Yüksel Mansur Kılınç: Yasalarımıza Göre Sadat Gibi Bir Özel Savaş Şirketi Kurulamaz. Suç İşleyen Paramiliter Bir Yapının Reklamı Yapılamaz. Ticaret... - Son Dakika
Güncel

Yüksel Mansur Kılınç: Yasalarımıza Göre Sadat Gibi Bir Özel Savaş Şirketi Kurulamaz. Suç İşleyen Paramiliter Bir Yapının Reklamı Yapılamaz. Ticaret...

Yüksel Mansur Kılınç: Yasalarımıza Göre Sadat Gibi Bir Özel Savaş Şirketi Kurulamaz. Suç İşleyen Paramiliter Bir Yapının Reklamı Yapılamaz. Ticaret...

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun TV100 kanalında Uğur Dündar’ın programına konuk olduğu esnada SADAT reklamlarının yayınlanmasına ilişkin, “Yasalarımıza göre SADAT gibi bir özel savaş şirketi kurulamaz. SADAT’ın yurt içi ve yurt dışındaki faaliyetleri suçtur. Suç işleyen paramiliter bir yapının reklamı yapılamaz. Ticaret Bakanlığı’nı ve RTÜK'ü görevlerini yapmaya davet ediyoruz" dedi.

15.01.2023 21:13  Güncelleme: 21:39

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TV100 kanalında Uğur Dündar'ın programına konuk olduğu esnada SADAT reklamlarının yayınlanmasına ilişkin, "Yasalarımıza göre SADAT gibi bir özel savaş şirketi kurulamaz. SADAT'ın yurt içi ve yurt dışındaki faaliyetleri suçtur. Suç işleyen paramiliter bir yapının reklamı yapılamaz. Ticaret Bakanlığı'nı ve RTÜK'ü görevlerini yapmaya davet ediyoruz" dedi.

Yüksel Mansur Kılınç, Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün TV100 kanalında Uğur Dündar'ın programına konuk olduğu esnada SADAT reklamlarının yayınlanmasına sert tepki gösterdi. Kılınç, sosyal medya hesabından bugün yaptığı açıklamada, bir savaş şirketi olan SADAT'ın yasalara aykırı olduğunu belirterek Ticaret Bakanlığı ve RTÜK'ü görevlerini yapmaya çağırdı.

Kılınç'ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:

"Yasalarımıza göre SADAT gibi bir özel savaş şirketi kurulamaz. SADAT'ın yurt içi ve yurt dışındaki faaliyetleri suçtur. Suç işleyen paramiliter bir yapının reklamı yapılamaz. Ticaret Bakanlığı'nı ve RTÜK'ü görevlerini yapmaya davet ediyoruz."

Kılınç, 18 Nisan ve 24 Kasım 2022 tarihlerinde TBMM Başkanlığı'na SADAT'a ilişkin verdiği soru önergelerinin fotoğraflarını da sosyal medya hesabında paylaştı.

Kılınç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle 18 Nisan 2022 tarihinde verdiği soru önergesinde şunları kaydetmişti:

"Son yıllarda sık sık tartışmalı şekilde gündeme gelen Uluslararası Savunma Danışmanlık AŞ (SADAT) ile ilgili yeni iddialar gündeme gelmiştir. Bilindiği üzere SADAT'ın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, 2016-2020 yılları arasında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi olarak görev yapmıştır. Adnan Tanrıverdi, aynı zamanda Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASSAM) Derneği ile Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) kuruculuğu ve genel başkanlığını yapmıştır.

"CUMHURİYET'İMİZİN TEMEL NİTELİKLERİNE VE ANAYASA'MIZA AYKIRILIK TEŞKİL ETTİĞİ, BU FAALİYETLERİN ÜLKEMİZİN GÜVENLİĞİNİ VE GÜVENLİK KURUMLARIMIZI İLGİLENDİREN ALANLARI KAPSADIĞI HAKKINDA ÖNEMLİ İDDİALAR BULUNMAKTADIR"

SADAT Başkanı Adnan Tanrıverdi'nin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi olarak görev yaptığı yılları da kapsayan faaliyetleri son olarak, 'Gölge Ordu-SADAT'ın Sır Perdesi Aralanıyor' adlı kitapta da yer almıştır. SADAT ve ASSAM'ın yurt içi ve yurt dışındaki faaliyetlerinin, Cumhuriyet'imizin temel niteliklerine ve Anayasa'mıza aykırılık teşkil ettiği, bu faaliyetlerin ülkemizin güvenliğini ve güvenlik kurumlarımızı ilgilendiren alanları kapsadığı hakkında önemli iddialar bulunmaktadır."

Kılınç, Oktay'a şu soruları yöneltmişti:

"Kurucuları ve yöneticileri arasında Fethullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensubu oldukları gerekçesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ihraç edilen askerlerin de bulunduğu SADAT hakkında soruşturma yapılmış mıdır?

SADAT kurucusu Adnan Tanrıverdi'nin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi olarak atanmadan önce FETÖ/PDY ile iltisaklı olup olmadığı araştırılmış mıdır?

2017-2020 yılları arasında Milli Savuma Üniversitesi Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksek Okulu'na askeri öğrenci alımı için oluşturulan mülakat komisyonlarında SADAT, ASSAM ve ASDER üyesi kaç emekli asker yer almıştır?

Başkenti İstanbul, resmi dili Arapça, ayrı bir bayrağı ve anayasası olan ASRİKA adıyla yeni bir devlet yapılanmasını savunan SADAT ve ASSAM kurucularına, üyelerine, eğitmenlerine hangi gerekçe ile TSK'ya askeri öğrenci alımı mülakat komisyonlarında görev verilmiştir?

2017-2020 yılları arasında Milli Savuma Üniversitesi Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksek Okulu'na askeri öğrenci alımı için yapılan mülakatlarda, FETÖ okullarından mezun olan öğrenciler için olumlu görüş verildiği, bazı öğrencilere ayrımcı sorular sorulduğu, komisyonun muvazzaf asker üyelerinin sivil üyeler tarafından tehdit edildiği iddiaları araştırılmış mıdır?

Yüksek Askeri Şüra'daki terfi ve emekliliklerde komutanlıkların hazırladığı liste yerine SADAT tarafından hazırlanan 'Yeşil-Kırmızı-Beyaz' şeklindeki listelerin dikkate alındığı iddiaları doğru mudur? Bu iddialar araştırılmış mıdır?

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Hava Elektronik Sanayi (HAVELSAN) gibi kamu kurumları, başkenti İstanbul, resmi dili Arapça, ayrı bir bayrağı ve anayasası olan ASRİKA adıyla yeni bir devlet yapılanmasını savunan SADAT'a hangi gerekçelerle yer tahsisi ve sponsorluk adı altında maddi destek vermiştir?

SADAT'ın yurt içinde eğitim kampları var mıdır? Varsa bu kamplar nerededir? Bu kamplarda hangi faaliyetler yapılmaktadır?

SADAT'ın yurt dışında hangi ülkelerde askeri eğitim kampları bulunmaktadır? Bu kamplarda hangi eğitimler verilmektedir?

Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyeliği yapmış Adnan Tanrıverdi'nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı olduğu SADAT'ın başta Sudan, Ürdün, Kenya olmak üzere yabancı ülkelerde verdiği 'özel harp' kapsamındaki eğitimler Cumhurbaşkanı'nın bilgisi dahilinde midir? SADAT'ın yabancı ülkelerde 'özel harp' eğitim faaliyetleri, devletin güvenlik ve istihbarat kurumlarının onayı ile mi yapılmıştır?

SADAT'ın Suriye'deki faaliyetleri ve Suriye'deki yabancı terörist savaşçılara silah ve teçhizat gönderdiği iddiaları araştırılmış mıdır?

SADAT'ın Youtube adlı video paylaşım sitesinde yayınladığı tanıtım videosunda, şirket personelinin TSK'da görevli olduğu sırada çekilen görüntülerini kullandığı tespit edilmiştir. TSK'daki eğitim videolarının bir şirket tanıtımında kullanılmasına yetkililerce onay verilmiş midir? Söz konusu görüntüler yetkili makamların onayı olmadan kullanılmış ise kaldırılması için girişimde bulunulmuş mudur?"

Kılınç, 24 Kasım 2022 tarihinde Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un yanıtlaması istemiyle SADAT'a ilişkin verdiği soru önergesinde ise şunları belirtmişti:

"SADAT Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin ana sözleşmesi 2012 yılında tescil edilmiş, 28 Şubat 2012 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi'nde yayınlanmıştır. Ticaret Sicil Gazetesi'nde yer alan SADAT'ın kuruluş ilanının 'Amaç ve Konu' bölümünde şu ifadeler yer almaktadır: 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin çıkarlarını gözeterek, ihtiyaç duyan dost ülkelere savunma danışmanlığı, güvenlik güçlerinin organizasyonu (teşkilat, malzeme ve kadro), güvenlik güçlerinin eğitimi (ilgili ülke, Türkiye veya üçüncü ülkelerde), güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyacağı silah, mühimmat, araç-gereç, kıyafet ve yiyeceklerin ilgili ülke, Türkiye ve üçüncü ülkelerden üretimi, alış-satış, tedarik ve temini için ihaleler açmak, ihalelere girmek, teklifler vermek, teklifler almak, ithalat ve ihracat yapmak, güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduğu her türlü elektrik, elektronik, yazılım, donanım, bakım ve servis hizmetlerini vermek, güvenlik güçlerinin mevcut silah ve malzemelerinin yenileştirilmesi ve silahlı kuvvetlerinin iskan ve eğitimi için ihtiyaç duyulan tesislerin inşaatının yapılması.'

"ŞİRKETİN AMACI, İSLAM DÜNYASININ KENDİNE YETERLİ BİR ASKERİ GÜÇ OLARAK DA DÜNYA SÜPER GÜÇLERİ ARASINDAKİ HAK ETTİĞİ YERİ ALMASINA YARDIMCI OLMAKTIR'"

SADAT AŞ'nin internet sitesinde şirketin amacı, 'Uluslararası alanda silahlı kuvvetlerin ve iç güvenlik güçlerinin organizasyonu amacıyla stratejik danışmanlık, özel savunma ve güvenlik eğitimleri ile donatım alanlarında hizmet vererek İslam ülkeleri arasında savunma ve savunma sanayi iş birliği ortamı oluşturmak ve İslam dünyasının kendine yeterli bir askeri güç olarak da dünya süper güçleri arasındaki hak ettiği yeri almasına yardımcı olmaktır' şeklinde açıklanmaktadır.

"GAYRİ NİZAMİ HARP KURSU SONUNDA KAZANILACAK BECERİLER ARASINDA SOKAK HAREKETLERİ TÜRÜ EYLEMLER VE GİZLİ HAREKAT TEKNİKLERİ SAYILMAKTA VE KURS SONUNDA SERTİFİKA VERİLDİĞİ BELİRTİLMEKTEDİR"

SADAT AŞ'nin internet sitesinde şirketin verdiği kurs programları, kara, deniz ve hava harekatı kursları eğitim paketleri, keskin nişancılık, koruma, tahrip, gayrinizami harp, tek er muhabere, tank avlayıcılığı, topçu ve havan ileri gözetleyicilik olarak sıralanmakta; bunlardan gayri nizami harp kursu sonunda kazanılacak beceriler arasında sabotaj, baskın, pusu, tahrip, suikast, kurtarma ve kaçırma, tedhiş, sokak hareketleri türü eylemler ve gizli harekat teknikleri sayılmakta ve kurs sonunda sertifika verildiği belirtilmektedir.

Kılınç, Bakan Muş'a da şu soruları yöneltmişti:

"Bakanlığınız, faaliyetleri arasında gayrinizami harp ve ilgili ülke, Türkiye veya üçüncü ülkelerde güvenlik güçlerinin eğitimi de bulunan SADAT AŞ'ye hangi mevzuata göre kuruluş izni vermiştir?

SADAT AŞ'nin kuruluşunun ilan edildiği 28 Şubat 2012'den önce ülkemizde, SADAT AŞ ile aynı alanlarda, gayrinizami harp, Türkiye dahil ilgili ülkelerde güvenlik güçlerinin eğitimini de kapsayacak şekilde faaliyet gösteren şirket bulunmakta mıydı? Bulunmakta ise bu şirketlerin sayısı kaçtır?

28 Şubat 2012'den sonra, SADAT AŞ ile aynı alanlarda ve aynı faaliyetleri yürütecek şekilde kuruluşu yapılan ve Bakanlığınız tarafından kuruluşu onaylanan şirket veya şirketler var mıdır? Varsa sayısı kaçtır?

Son 10 yılda, uluslararası alanda veya ülkemizde, güvenlik güçlerinin eğitimi, savunma ve askeri alanlarda danışmanlık faaliyetleri yürütmek üzere Bakanlığınıza kuruluş başvurusu yapmış, ancak Bakanlığınızdan kuruluş izni alamamış şirket veya şirketler var mıdır? Varsa Bakanlığınızın söz konusu şirketlere kuruluş izni vermemesinin gerekçeleri nelerdir?"

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Yüksel Mansur Kılınç: Yasalarımıza Göre Sadat Gibi Bir Özel Savaş Şirketi Kurulamaz. Suç İşleyen Paramiliter Bir Yapının Reklamı Yapılamaz. Ticaret... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement