon kararı olarak Genel Kurulu gelen maddelerden biri olan "Gelişim özellikleri bakımından farklı düzeylerdeki öğrencilerin bir arada bulunmasının ortaya çıkardığı pedagojik sorunların ortadan kaldırılması için ilköğretim okullarında sekiz yıllık zorunlu eğitimin öğrencilerin yaş ve gelişim özellikleri dikkate alınarak kademelendirilmesi, fiziksel mekanların bu kademelere göre öğrencilerin ayrı alanlarda eğitim görmelerini sağlayacak biçimde bölümlendirilmesi, okulların öğrenme alanları olmanın yanında, bir kültür merkezi ve yaşam alanları olarak düzenlenmesi" önerisi Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun teklif ettiği önergeyle değiştirildi. Gündoğan, ikinci maddenin "Eğitim süreleri 1 yıl okulöncesi eğitim, 4 yıl temel eğitim, 4 yıl yönlendirme ve ortaöğretime hazırlık eğitimi, 4 yıl ortaöğretim olmak üzere zorunlu eğitimin 13 yıl olacak" şekilde düzenlenmesini önerdi. Bu önerge, kurulda oylanarak kabul edildi.

Gündoğdu'nun söz konusu önergesinin okunmasının ardından Eğitim İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, konunun kesintisiz eğitim noktasında çok önemli olduğunu belirterek, lehte ve aleyhte söz hakkı verilmesini talep etti. Adıbelli, "Neden olsun, neden olmasın? Bilimsel mi? Pedagojik mi? Kimse bunu söylemiyor" diyerek teklife tepki gösterdi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise 60'a yakın genelge bulunduğuna dikkat çekerek, bu konuda yeni bir usul tartışması açılmamasını istedi. Salondaki herkesin, önergeyi okuyarak anlayabilecek durumda olduğunu söyleyen Çubukçu, ardından oylamaya geçti. Çubukçu, oylama sonucunda önergenin kabul edildiğini açıkladı.

-YABANCI DİL DERSİ DIŞINDAKİ DERSLER TÜRKÇE VERİLECEK-

"İlköğretim ve Ortaöğretimin Güçlendirilmesi Ortaöğretime Erişimin Sağlanması" komisyonunda alınan kararlar da genel kurul toplantısında tartışıldı. Adana Milli Eğitim Müdürü Abdulgaffur Büyükfırat, yabancı dil eğitiminin başarısız olduğunu belirterek yabancı dilde neden başarısız olunduğunun araştırılması gerektiğini ifade etti.

Kurulda söz alan Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğrencisi Zakir Elçiçek'in, "Doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesinde çeşitli etnik gruplar var. Özellikle anadil farklı olan vatandaşlar var. Bunlar dikkate alınmadan eğitim verilmeye çalışılıyor. Bu da öğrenciler ve öğretmenlere sıkıntılar açısından sıkıntı doğuruyor. Bu anlamda bazı düzenlenmelerin yapılmasını istiyorum" önerisinde bulundu. Elçiçek'in bu önerisi genel kurulda kabul edildi.

Demokrat Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı da, okullarda yabancı dil eğitimi konusuna değindi. Avcı, "Bizler Türkiye'de yabancı dilde eğitime hayır demeliyiz. Bütün gençlerimiz iki-üç tane dil bilsin ama bu eğitim dili olarak kalsın diyorum. Okullarda Türkçe eğitim verilsin" diye konuştu. Yabancı dil dersi dışındaki derslerin Türkçe verilmesi önerisi kabul edildi.

-DİN DERSİ SEÇMELİ OLSUN-

Şurada "İsteyen anne babaların çocuklarına seçmeli din eğitimi verilerek ahlaki ve manevi değerlerin korunması" görüşü kabul edildi. Değerler eğitimi kapsamında, "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin ilköğretim ve ortaöğretimin tüm sınıflarda okutulması" önerisi reddedildi. "Anayasa'nın 24. maddesi gereğince isteyen anne babaların çocuklarına seçmeli din eğitimi verilerek ahlaki ve manevi değerlerin korunması" önergesi kabul edilirken, "Ortaöğretimde din dersinin iki saate çıkartılması" önergesi kabul edilmedi.

Değerler eğitim komisyonunda önerilen "Değerler eğitimi konusunda önemli işlev gören Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi'nin çoğulcu bir anlayışla tüm öğretim kurumlarında daha etkin olarak okutulması" görüşü aynen benimsendi.

Şura, yarın komisyon raporlarının genel değerlendirilmesinin yapılmasıyla sona erecek.(ANKA)

(ÖZL/ÖMR)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Zorunlu Eğitimde 1+4+4+4 Dönemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement