Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi, 2013 yılının afet raporunu açıkladı.
Çarpıcı bilgi ve tespitlerin yer aldığı raporda, 2012 yılında meydana gelen doğal afetin ekonomiye maliyeti 157 milyar doları olduğu, 2013 yılında ise, bu maliyetin 172 milyonu geçtiği belirtildi.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan '2013 Afet Raporu - Dünya ve Türkiye' de 2013 yılı Afet karnesi çıkarıldı. Prof. Dr. Şükrü Ersoy tarafından kaleme alınan raporda 2012- 2013 yılında dünya genelinde meydana gelen çeşitli afetler ile bilançoları açıklandı.
2013 dünya çapında yaşanan afetler, sebepleri ve sonuçları ile ilgili detaylı bilginin eşliğinde bilimsel değerlendirmenin yer aldığı raporda; 2013'te hangi afetler meydana geldi, deprem ve tsunami, 'depremde insanlar neden ölüyor, fırtına ve su baskını, hortumlar, kütle hareketleri, meteor düşmesi, volkanik faaliyetler, meteor düşmesi, çeken akıntılar gibi pek çok konu masaya yatırıldı.
"2013'ÜN İLK YARISINDA 45 MİLYAR DOLAR ZARAR MEYDANA GELDİ"
2012 ve 2013 yıllarına ilişkin istatistiki bilgilerinde verildiği raporda, çarpıcı bilgiler aktarıldı. Rapora göre 2012 yılında dünya genelinde meydana gelen 357 doğal afette, 9 bin 665 kişi öldü, 124,5 milyon insan mağdur oldu. Afetlerin ekonomiye olan etkisi de büyük oldu. Buna göre sadece bir senede meydana gelen afetlerin ekonomiye maliyeti 157 milyar doları buldu. 2013 yılının ilk altı ayında ise, bu rakam 127'yi buldu. Bu afetlerde 8 bin 250 kişi hayatını kaybetti, 16 milyon 416 bin 723 kişi mağdur oldu. 2013'ün ilk 6 aylık döneminin mali boyutu ise 45 milyar doları geçti.
EN FAZLA AFET YOKSUL ÜLKELERDE MEYDANA GELDİ
YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy tarafından hazırlanan rapora göre, 2012 ve 2013 yılında yaşanan afetlerin can kayıpları açısından en ölümcülleri, gelişmemiş yada az gelişmiş ülkelerde meydana geldi. 2013 yılında dünya geneli yaşanan afetlerde en fazla ekonomik kayıplar Asya ve Filipinler gibi pasifik ülkelerinde meydana geldi. Yine raporun ortaya koyduğu ilginç bir bilgiye göre, Çin'de yaşanan kuraklık 10 milyar dolar gibi bir kayba neden oldu.
Depremlerden dolayı 2,2 milyon insan mağdur olurken, sel ve su baskınları ise 2 milyon insanı mağdur etti.
AFET RİSK YÖNETİMİNDE YENİ PARADİGMA 'ÖZEL SEKTÖR'
Raporda afetlerle ilgili yaklaşım ve bakış açısı farklı bir açıdan da değerlendirildi. Afet konusundaki değerlendirmelerin genellikle sivil yaşam göz önüne alınarak yapıldığı aktarılan raporda, aksine özel sektörün de sürece dahil edilmesi gerektiği vurgulandı. Ülkelerin pek çoğunda yatırımların yüzde 70-85 oranında özel sektörün yaptığı aktarılan raporda, kaynak tasarrufu için afet riski gözetilmeden yapılan her faaliyetin afet riskini biraz daha artırdığı belirtildi.
METEOR KARADENİZ'E DÜŞSEYDİ FELAKET OLABİLİRDİ
Bilimsel çalışmada, 15 Şubat 2013'te Rusya'nın Güney Ural Bölgesi'ndeki Chelyabinsk'e meteor düşmesi sonucu yaşanan afetle ilgili çarpıcı tespitler de bulundu. Meteorun saatte 66 bin 900 kilometre hızla (sesten 60 kat hızlı) bir şekilde yeryüzüne çarptığı hatırlatılan raporda, olay sonrasında bin 500 kişi ciddi şekilde yaralandığını aktarıldı.
Patlamanın şokuyla 6 şehirde 7 bin 200 yapının hasar gördüğü belirtilen raporda, boyu 17-20 metre olan meteoritin 654 kilogram olan en büyük parçasının Chebarkul gölünde bulunduğunu bildirildi. Meteor düşmesinin insanların en hazırlıksız yakalandığı afetlerden birisi olduğu belirtilen raporda, olayın büyük felaketlere yol açabileceği vurgulandı. Raporda Karadeniz'e düşebilecek 300 metre çapındaki bir meteroitintsunamiye yol açacağı ve denizin 100 metre altındaki zehirli gazların da atmosfere karışmasına sebep olabileceği belirtildi. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Ytü'den Çarpıcı Dünya Afet Raporu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?