Türkiye'nin ilk yüz nakli yapılan kişisi olan 19 yaşındaki Uğur Acar, ikinci kez gazetecilerin karşısına çıktı. AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özkan da, Uğur Acar'ın bir böbrek nakli yapılmış hasta gibi 10 gün sonra topluma karışabileceğini söyledi.
Türkiye'de ilk yüz nakli yapılan 19 yaşındaki Uğur Acar, doktorları ile Akdeniz Üniversitesi Konferans Salonu'nda gazetecilerle bir araya geldi. Uğur Acar, AÜ Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Servisi'nden Prof.Dr. Ömer Özkan ve Yrd.Doç. Dr. Özlenen Özkan tarafından alındı ve özel bir otomobille konferans salonuna getirildi.
Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen 39 yaşındaki Ahmet Kaya'nın yüzü bundan 31 gün önce Prof.Dr. Ömer Özkan öncülüğünde oluşan bir ekip tarafından 19 yaşındaki Uğur Acar'a başarıyla nakledilmişti.
Toplantıya AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, AÜ Rektör Danışmanı Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu, AÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Dinç, AÜ Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Abdullah Erdoğan, AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr Özlenen Özkan, AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, AÜ Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim üyeleri Prof. Dr. Atilla Ramazanoğlu, Prof. Dr. Necmiye Hadimoğlu, Doç.Dr. Murat Yılmaz, AÜ
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Filiz Günsere, AÜ.
Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr.
Ayhan Dinçkan, AÜ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Ömer Geçici, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Halil Yılmaz Sur ve Uğur Acar'ın ağabeyi Ali Acar katıldı.
Uğur Acar, basının karşısına beyaz gömlek, üzerinde turkuaz kazak ve lacivert pantolonla çıktı.
AÜ Rektörü Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe, olayın üzerinden bir ayı aşkın zaman geçtiğini hatırlatarak, "Arkadaşlarımız bu süredeki tedavisini yaptı. Herkesin merakını gidermek amacıyla bir araya geldik"dedi.
10 GÜN SONRA TOPLUMA KARIŞABİLİR
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Ömer Özkan, hastanın birinci ayını doldurduğunu kaydederek, ilk defa bu kadar net olarak basının karşısına çıktığını söyledi. Daha önce Uğur'un tamamen tıbbi nedenlerle basının karşısına çıkarılmadığını ifade eden Ömer Özkan, şöyle konuştu: "Bu tamamen tıbbi nedenleydi. Uğur, beklediğimizden daha önce iyileşti. Uğur, 10 gün sonra topluma karışabilir. Bugüne kadar gelen sürede herhangi bir sıkıntı olmadı. 10 gün daha burada kalacak. 10 gün sonra
böbrek nakli hastası gibi topluma karışacak. Bugünleri hep birlikte yaşadığımız için gururluyuz. Gurur verici bir gün daha yaşıyoruz"
BAKANLIK ADINA BAŞARILI BİR ÖMÜR DİLİYORUM
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Halil Yılmaz Sur da iki yıl önce yola çıktıklarını hatırlatarak şöyle konuştu: "O güne kadar iç organ nakillerin yapıldığı durumdaydık. Çok kısa sürede dünyada ilk ve tek olan kompozit doku nakli mevzuatını oluşturduk. 2010 yılında özel izinle çift kol nakli bakanlıktan müsaade almak şartıyla rutine binmiş gibi yapılıyor artık. Bunu yapabilmesi için bir alt yapının olması gerekiyordu. AÜ'de bu alt yapı
yıllardır hazır hale gelmiş durumdaydı. Bu bir adımdır. Bugün yüz nakli yapılmış şekilde buradayız. Dünyanın en çok iç organlarıyla birlikte diğer organların nakil yapıldığı ülkesi olmak için yola çıktık. Önümüzdeki yıllarda çok daha farklı nakillerin yapıldığı ortamlarda bunları sunmak bizi mutlu eder."
Emeği geçen herkese teşekkür eden Yılmaz Sur, sözlerine şöyle devam etti: "Bugün ülkemiz adına önemli bir gündür. Yeni yüzü ile Uğur'un başarılı bir ömür sürmesini istiyorum"
AÜ Rektörü Danışmanı Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu, yüz naklinin muhteşem bir şey olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bununla herkes gurur duyuyor.
Üniversitenin yapmadığı bağırsak ve akciğer nakli kaldı. Bunu AÜ en kısa sürede yapacaktır"
UĞUR'UN YOĞUN BAKIMI 48 SAAT SÜRDÜ
AÜ Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim üyeleri Prof.
Dr. Atilla Ramazanoğlu, yüz naklini gerçekleştiren ekipte olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Yüz naklinin muhteşem verici bir olay olduğunu dile getiren Ramazanoğlu, "Anestezi yoğun bakım, organ nakillerinin olmazsa olmazıdır. Nakilden sonraki dönem çok önemlidir.
Yüz naklinde önemli bir yoğun bakım süreci olmadı. 48 saat sonra yüz nakli hastamızı servise çıkardık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" dedi.
ÇOK İYİYİM
Türkiye'nin ilk yüz nakli yapılan kişisi olma özelliğini taşıyan ve tıp literatürüne geçen 19 yaşındaki Uğur Acar, kendisine bugüne kadar destek olan herkese teşekkür etti. Nakilden önceki hayatında özellikle de okul yıllarının çok hızlı ve sıkıntılı geçtiğini söyleyen Acar, sözlerine şöyle devam etti: "Kendi imkanlarımla yüzümün iyileşmesi için uğraştım. Ankara'ya gittim sonra Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Ömer Özkan hocam ile konuştum.
Ardından yüz nakli olacağım haberini aldım. Burada verici aileye de teşekkür ediyorum"
YÜZÜ NEDENİYLE ÇALIŞAMADI
Çocuk yaşta iş hayatına
atıldığını anlatan Acar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüzümden dolayı bazı tepkiler duyduğum için 6 ay çalışabildim. Bundan dolayı fazla çalışamadım. Bundan önceki hayatımda çok insan tanıdım. Benden kötüleri garşısına çıkarılmadördüm. Eli kolu olmayan, yatağa bağımlı olarak gördüm. Onları gördükçe kendimi daha iyi gördüm. Organ vericisi aileye teşekkür ediyorum."
ÖZGÜVENİ HEP YERİNDEYDİ
Yüz nakline girerken motivasyonun çok iyi olduğunu ifade eden Acar, şunları söyledi: "Ömer hocamla birlikte Türkiye'de bir ilki başardığımıza inanıyorum. Bu operasyonu ilk duyduğumda hocamın beni mutlu edeceğine inandım.
Özgüvenimle ameliyata girdim. Hem özgüvenim yerinde olduğu için kendimi erken topladım. Bundan daha uzunda sürebilirdi. Özgüvenimle birlikte kısa sürede ayağa kalktım. Bundan önce çok sıkıntı çekmiştim.
Eminim hayatım eskisine göre değişecek.
Taburcu olunca verici aileyi ve İstanbul'daki ailemi ve ameliyat olacak annemin yanına gideceğim"
BİR SENE GEREKİYOR
Yeni yüzünü çok beğendiğini dile getiren Acar, "Operasyonu çok beğendim. Taburcu olduktan sonra tedavim devam edecek. Bir sene sonra daha düzgün bir insan olarak karşınıza çıkacağım. Zorlanıyorum ama bundan daha iyi olacağıma eminim. Yorgunun başka bir şey söyleyemeyeceğim" dedi.
"Aynaya baktığında ne hissettin, hayranların var mı?" sorusuna Acar, şöyle karşılık verdi: "Bundan daha iyisi olamaz dedim. Bütün doktorlarıma teşekkür ediyorum.
Bundan daha iyisi olamazdı. Yüzüm hariç diğer organlarımı bağışlamayı düşünüyorum"
ÖNEMLİ OLAN UĞUR'UN YÜZÜNÜ BEĞENMESİ
"Uğur'un yüzü dünyada yapılan yüz nakillerine göre nasıl?" sorusuna Dr.Ömer Özkan da şöyle cevap verdi: "Uğur nakil için en hazır hastalardandı. Tamamen o gün verdiği tepkilerdi. Kendisine ait tepkiler. Yüzünü nakilden sonra oldukça beğendiğini söyledi. Uğur'a gösterdiğimizden pek farkı yok. Gayet başarılı. Biz dünyada yapılan yüz nakillerini biliyoruz. Bu o, an yapılan nakil değil. Uğur'a uygun donörün bulunması ve Uğur'un hazır olması önemliydi. Bu yüz nakli bir sembol. Ama en önemlisi Uğur'un kendi
yüzünü beğenmesidir. Yüz naklinin yanında diğer nakillerinde artması gerekiyor"
UĞUR YÜZÜNÜ KENDİ KORUYACAK
Özkan, Uğur'un yeni yüzü kaç yaşında görünecek?" sorusuna da, şöyle karşılık verdi: "Beğendiğiniz tamamen bir örtü. Uğur'un kaç yaşında olduğu önemli değil.
Önemli olan Uğur'un yüzünü beğenmesi. Bir yıl sonra Uğur'un mizacı ortaya çıkacak. Sinirli olursa sinirli, güleç olursa güleç olacak. Biz dinamik bir yüz bekliyoruz. Uğur'un önemli olan yüzünün kıymetini bilmesi. Yüzünü yaşlandırması gerekiyor. Tamamen kendisine bağlı"
Özkan, konuşmasında, "alıcı ile vericiyi karşılaştırmamak önemli" diyerek bundan sonraki dönemde bir iki nakil daha yaptıktan sonra alıcı ve verici aileleri karşılaştırmak istemediklerinin altını çizdi.
UĞUR'A HEDİYELER
Toplantı sonrası Uğur Acar, ameliyatı gerçekleştiren Ömer Özkan ve Rektör Kurtcephe'yi öptü. Ardından Rektör Kurtcephe Uğur Acar'a bir ı pad hediye etti.
Rektör Kurtcephe, Uğur Acar'a bir iş sözü verirken, yüzü bağışlanan Ahmet Kaya'nın isminin ise yeni yapılan hastane binasındaki bir bölümde isminin yaşatılacağını duyurdu.
Öte yandan Uğur Acar'ın salona geldiğinde dudağında ve yüzündeki yara dikkat çekti. Dudağındaki yarangarşısına çıkarılmadın ameliyattan sonra oluştuğu yüzündeki yaranın ise donör Ahmet Kaya'nın tren kazasından kaldığı belirtildi.
Acar'ın sık sık dudağındaki yarayı kağıt mendille sildiği görüldü.
Ayrıca, Acar'ın salona gelmeden önce hastane berberi tarafından saç ve sakal traşı yapıldığı öğrenildi.
Acar, getirildiği gibi özel otomobille hastanedeki odasına götürüldü.
Öte yandan, Uğur Acar kaldığı odanın koridorundan çıkarken yüz nakli için bekleyen iki hastada Uğur'un yeni yüzünü görmek istedi.
Son Dakika › Güncel › Yüz Nakli Olan Uğur Basın Karşısında - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?