Kilimli beldesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu
(TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında 17 Mayıs 2010'daki grizu patlamasında hayatını kaybeden 30 madenci, facianın yaşandığı Yeni Karadon Servis Kuyusu'nun önünde anıldı.
Maden ocağının eksi 540 kodunda taşeron olarak galeri açma işini yürüten firmanın 30 çalışanının yaşamını yitirdiği grizu patlamasının 3. yılında madenciler için anma töreni düzenlendi.
TTK Genel Müdürü Burhan İnan, burada yaptığı konuşmada, havzadaki madenciliğin diğer ülkelere kıyasla çok daha ağır şartlarda gerçekleştirildiğini söyledi.
Kentte 165 yıldır emek yoğun bir çalışmayla kömür üretildiğine işaret eden İnan, şunları kaydetti:
"Emek yoğun çalışma biçimini bilgi eksikliğinden değil, havzanın jeolojik şartlarının izin vermemesinden dolayı sürdürmek zorunda kalıyoruz. Bu çerçevede Amasra'daki müessesede ilk defa makinenin kazı yaptığı bir sistemi deniyoruz. Onu başarırsak havzanın diğer müesseselerinde de bu işi yaygılaştırıp bu sayede iş sağlığı ve güvenliğini önemli ölçüde tesis edeceğimize inanıyorum. İşçi sağlığı ve iş güvenliği bütün çalışanların el ele vermesiyle sağlanabilecek olgudur. Bu hiç hafife alınacak bir konu değil. Kazaları ancak bu şekilde önleyebiliriz."
İnan, madende yaşamını yitiren işçilerle Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki patlamalarda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.
-"Taşeron sistemine son verilmeli"-
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş da madenciliğin zor bir meslek olduğunu, yer altında işçilerin birbirlerine canlarını emanet ederek çalıştığını belirtti.
İş güvenliği tedbirlerinin her şeyden daha önemli olduğunu vurgulayan Alabaş, "Madencinin canı hiçbir şeyle değişilmez. Maalesef bütün uyarılarımıza rağmen taşeron sisteminin TTK'da uygulanmasıyla bu tür üzücü kazaları yaşama başladık. Yer altında bu uygulama olmaz. Taşeron sistemine son verilmesini ve bu tür kazaların bir daha yaşanmamasını istiyoruz" diye konuştu.
Alabaş, TTK ile toplu iş sözleşme görüşmelerini sürdüğünü, 83 maddenin 65'inde anlaşma sağıladığını belirterek, yasal sürenin 29 Mayıs'ta sona ereceğini. anlaşma sağlanamaması durumunda ara bulucu sürecine geçileceğini vurguladı.
TTK, sendika yöneticileri ile çok sayıda maden işçisinin katıldığı törende Kur'an-ı Kerim okundu ve mevlit şekeri dağıtıldı.
Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu patlamasında 30 madenci yaşamını yitirmişti. Madencilerden 28'inin cenazeleri ocaktan çıkarılmış, Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın cenazelerine patlamadan 8 ay sonra ulaşılmıştı. - ZONGULDAK
Son Dakika › Güncel › Zonguldak'taki Grizu Faciasının 3. Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?