İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, Avrupa ülkelerinde iş kazaları sonucu 100 bin kişide ortalama 3 kişi ölürken, Türkiye'de 100 bin kişide 8- 9 kişinin öldüğünü söyledi. Özer, iş kazaları ile Türkiye'nin 2012'deki kaybının 8.5 milyar lira olduğunu söyledi.
Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Dedeman Oteli'nde, '6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu' bilgilendirme semineri düzenlendi. Seminere Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, kurum ve kuruluşların temsilcileri, madencilik ve demir- çelik işletmecileri katıldı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, iş sağlığı ve güvenliğinin önemine değindi. Kaza olmadan önce tedbir alınması gerektiğini vurgulayan Özer, şöyle konuştu:
"Kaza olmadan önce, ölmeden önce tedbir alalım ki 'ah, vah' etmeyelim. Bir atasözü vardır; Tedbirini al, takdirini ondan sonra Allah'a bırak. Tedbiri almadan takdire güvenmek olmaz. Çalışan arkadaşlarımızdan hep şunu duyardık; 'Bir şey olmaz, ne olacak. Hep böyle çalışıyoruz.' veya 'kaderimde varsa göçük altında kalırım.' Bilmiyoruz ki kaderinde var mı yok mu? Zaten sıkıntı burada. Bize bir vahiy gelmiş olsaydı, vahiy yolu kesildi. İlmen de fennen de bunu bilemeyeceğimize göre tedbirimizi almamız lazım. Tedbir aldıktan sonra kazanın olma ihtimali yüzde 2'ye düşüyor. İş kazaları yüzde 98, meslek hastalıkları ise yüzde 100 önlenebilir."
İş kazalarının görünür ve görünmez maliyetleri olduğunu ifade eden Özer, şöyle devam etti:
"Görünür ve görünmez maliyetleri topladığınızda Türkiye'nin 2012 yılında kaybı 8.5 milyar lira. Türkiye yaklaşık 5 milyar dolar iş kazası ve meslek hastalığından dolayı kaybediyor. 5 milyar dolar az bir para değil. Bir zamanlar 500 milyon doları borç alan bir ülkeydik. 5 milyar dolar da küçümsenecek bir rakam değil. 100 bin kişide ortalama 3 kişinin öldüğü Avrupa ülkelerinin seviyesine gelmek çok zor değil. Biz bugünlerde her 100 bin kişiden 8-9 kişiyi maalesef iş kazalarında kaybediyoruz. Neden Avrupa'daki bir ülkede 100 bin kişide 1-2-3 kişi ölürken, benim ülkemde 100 bin kişide 8 kişi, 9 kişi ölsün. Avrupa ortalaması 100 binde 3. Toplam AB ortalaması 100 binde 4- 6 ise bizim bunun altına inmemiz gerekir. Bu yüzden bu kanun ülkemiz için, insanımız için, çocuklarımız için, geleceğimiz için önemli bir kanundur."
Son Dakika › Güncel › Zonguldak'ta İş Güvenliği Semineri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?