CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "İnsanların, kendisini bulunduğu topluma ve devlete ait hissetmesindeki en önemli kavram yurttaşlık kavramıdır. Bu kavramın da eşit, çoğulcu ve aktif bir yapıya bürünmesi lazım" dedi.
Tanrıkulu, Çankaya Belediyesi ve Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) işbirliğiyle düzenlenen "Yurttaşlığa Belediye Katkısı" Sempozyumu'nun açılışında, AB şartının en önemli kavramlarından birisinin de Avrupa yurttaşlığı ve bu bağlamda aktif yurttaşlık kavramı olduğunu söyledi.
Aktif yurttaş kavramının, Türkiye'de tartışılmadığını dile getiren Tanrıkulu, "Özellikle demokrasinin derinliğinin tartışıldığı ve sandıktan ibaret olmadığının ifade edildiği bugünlerde yurttaşlık kavramının, yerel yönetimler bağlamında tartışılmış olmasını Türkiye açısından çok değerli buluyorum" diye konuştu.
Gezi Parkı odaklı gelişmelere değinen Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu tartışmalar 4 aydır Türkiye'de devam ediyor. Gerçekten, devam eden bu tartışmaların ve taleplerin özünde de bugün burada tartışılacak aktif yurttaşlık kavramı var. Gezi Parkı çerçevesinde gelişen, ortaya çıkan irade tam da bunu ifade ediyor, aktif yurttaşlık kavramını ifade ediyor. Yani sadece seçimden seçime sandığa gidip oy vermek değil. Ama bulunduğu çevrede, yönetildiği çevrede karar alma süreçlerine katılabilmeyi ifade ediyordu, o talepler ve o irade."
Yurttaşlık kavramının, insanların, kendisini bulunduğu topluma ve devlete ait hissetmesinde önemli olduğunu ifade eden Tanrıkulu, "Bu kavramın da eşit, çoğulcu ve aktif bir yapıya bürünmesi lazım. İnsanların, kendisini o topluma ait hissetmesi için yurttaşlık kavramının eşit, çoğulcu ve aktif olması lazım" değerlendirmesinde bulundu.
Sezgin Tanrıkulu, "Tam da bu tartışmaların kilitlendiği bir dönemde, bu toplantının çıktılarının, hemen yanı başımızda ve karşımızda bulunan TBMM'ye de gitmesini ve duyurulmasını ben buradan talep ediyorum ve diliyorum" diye konuştu.
-"Uygar yurttaşlık" kavramı
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ise Avrupa yurttaşlığı kavramının, Türkiye'de ele alınmasının ve tartışılmasının gerektiğini dile getirdi.
Bu kapsamda, uygar yurttaşlık kavramına değinen Tanık, bunun ise ancak sorunları silahla değil konuşarak ve siyasetle çözme alışkanlığını, kültürünü, bilincini ve örgütlenme deneyimini yaşayanlar tarafından inşa edilebileceğini vurguladı.
Konuşmaların ardından Çankaya Belediyesi Hoy-Tur Halk Dansları Topluluğu gösteri sundu. - Ankara
Son Dakika › Güncel › 'Yurttaşlığa Belediye Katkısı' Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?