Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz'de gerilim istemediğini belirten Başbakan Davutoğlu bir de uyarıda bulundu: Biz tek taraflı her türlü adımın karşısındayız. Doğu Akdeniz'de kimse dominasyon, bir tek taraflı, iki taraflı, üç taraflı bir egemenlik hattı oluşturma hülyasını, rüyasını taşımamalıdır.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Atina'da yoğun bir görüşme trafiğini imza attı. Davutoğlu önce Türkiye'den Yunanistan'a göç eden Rumlar ve Batı Trakya Türklerinin tamsilciylerini kabul etti. Ardında Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile görüştü. Davutoğlu'nun son durağı ise Türk-Yunan İş Forumu oldu. Buralarda yaptığı konuşmalarda iki ülke ilişkilerinin önemine vurgu yapan Davutoğlu, Kıbrıs konusunda çözüm çağrısı yaptı. Davutoğlu şunları kaydetti:
ANKARA KIBRIS'TA ÇÖZÜMDEN YANA
Her iki taraf da Kıbrıs'ta müzakerenin tekrar çözüm odaklı bir şekilde başlaması yönünde güçlü bir iradeye sahip. Yine her iki tarafın da ortak görüşü, Kıbrıs etrafındaki doğalgaz kaynakları Kıbrıslıların bütüne aittir ve bu aynı zamanda, bir anlamda Kıbrıs'taki kapsamlı çözüm sürecine de katkı sağlayacak bir imkandır.
GERİLİM İSTEMİYORUZ
Gerek oradaki enerji kaynakları gerekse barışın kendisi herkese refah getirir. Biz, ne Doğu Akdeniz'de ne Ege'de gerilim istemiyoruz. Bütün sorunları konuşarak, göz göze bakarak, anlaşarak çözebiliriz. Görüş ayrılıklarımızı olduğu zaman paranteze alıp yolumuza devam edebiliriz.
TEK TARAFLI ADIMA KARŞIYIZ
İlkesel olarak biz tek taraflı her türlü adımın karşısındayız. Birlikte görüşmek suretiyle her meseleyi çözebiliriz ama sanki Kıbrıs Rum Yönetimi bütün adayı temsil ediyormuş gibi. Yapılacak tek taraflı adımların sürece katkı getireceğini düşünmüyoruz. Doğu Akdeniz'de kimse dominasyon, bir tek taraflı, iki taraflı, üç taraflı bir egemenlik hattı oluşturma hülyasını, rüyasını taşımamalıdır.
DOĞALGAZI, ENERJİYİ BİRLİKTE AVRUPA'YA TAŞIYALIM
Gelin Kıbrıs sorununu birlikte çözelim, adaya barış gelsin. Şimdi ihtilaf konusu olan Kıbrıs'ın iki halkın da üzerinde hak sahibi olduğu doğalgaz ve enerji kaynaklarını Türkiye üzerinden Yunanistan'a getirelim, hem Hazar'ı nasıl Türkiye üzerinden Yunanistan ve Adriyatik'e bağladıysak, Doğu Akdeniz'de de yine Türkiye üzerinden Yunanistan ve Adriyatik'e, Avrupa'ya bağlayalım.
İYİ Kİ KOMŞUYUZ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, iki günlük Yunanistan temaslarına Yunan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ı ziyaret ederek başladı.Davutoğlu'nun, Yunanistan'ın başkenti Atina'ya gerçekleştirdiği ziyarette ele alınacak en önemli konu, Doğu Akdeniz'deki gelişmeler ve Kıbrıs'ta müzakere sürecinde yaşanan tıkanıklık olacak. Davutoğlu'nun, bugün düzenlenecek Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) Üçüncü Toplantısı dolayısıyla Atina'ya gerçekleştireceği ziyaret kapsamında, ikili ve bölgesel ilişkilerin tüm boyutları ele alınacak.
İLK ZİYARET PAPULYAS
Davutoğlu'nun, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ve Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ı ziyaretiyle başlayan Atina temaslarında, Yunanistan ile mevcut görüş ayrılıklarının diyalog kanallarını kullanmak suretiyle çözüme kavuşturulması amaçlanıyor. Davutoğlu'nun temaslar kapsamında ilk ziyareti Cumhurbaşkanı Papulyas'a oldu. Papulyas, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konsey Toplantısı'nın başarılı geçmesi dileğinde bulundu. Söz konusu toplantıların, iki ülke arasındaki ilişkilere katkıda bulunacağını ifade eden Papulyas "Bu toplantılar iyi komşuluk ilişkilerini daha da ileriye götürecek toplantılardır. Sayın Başbakanım, iki komşu ülkeyiz ve komşu olarak kalacağız. Onun için iyi komşuluk ilişkileri elzemdir" ifadesini kullandı.
DAVETİNİ YİNELEDİ
Başbakan Davutoğlu da "Siz her şeyi değiştirirsiniz ama coğrafyayı değiştiremezseniz. İyi ki komşuyuz. Tarihte çok az millet bu kadar ortak özelliğe sahip" karşılığını verdi. Davutoğlu, daha önce Dışişleri Bakanı olarak, Papulyas'ı Türkiye'ye davet ettiğini belirterek, şimdi bu davetini Başbakan olarak yinelemek istediğini kaydetti. Daha sonra basına kapalı olarak devam eden görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır da hazır bulundu.
Davutoğlu, Atina temasları kapsamında Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki görüşmesinin ardından, aynı bölgede bulunan Başbakanlık binasına yürüyerek geçti. Davutoğlu, mevkidaşı Antonis Samaras ile biraraya geldi.
KABİNENİN TAKDİRİDİR
Yunanistan ziyareti öncesi İstanbul Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulunan Davutoğlu, bedelli askerlikte askeri yetkililerin endişe taşıdığı iddialarını eleştirdi. "Gazetelerde yapılan haberlere mesafeli yaklaşırım. Genelkurmay, Başbakanlık'a bağlıdır. Nihai karar siyasi irade milletindir. Bilinmeyen kaynaklara atıfla yapılan haberler bitmelidir." diyen Davutoğlu şunları kaydetti. "Kaynak çıkıp kendisi konuşur. Atıflarla yapılan haberlerin devlet geleneğinde yeri yoktur. YAŞ'ta bu konu görüşüldü. Daha önce bana Savunma Bakanı tarafından gerekli brifingler verildi, Genelkurmay Başkanımız tarafından bilgiler aktarıldı, Cumhurbaşkanımızla istişareler yapıldı. YAŞ'ta olumlu kanaatler ifade edildi. Yaş ve ücret konusu Bakanlar Kurulu'nun takdirine aittir. Atıfsız haberlere itibar edilmemelidir."
Son Dakika › Güncel › Yunanistan'da Rumlara İnce Ayar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?