Yürüyen Budalalar'ın 22'nci Durağı Macaristan - Son Dakika
Güncel

Yürüyen Budalalar'ın 22'nci Durağı Macaristan

Yürüyen Budalalar\'ın 22\'nci Durağı Macaristan

AYNI şirkette çalışan arkadaş topluluğunun, Fransız reklamcı Jacques Sequela'nın 'Yürüyen bir budala, oturan on entellektüelden iyidir' sözünden esinlenerek kendilerine 'Yürüyen Budalalar' ismini verdiği gezgin grubunun 22'nci durağı Macaristan oldu.

05.11.2016 11:10

AYNI şirkette çalışan arkadaş topluluğunun, Fransız reklamcı Jacques Sequela'nın 'Yürüyen bir budala, oturan on entellektüelden iyidir' sözünden esinlenerek kendilerine 'Yürüyen Budalalar' ismini verdiği gezgin grubunun 22'nci durağı Macaristan oldu.

20 kişilik ekiple yola çıkan 'Yürüyen Budalalar', Macaristan'ın başkenti Budapeşte'nin yanı sıra Pecs, Zigetvar, Mohaç, Szentendre, Vişegrad ve Estergon ayrıca Slovakya'nın Sturovo (Ciğerdelen) kentini ziyaret ederek ortak şarkı ve türküleri söyledi.

Türkiye'yi medeniyetler açısından bir mücevhertepesi üzerinde gören, baştan sona kendilerinin organize ederek gidecekleri yerin kültür, sosyo-ekonomik yapısı, tarihini incelemek için hazırlıklar yapan grup, Haziran ayından bu yana Macar Kültür Merkezi'ni ziyaret ederek Türkolog Gabor Fador ile görüştü. Ayrıca; İstanbul Üniversitesi'nin Avusturya-Macaristan tarihi uzmanlarından Özgür Kolçak'tan bilgi aldı, Macaristan ve Macar tarihi ile ilgili çok sayıda kitap, dergi, haber ve makale okudu. 'Yürüyen Budalalar'a seyahat ve öncesinde Budapeşte'deki Türk işadamları Mete Atuğ ve İbrahim Halil Maral mihmandarlık yaparken, grup üyeleri geleneği bozmayarak bu seyahatte de aralarında görev bölümü yaparak çeşitli şarkı ve sözleri ezberledi, özel hazırlanmış kıyafetleri giyerek yola çıktı.

İLK DURAK BUDAPEŞTE'DEKİ OSMANLI ŞEHİTLİĞİ

Macar kültürünü daha iyi tanımak için aylarca çalışan 'Yürüyen Budalalar' üyeleri Macaristan'da 1'inci Dünya Savaşı'nda Galiçya'da Macarlar ile aynı safta çalışan Osmanlı askerlerinin Budapeşte'deki şehitliği, ardından Macar tarihinin önemli kahramanlarının heykellerinin yer aldığı Kahramanlar Meydanı'na gitti. Gezginler, bir süre Türkiye'de Kocaeli, Çanakkale ve Kütahya'da kalan Tököly Imre, 2'nci Rakocy Ferenc ve Kossuth Lajos'un Kahramanlar Meydanı'ndaki heykellerini inceledi. Gezginler, ayrıca Budapeşte'nin Yahudi Mahallesi'nden geçerek tarihi Budin (Buda) Kalesi, Kanuni Sultan Süleyman devrinde Ulu Camii olarak hizmet veren Matias Kilisesi, Balıkçılar Burcu ve son Budin Valisi Arnavut Abdurrahman Avni Paşa'nın mezarlarını ziyaret etti. Bu ziyaretler sırasında Türk ve Macar dünyasında yer alan tarihteki önemli isimler; İbrahim Müteferrika, Urban Usta, Gül Baba, Mikes Kelemen, Bela Bartok, Enis Behiç Koryürek, Zsa Zsa Gabor gibi Türk ve Macar dünyalarına tesiri eden isimlerden söz edildi. Üzerlerinde kendilerinin belirlediği tek tip özel kıyafetleriyle görenlerin dikkatleri çeken 'Yürüyen Budalalar' Tuna Nehri üzerinde bir tekne turu yaptıktan sonra Ferenc Molnar'ın ünlü çocuk romanı Pal Sokağı Çocukları'nın heykellerini inceledi. Gezginler, Mohaç'a geçerek burada tarihte cereyan eden Mohaç Meydan Savaşı'nın olduğu alanı gezerek Pargalı İbrahim Paşa, Gazi Hüsrev Bey, gibi dönemin önemli komutan ve devlet adamlarını anarken Kanuni Sultan Süleyman'ın vefat ettiği Zigetvar'a da uğradı.

DÜĞÜNE DE KATILDILAR

'Yürüyen Budalalar', Zigetvar'da bir Macar düğününe katılarak burada birlikte şarkılar söylerken davetliler kendilerini uzun süre alkışladı. Pecs şehrinde Osmanlı eserleri ve ünlü Osmanlı tarihçisi İbrahim Peçevi'nin heykeli ziyaret eden, Tuna Nehrini izleyerek Slovakya sınırında Sturovo'ya (Ciğerdelen) kadar giden gezginler Estergon Kalesi'ni Vişegrad ve Szentendre'yi gördükten sonra 3 günlük geziyi tamamladı.

Yürüyen Budalalar üyelerinden Murat Satır, bir sonraki seyahatlerini Doğu Karadeniz'in yüksek yaylalarına yapmayı planladıklarını söyledi.

- İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yürüyen Budalalar'ın 22'nci Durağı Macaristan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement