DİLAN KUTLU
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Tarım ve Orman Bakanı Kirişci'nin ' Sudan, Venezuela, Kazakistan, Azerbaycan, Nijer ve Demokratik Kongo'nun da aralarında bulunduğu 11 ülkede 'ülke masaları' adı altında özel sektörün tarım yapacağı, o ülkelere nasıl üreteceklerini öğretecekleri' yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. Suiçmez, "Şu anki arayışlar özel sektöre yönelik devlet garantisini vermek üzerine kurulu bir arayış. Biz o ülkelere gidip çiftçiliği öğretecek durumda değiliz. Devletin görevi özel sektörü yurtdışına yönlendirmek değil, ülkemizdeki küçük üreticiler de dahil olmak üzere üretilmeyen alanları yeniden üretime katmak olmalı" dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci 9 Ocak'ta Ankara'da medya kurumlarının temsilcileri ile bir araya gelmiş, Tarım Bakanlığı'nın 2023 yılı proje ve hedeflerini açıklamıştı. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda Kirişci, daha önce Venezuela örneğinde olduğu gibi yurtdışında tarım faaliyeti yürütmek isteyen girişimcilere "ülke masaları" adı altında rehberlik faaliyeti sunacaklarını ifade ederek "11 ülke masasının hazır olduğunu söyledim. Kamunun görevi müteşebbislerimizin, girişimcilerimizin orada bu faaliyetleri rahat yapabilmelerini sağlamak adına gerek istihbarat birimlerimiz gerekse güvenlik birimlerimiz tarafından her türlü desteğin verilmesini yöneliktir. Bunları da dikkate alan kapsamlı bir çalışma yaptık. Bu çalışma çerçevesinde Sudan başta olmak üzere Venezuela'dır Kazakistan'dır, Azerbaycan'dır, Nijer'dir, Demokratik Kongo'dur, bunların hepsiyle ilgili bu çalışmalarımız bu ülke masaları noktasında devam ediyor. Amacımız müteşebbislerimize rehberlik hizmeti vermek onların güvenlik de dahil her türlü ihtiyaçlarını karşılamak" diye konuşmuştu.
"NE VENEZUELA NE SUDAN'DAN ARAZİ SATIN ALMADIK ALMAYI DA DÜŞÜNMÜYORUZ"
Kirişci, ne Venezuela ne Sudan ne de diğer 9 ülkeden bakanlık ve devlet olarak arazi satın almadıklarını almayı da düşünmediklerini belirterek, şunları söylemişti:
"Bu batılıların tenleri bizim gibi olsa da sömürgeci mantıkla oralara gidenlerin davranışıdır. O insanların tarımsal faaliyetleri yapacak ne birikimleri ne alt yapıları var. Biz o insanlara yardımcı olacağız ve o insanlara nasıl üreteceklerini öğreteceğiz. Bizim müteşebbisimiz gidecek bu üretimi gerçekleştirecek.
"ATTIĞIMIZ BU ADIMA LÜTFEN SİZLER DE DESTEK VERİN"
Biz Venezuela'dan tarım toprakları satın almaya gitmedik sadece Venezuela'nın şartlarını yerinde görelim en üst düzeyden en aşağıya kadar o zinciri tanıyalım sonra da üreticilerimizde dönelim diyelim ki, 'Gelin Venezuela'da böyle bir imkan var. Buyurun burada bu üretimi yapalım' diyelim. Müteahhitlerimizin ne işi var, nasıl dünyada bir numara olduk? Bunlar niye giderler Yunanistan'ın otoyollarına havalimanlarına talip olurlar. Niye giderler Afganistan'da Pakistan'da dünyanın dört bir yanında inşaat yaparlar ve bundan dolayı da adlarından en çok söz ettiren ülke olurlar müteahhitler. Ne farkı var müteahhitler ve tarım alanında faaliyet gösteren üreticilerin. Bu konularda ülke olarak attığımız bu adıma lütfen sizler de destek verin. Sizler de bu adımların o ülkeler başta olmak üzere o coğrafyalarda ne kadar bizim için değerli olduğunu mutlaka değerlendirin isterim."
"ARAZİ KİRALAMALARININ GELDİĞİ NOKTA AFRİKA ÜLKELERİNDE VERİMLİ TARIM ARAZİLERİNİN YOK OLMASI"
Türkiye yurtdışından tarım arazisi kiralamasının yeni olmadığına değinen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez ise şunları söyledi:
"Daha önce sudan da toprak kiralaması gündeme gelmişti. Biz o dönem bunun çözüm olmayacağını söylemiştik. Nitekim sayın bakan da güvensiz ortamda bu projenin başarısız olduğunu kabul etti. Gerek Afrika gerek Latin Amerika gerekse Orta Asya ülkelerinde sömürü üzerine kurulu arazi kiralamalarının geldiği nokta, Afrika ülkelerinde verimli tarım arazilerinin yok olması, çok uluslu şirketlerin ya da belli devletlerin güdümünde kendi ihtiyaçları için üretim yapamaması, kendi ülkelerinde aç kalması daha sonra Ukrayna Rusya tahıl koridorunda gelecek ürünleri beklemesi.
"ŞU ANKİ ARAYIŞLAR ÖZEL SEKTÖRE YÖNELİK DEVLET GARANTİSİNİ VERMEK ÜZERİNE KURULU BİR ARAYIŞ"
Biz yabancı ülkelerde arazi kiralanmasını bir vizyon olarak açıklandığı ortamda bunu gerekli görmüyoruz. Ülkemizde çiftçilerin uygun üretim koşulları olmadığı için kendi isteğiyle üretimden vazgeçtiği bir ortamda, yurtdışından arazi kiralama arayışları geçmişte de olduğu gibi gelecekte de başarısız olacaktır. Şu anki arayışlar özel sektöre yönelik devlet garantisini vermek üzerine kurulu. Biz o ülkelere gidip çiftçiliği öğretecek durumda değiliz. Devletin görevi özel sektörü yurtdışına yönlendirmek değil, ülkemizdeki küçük üreticiler de dahil olmak üzere üretilmeyen alanları yeniden üretime katmak olmalı."
Son Dakika › Güncel › Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Suiçmez'den Tarım Bakanı Kirişci'ye: 'O Ülkelere Gidip Çiftçiliği Öğretecek Durumda Değiliz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?