SÜLEYMAN ELÇİN - HATİCE ÖZDEMİR - Türkiye'nin ilk çift kol ve 4 tam yüz nakli ile dünyanın ilk rahim naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, "Türkiye, organ ve doku nakilleri açısından dünyadan çok önde. Bu nakilleri yapmak için tıbbi, ekonomik ve altyapı olarak hiçbir engel yok" dedi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılının yüz nakilleri açısından oldukça olumlu gerçekleştiğini söyledi. Bu yıl Recep Sert ve Salih Üslün'e dünyanın en kapsamlı yüz nakillerini gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Özkan, bu hastalar ve geçmişte yaptığı yüz nakillerinde önemli bir komplikasyonla karşılaşmadıklarını belirtti.
Türkiye'nin ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar'ın Akdeniz Üniversitesinde çalıştığını hatırlatan Özkan, Acar'ın topluma adapte olduğunu, hayatını mutlu bir şekilde sürdürdüğünü kaydetti.
Türkiye'nin dördüncü yüz nakli yapılan Turan Çolak'ın göz kapaklarına yağ enjekte ettiklerini, sağlık durumunun oldukça iyi olduğunu kaydeden Özkan, 5'inci yüz nakli yapılan Recep Sert'in çenesine daha rahat kullanması için platin taktıklarını, 6'ncı yüz nakli yapılan Salih Üslün'ü de kısa sürede taburcu etmeyi planladıklarını anlattı.
Yüz nakli için çok sayıda kadavra geldi
Hastalara yüz nakillerini, normal bir vatandaş gibi sokakta dikkat çekmeden yaşamaları için yaptıklarını vurgulayan Özkan, şöyle konuştu:
"Yüz nakli yaptığımız hastalar toplumda sıradan bir birey gibi, yemeklerini yiyebilen insanlar olarak yaşamlarına devam ediyor. Bu sene de yüz nakli için çok sayıda kadavra geldi. Coğrafi ya da tıbbi nedenlerle çoğunu gerçekleştiremedik. Bizim için önemli olan, uygun hastaya uygun donörden nakil yapmak. Yaşlı hastadan kadavra almamaya dikkat ediyoruz. Ayrıca cinsiyeti, kan ve doku grubu gibi uyumluluklarına da dikkat ediyoruz."
Dünyada yapılıp Türkiye'de yapılmayan nakil yok
Özkan, Türkiye'nin yüz nakilleri serüveninin dünyada takdirle karşılandığına işaret ederek, "Türkiye, organ ve doku nakilleri açısından dünyadan çok önde. Bu nakilleri yapmak için tıbbi, ekonomik ve altyapı olarak hiçbir engel yok. Dünyada yapılıp da ülkemizde yapılmayacak nakil yok. Yeterki insanlar bunu özümsesin ve nakillerin önemine varsın" diye konuştu.
Yüz nakli olan hastaların böbrek nakli hastaları gibi hayatlarını sürdürürken bazı konulara dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Özkan, hastaların enfeksiyon, gripli insanların bulunduğu ortamlarda bulunmamaları, daha temiz, hijyenik şartlarda hayatlarına devam etmeleri gerektiğini söyledi.
Yüz nakillerinin 2014'te de devam edeceğini ifade eden Özkan, "Ekip olarak yeni nakillere hazırız, bu konuda sıkıntı yok. Ne kadar çok bağış olursa o kadar çok ameliyat yapabiliriz ancak bunun normal böbrek nakli gibi olmasını beklemiyoruz. Uygun hızda, uygun hastaya, yeterli özen gösterilerek yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Rahim naklinde 2014'te bebek beklentisi
Prof. Dr. Özkan, 2011 yılında Derya Sert'e yapılan rahim nakli konusundaki çalışmalara son verilmediğini, ikinci bir deneme için hazırlık aşamasının devam ettiğini bildirdi. Şu anda her şeyin yolunda gittiğini kaydeden Özkan, "Çalışma için önemli yerlerden destekler aldık. Rahim nakli olan Derya Sert'in 2014 yılında anne olacağına, bebeği kucağımıza alacağımıza inanıyorum, inanmasak sonlandırırdık. Sert anne olduktan sonra yeni rahim nakilleri yapabiliriz" diye konuştu.
Nakil yapılan hastaların son durumu
Akdeniz Üniversitesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlenen Özkan da yüz naklinde dünyanın en kapsamlı ameliyatı yapılan Salih Üslün'ün sağlık durumu hakkında bilgi verdi.
Üslün'ün 4 yıl önce kaza sonucu orta yüzünü, burnunu, ağzını ve çenesini kaybettiğini dile getiren Özkan, nefes almakta zorlandığını, kendi başına yemek yiyemediğini, sıvı yiyecekler tüketmek zorunda kaldığını, açık yaradan dolayı çevresine kötü bir koku verdiğini anlattı.
Ailesinin Üslün'de yeni bir yüz istediğini belirten Özkan, "Şans Salih Üslün'ün yüzüne güldü, yüzünü bağışlayan bir donör sayesinde dünyanın en kapsamlı ameliyatını yaptık. Donör 20 yaş küçüktü. Alt çene, üst çene, burun, göz kapakları, kirpikleri ve saçının ön kısmı nakledildi. Hayatına farklı bir şekilde devam etmek için yeni bir başlangıç yaptı" dedi.
Üslün'ün yüzünü rahat şekilde kullanabilmesi için en az bir yıla ihtiyacı olduğunu ifade eden Özkan, yüzünde his olduğunu, hareketlerinde ince de olsa başlangıç bulunduğunu, ağzından yemek yiyebildiğini bildirdi.
Geçen yıl nakli yapılan Turan Çolak'ın sağlık durumunun da iyi olduğunu, alt göz kapakları için estetik amaçlı bir operasyon yapıldığını dile getiren Özkan, göz kapaklarına yağ enjeksiyonları yaparak alt göz kapaklarındaki sarkıklığı yukarıya çektiklerini söyledi.
Çolak'ın hızlı bir şekilde iyileşme kaydettiğinin altını çizen Özkan, ağrı ve doku duyusu olduğunu, yemek yiyebildiğini, konuşabildiğini ve göz kapaklarını hareket ettirebildiğini ifade etti.
Türkiye'nin ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar'ın da normal hayatını sürdürdüğünü belirten Özkan, Recep Sert'e de yaklaşık 20 gün önce çenesine yönelik bir operasyon yapıldığını, sağlık durumunun iyi olduğunu anlattı.
Bıyıklarına yeniden kavuştu
Yüz nakli yapılan Salih Üslün, yeni yüzünü eşinin çok beğendiğini söyledi. Yeni yüzüyle bıyıklarının ve saçlarının çıktığını dile getiren Üslün, genç bir yüze kavuştuğunu kaydetti.
Babasının geçirdiği kaza sonrası yüzünü kaybettiğini anlatan Sedat Üslün ise kazadan sonra babasının toplum içine çıkamadığını, zor bir yaşam sürdüğünü dile getirdi.
Bağışla hayatlarının değiştiğine işaret eden Üslün, "Babam önceden yemek yiyemiyordu, biz besliyorduk. Hayat onun için de bizim için de kötüydü. Şimdi dışarıya çıkıp insanların arasında rahatça gezebiliyor" diye konuştu.
Babasının kazadan önce bıyık bıraktığını, şimdi bıyıklarına yeniden kavuştuğunu vurgulayan oğul Üslün, bazen top sakal yaptıklarını söyledi.
"Artık çocuklar benden korkmuyor"
Yüz nakli ile yeni bir hayata başladığını anlatan Turan Çolak da toplum içine daha rahat çıkabildiğine dikkati çekti. Çolak, "Önceden çocuklar beni gördüklerinde korkarak kaçıyordu. Artık benden korkmuyor, hatta yanaşıp konuşuyor, elimden tutabiliyorlar. Benim için çok büyük bir değişiklik oldu" görüşlerini dile getirdi.
Artık aynalara küs değil
Türkiye'nin yüz nakli ile ilk çene nakli yapılan Recep Sert, kardeşi Güven Sert aracılığıyla yaptığı açıklamada, hayata umutla baktığını söyledi.
Beklemediği bir anda yeni yüze kavuştuğunun altını çizen Sert, "Önceden aynaya bakmıyordum, aynalara küsmüştüm ama şimdi her baktığımda yüzüm daha çok hoşuma gidiyor. Bıyıklarım, sakallarım çıkıyor. Kazadan önce top sakal bırakıyordum, şimdi de sakalda model oluşturuyorum" dedi.
Nakillerle yeni yüzlere kavuşan ve tedavileri süren Üslün, Çolak ve Sert, hayal bile kuramadıkları şekilde hayatlarını değiştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibine teşekkür etti. - Antalya
Son Dakika › Güncel › Yüzleriyle Hayatları da Değişti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?