Ege'nin en önemli tarımsal ürünlerinden zeytinin işlenmesinin tarihi seyrini anlatan 'Zeytin Müzesi', Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'nde açıldı. Ayvalık Belediyesi tarafından bu yıl 2'ncisi düzenlenen ve 'En iyi tarif benimki' ana temasını taşıyan 'Yemek Şenliği' kapsamında açılan 'Zeytin Müzesi'nde zeytin, zeytinyağı ile ilgili üretim araçları, objeler ve belgeler sergilenmeye başlandı.
Eski Vakıflar Zeytinyağı Fabrikası'yken belediyenin kullanımına geçtikten sonra 'Prof.Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi' adını alan kompleksteki müzeyi, Ayvalık'ın Belediye Başkanı CHP'li Hasan Bülent Türközen, Yunanistan Kuzey Ege Adaları Bölge Valisi Nasos Yakalis ve CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil birlikte açtı. Açılışa CHP Balıkesir milletvekilleri Nedret Akova, Haluk Ahmet Gümüş, Namık Havutça da katıldı.
Açılışta konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, "Görevi aldığım günden beri hayal ettiğim bir düşü, geç de olsa gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Bu müze bir anlamda Ayvalık'ın onurudur. Başlangıçta çok fazla obje sergileyemesek de, açılıştan sonra pek çok ailenin anılarını yaşatmak için eski belge ve objeleri müzeye bağışlayacakları umudunu taşıyorum. Kültür turizmine odaklanmış ilçemiz yakın gelecekte yeni müzeler, kültür ve sanat etkinlikleriyle Kuzey Ege'de önemli bir kültür merkezi olacak" diye onuştu.
CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, zeytinin barışın sembolü olduğunu ve Ege Denizi'ni barış gölüne çevirebilmek için iki yakanın insanlarının bu uğurda attıkları karşılıklı adımların çok önemli olduğunu vurguladı. Tamaylıgil, şöyle dedi:
"Yunanistan'ın Kuzey Ege Adaları'ndan gelen konukları Ayvalık'ta görmekten çok büyük mutluluk duyuyoruz. Artık emperyalizmin oyununa gelmemeden, bu dostluk ve barış ortamının sonsuza kadar sürmesini istiyoruz."
Yunanistan Kuzey Ege Adaları Bölge Valisi Nasos Yakalis de Ege'de kalıcı barışın sağlanabilmesi için İzmir'in Seferhisar İlçesi'nde düzenlenen toplantıda Türk ve Yunan yerel yöneticilerin bir araya geldiğini belirterek, 'Yerel İnsiyatif Geliştirme Toplantısı'nda imzalanan protokolün Atina'daki merkezi yönetimin onaylamasından sonra açıklanacağını kaydetti. Yakalis, şöyle konuştu:
"Çalışmalarımız sonunda meyve verdi. Bizim Atina'daki merkezi yönetim de Türkiye'den gelen konuklarımıza vizeyi kaldırmak istiyor. Seferhisar'daki toplantıda yapılan protokol ile iki ülke arasında dostluk, ticari ve kültürel köprünün kurulmasındaki en büyük engellerden biri olan vize sorununun ortadan kalkmıştır. İlk etapta Yunanistan'a ait Midilli, Sakız, Sisam, Rodos ve Kos olmak üzere 5 adayı kapsayarak, önümüzdeki yıllarda tüm Yunan Adaları'na vize kalkacak. Yapılan protokole göre, Yunan Adaları'nı 15 günü geçmemek koşuluyla ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşları, artık sadece pasaportlarıyla geçebilecek. Adalara ulaştıklarında giriş vizesini alabilecekler."
Ayvalık Belediyesi tarafından geçen yıl gurme turizmini öne çıkarabilmek amacıyla 'En iyi tarif benimki' ana temasıyla başlatılan 'Ayvalık Yemek Şenliği'nde de 4'ü Yunan olmak üzere sekiz yarışmacı hünerlerini sergiledi. Yarışmada sonunda, juri katılımcıları derecelendirmek yerine üç yarışmacıyı 1'inci ilen etti. Yarışmaya 'Asma yaprağından enginar dolma' ile katılan Benal Satıcı, 'Beşamel soslu musakka' ile katılan Emel Yavuz ve 'Dostluğun tarifi' adlı yemekle katılan Stratis Potas 1'inci ilan edildi. Her 3 yarışmacıya da 1000'er TL ödül verildi.
Şenlikte ayrıca 'Gurme Turizmi' ana temasıyla panel düzenlendi. Aydın Demir, Aylin Öneytan ve İrini Kalini'nin konuşmacı olarak katıldığı panelde, Türk ve Yunan işletmeciler, gurme turizminin kazanımlarına dikkat çekti, deneyimlerini dinleyicilerle paylaştı. Konuşmacılar, Ayvalık'ın temel beslenme değerlerinden olan ot yemeklerine ve deniz ürenlerine gereken önemin verilmesi gerektiğine değinirken, eski ustaların yemek tariflerini belgeleyip, kayde geçirilmesi gerektiğini söyledi. - Balıkesir/ Ayvalık
Son Dakika › Güncel › Zeytinin Tarihi Ayvalık'ta Canlanacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?