DURMUŞ GENÇ - Muğla Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (MUFSAT) ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Engelsiz Spor Kulübü tarafından yürütülen proje kapsamında eğitim verilen zihinsel engelliler, kentin tarihi alanlarını fotoğrafladı.
MUFSAT üyeleri tarafından verilen 3 günlük eğitim ardından fotoğraf makinelerini alan Engelsiz Spor Kulübü üyesi zihinsel engelliler, aileleri ile kentin tarihi mekanlarını fotoğraflayarak, algı ve becerilerini geliştirme fırsatı yakaladı.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Engelsiz Spor Kulübü Başkanı Prof. Dr. Okay Nazlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek olarak 2011 yılından itibaren çalışma yürüttüklerini, spor aktiviteleri yaparak aileleri ve toplumu bilinçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Engelli olmayan bireylere engellilerle ilgili farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini anlatan Nazlı, öğrenciler ile Türkiye genelinde spor aktivitelerine katıldıklarını, önemli dereceler elde ettiklerini dile getirdi.
Öğrencilere sporun yanında sosyal projelerle farkındalık eğitimi verdiklerine dikkati çeken Oktay Nazlı, engelli bireylerin toplumsal çevresiyle etkili iletişim kurmalarına ve onları hayatını içine çekmeye çalıştıklarını ifade etti.
Çalışmaları kapsamında engelli sporcularının fotoğrafla ilgili temel eğitimi almasını sağladıklarını kaydeden Prof. Dr. Nazlı, şöyle devam etti:
"Eğitimlerini tamamlamalarının ardından fotoğraf makinesi vererek onların gözünden Muğla'yı görmeye çalıştık. Sporcularımızın gözüyle insan, meslek örgütleri, ağaç, kuş, şehir, doğa çekimleri yapıldı. Fotoğrafı çok sevdiler. O kadar mutlu oldular ki bunu yaşamak lazım. Bizim göremediğimiz birçok ayrıntıyı onların fotoğraflarında, gözünde gördük."
Nazlı, öğrencilerin çektiği fotoğrafların değerlendirilerek 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde "Zihinsel Engelli Sporcuların Gözüyle Muğla" sergisi açılacağını kaydetti.
"Amacımız engelli öğrencilerin algısını keşfetmek"
Muğla Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği Üyesi Doç. Dr Selçuk Aktürk de proje ile zihinsel engelli sporcularla fotoğraf çekip algılarını keşfetmeyi amaçladıklarını söyledi.
Engellilere 3 gün temel fotoğraf ve kompozisyon eğitimi verdiklerini bildiren Aktürk, ardından 2 gün boyunca Muğla'nın tüm tarihi yapılarını, sokaklarını birlikte fotoğrafladıklarını belirtti.
Fotoğraf çekimleri sırasında aralarında çok ciddi bağ oluştuğunu dile getiren Aktürk, şöyle konuştu:
"12 öğrencimiz bizimle beraberdi. Gördük ki hepsi farklı bir ruh haliyle yaşıyor. Bazı öğrenciler kuşları, bazıları ağaç yapraklarını, insanları, tarihi evleri, bazıları da bacaları, gölgeleri çekmiş. Hiçbirinde ortak bir nokta yok. Çekilen fotoğraflar açılacak sergide satışa çıkarılacak, elde edilen gelirle de engelli öğrencilerin ihtiyaçlarına katkı sağlanacak."
Ailelerini de mutlu etti
Engelli sporcuları fotoğraf çalışmalarında aileleri de yalnız bırakmadı. Heyecanlarına ortak olan aileler, bazı çekimlerde de fotoğraf mankenliği yaptı. Çektikleri fotoğrafları paylaştıkları engellilerin mutluluğu ise ailelerine ayrı bir sevinç yaşattı.
Engelli babası Bilal Yıldız, zihinsel engelli çocuğunun mutluluğuna ortak olmak için fotoğraf çekimlerine katıldıklarını söyledi. Çocuğunun sosyal etkinliklere katıldıkça mutlu olduğunu dile getiren Yıldız, "Çocuğumuzun bu tür etkinliklere katıldıkça değiştiğini, ayaklarının üstünde durduğunu görüyoruz. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Çocuğum fotoğraf çekmeye başladığı andan itibaren çok mutlu. Mutluluktan elimi hiç bırakmadı" diye konuştu.
Engelli sporcu Murat Yıldız ise arkadaşları ile eğitim alarak Muğla'nın önemli mekanlarını fotoğraflamaya çalıştıklarını belirtti. Fotoğraf çekmenin çok güzel bir duygu olduğunu dile getiren Yıldız, en çok doğayı ve evleri çekmeyi sevdiğini kaydetti. - Muğla
Son Dakika › Güncel › Zihinsel Engelli Sporcular Fotoğraf Çekerek Hayata Tutunuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?