Protein Kalitesi Anne Sütüne Benzeyen Tek Besin Olan Yumurta, Yumurta Zirvesinde Her Yönüyle Tartışıldı
Dünya yumurta üretimde onuncu, ihracatında ikinci sırada yer alan ülkemizde, yumurta sektörünün tüm paydaşları bir araya geldi. Yılda 16 milyar üretim yapan yumurta sektörünün, yumurta besin değerinin Türkiye'de daha iyi anlatılmasının hem daha sağlıklı nesiller hem de daha güçlü bir ekonomi yaratacağı, sektörün ortak görüşü.
2023 ihracat hedeflerine 2013 yılında ulaşan kanatlı sektörünün, hem ihracattaki ivmesinin artmasını desteklemek hem de yumurtanın dengeli beslenmedeki rolünü sektörün tüm paydaşlarına aktarmak amacıyla bu yıl ilki düzenlenen Yumurta Zirvesinde çarpıcı açıklamalar yapıldı.
Türkiye'nin değişik yöresinden 400 civarında yumurta üreticisinin yanı sıra sektöre girdi sağlayan firma temsilcilerinin katılım gösterdiği zirvede sektör üretim, ihracat ve besin değeri açılarından tartışıldı.
Yumurta sektörü, 16 milyar üretimle 400 milyar dolar ihracat değeri yaratıyor.
Açılış konuşmasını yapan YUM – BİR Başkanı Derya Pala, 2005'te 16 milyon dolar olarak ihracatımızın 2013'te 400 milyon doların üzerine çıkmasını bekliyoruz, dedi. 2012 yılında üretimin 16 milyar adede çıktığı belirten Pala, sektörün ekonomik gücüne dikkat çekti.
Yumurta ve tavukçuluk sektörü, hayvansal ürünler sektörü içerisinde gelişmiş ülkeler seviyesine en yakın olduğumuz sektör olduğunu vurgulandığı Zirvede, Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu (KTG) Başkanı Şahin Aydemir: "Tavukçuluk sektörü, 2023 ihracat hedefine 2013 yılında ulaşmış bir sektör, olduğu belirtirken, bugün tavukçuluk Sektörü çiftlikten sofraya gıda güvenliği izlenebilen tek sektör olduğunu vurguladı.
Yumurta, biyoyararlığı en yüksek besin.
Besin değeri açısından yapılan sunumlarda ise ünlü diyetisyen Dilara Koçak, protein kalitesi anne sütüne en yakın besin olan yumurtanın Türk insanı tarafından yeteri kadar tüketmediğini belirten Dilara Koçak, yumurtanın biyoyararlılığı en yüksek, en mükemmel protein kaynağı olduğunu belirterek "Her yaşa uygun kaliteli protein kaynağı olan ve yüksek proteinli olmasına rağmen düşük kalorili olmasıyla sağlıklı beslenmenin çok önemli bir parçasıdır." dedi.
Yumurtacılık sektörünün farklı paydaşları, ekonomimizi güçlendiriyor
Yumurta Üreticileri Birliği (Yum-Bir) tarafından 31 Ekim-3 Kasım 2013 tarihleri arasında düzenlenen Yumurta Zirvesi 2013, ilk günkü açılış konuşmalarının ardından iki gün boyunca gerçekleştirilen oturumlarla devam etti.
Zirve'de görüşlerini paylaşan değerli konuşmacıların açıklamaları sektöre yön verdi.
ilk günkü "Yumurta Üretimi ve Ticareti" başlıklı 1. Oturumun Başkanlığını Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş yaptı. Türkiye ve dünyada yumurta üretimi ve ticareti Yum-Bir Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Sungur ve Uluslararası Yumurta Komisyonu Danışmanı Prof. Dr. Hans Wilhelm Windhorst tarafından tartışıldı.
"Sürdürülebilir Üretim" başlıklı 2. Oturum ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil başkanlığında tartışıldı. Konuşmacılar Prof. Dr Michael Schmitz ile Veteriner Hekimler İsmail Özdemir, Kağan Çubukçu ve Banu Biber Altun özellikle yem hammaddelerinin geleceği, sürü sağlığı ve biyogüvenlik, kanatlı sağlığı ve verimliliği, kanatlı refahı ve bunların gıda güvenliğine etkileri ile dünyadaki yaygın tavuk hastalıklarının oluşturduğu ekonomik kayıpları tartıştılar.
İlk günün son oturumunda iletişim alanının önde gelen isimlerden Prof. Dr. Ali Atıf Bir'in moderatörlüğünde sektörde marka olmayı başarmış Eggy ve Flotty firmalarının temsilcileri ile "Yumurtada Marka Değeri Oluşturma" konusu ele alındı.
Yumurta Zirvesi'nin ikinci günü üç teknik oturum ve kişisel gelişim konferansı ile devam etti. İkinci günün ilk oturumuna ÇED İzin ve Değerlendirme Genel Müdürü Dr. Çağatay Dikmen başkanlık etti ve "Kümes Atıklarının Değerlendirilmesi" konusu ele alındı. Tavuk dışkılarından enerji ve organik gübre elde edilmesi ve yumurta tavukçuluğunun çevresel etkilerinin değerlendirilmesi konularında Prof. Dr. Cihat Kütük, Prof. Dr. Sacit Başol ve Ayla Küçük birer tebliğ sundular.
Günün ikinci oturumunda "Üretimden Tüketime Yumurta Mevzuatı" konusu Metin Akman Başkanlığında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri tarafından teatral bir formatta tartışıldı. Ülkemizdeki ve dünyadaki yumurta mevzuatının, özellikle hijyen, saklama koşulları, tedarik zinciri ve hayvan refahı ile ilgili düzenlemeleri karşılaştırması yapıldı. Öğle yemeğinin ardından son teknik oturumda yumurta ve sağlık konusu işlendi.
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Mustafa Tayar'ın yaptığı oturumda, ünlü diyetisyen Dilara Koçak yumurtanın beslenmedeki yerini anlatan bir konuşma yaptı.
Zirve, Prof. Dr. Sebahat Bayrak Kök'ün "Etkili İletişim Yönetimi Ve Liderlik" konulu kişisel gelişim oturumu ile son buldu.
Son Dakika › Güncel › Yumurta, Yumurta Zirvesinde Her Yönüyle Tartışıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?