Yozgat'ın Sorgun ilçesinde 'Hareketli Gençlik Grubu' tarafından hazırlanıp, AB eğitim ve Gençlik Programları Merkezi tarafından desteklenen 'Obez Olma Hareketli Ol' adlı projeyle uygulama çalışmalarına başlandı.
Proje ortağı Polonya, Estonya, Litvanya, Bulgaristan, Makedonya, Romanya'dan Sorgun ilçesine gelen toplam 35 genç bir hafta süreyle sağlıklı beslenme, obezite ve hareketlilik konuları üzerine atölye çalışmaları, simülasyonlar, sunumlar, takım kurma oyunları ve kurum ziyaretleri gibi etkinliklerde bulundu. Öğrencilerin kendi ülkelerine ait yöresel oyunları ve folklor gösterilerini sundu.
Proje koordinatörü Engin Çavuş, projenin asıl amacının ülkeler arasındaki kafalarda bulunan birtakım ön yargıları ortadan kaldırmak olduğunu, ülkelerin kendi örf, adet ve geleneklerini tanımaları olduğunu, 7 ülkeden gelen 35 katılımcının Sorgun ilçesinde önemli etkinliklerde bulunup, obeziteye karşı spor yapılıp, beslenmeye dikkat edilmesi noktasında yapılması gereken konularda karşılıklı fikir alışverişinde bulunduklarını ifade etti.
Ülkeler arasında Polonya, Litvanya, Estonya, Romanya, Makedonya ve Bulgaristan'ın olduğunu belirten proje koordinatörü Engin Çavuş, "Bu ülkeden gelen gençlerle birlikte bu projeyi yürütüyoruz. Ortaklarımız arasında Litvanya'dan bir Belediye yine aynı şekilde Romanya'dan bir Üniversite var. Diğer ülkelerden de sivil toplum kuruluşları ve informa gruplar yani gençlik toplulukları tarafından katılım gerçekleştiriliyor. Burada yerele etki boyutu önemli. Biz aynı zamanda Sorgun'da da yani obezite hakkında bir farkındalık uyandırmak istiyoruz. Projemizin içerisinde bununla alakalı olarak çeşitli aktivitelerimiz var. Kullandığımız metotlar yaygın eğitim teknikleri. Yaygın eğitim etkinlikleri gençlerin biraz daha olaya yaklaşımlarını değiştiriyor. Olaya dahil olma süreçlerini artırıyor. Bu yüzden de obezite hakkında bilgi dağarcıklarını genişletiyor. Tabi obezite bu temamız fakat bir diğer önemli alt başlık özellikle projelerin yapmak istediği çalışmalar ise kültürler arası diyalog boyutu. Özellikle farklı ülkelerden gelen gençlerin Avrupa'nın içerisinde dahil bazı diğer ülkeler hakkında ön yargıları var. Bizim amacımız bu ön yargıları kırmak. Bu kültürler arası konseptini oluşturabilmek. Aynı şekilde Türkiye'ye karşıda bu tür ön yargılar var. Türkiye'ye gelmeden önce kafalarında pek çok kalıp yargılar vardı. Biz bunları kırmaya çalıştık. Özellikle Türk kültürünü olumlu yönde tanıtmaya ve bu alanda da yürütmeye çalışıyoruz. Dediğimiz gibi obezite ile mücadele Avrupa'dan gelen ortaklarımızla tartışılması bu konuda katılımcılarımıza bir farkındalık uyandırılması aynı zamanda yaptığımız çalışmalarla birlikte yerelde de bir farkındalık uyandırmaya hedefliyoruz" dedi.
Alexandru İoan Cuza Üniversitesi Dekanı Beatrice Abalasei ise, Türkiye'ye 7'inci gelişinin olduğunu belirterek, "Üniversitemiz Türkiye'deki birçok Üniversitelerle ortaklıklar kurmakta bu vesile ile şunu belirtmek istiyorum. Her defa gelişimde Türkiye'de misafirperverlik mutlu insanlarla karşılaşıyorum. Türkiye'yi diğer ülkelerden Avrupa ülkelerden farklı buluyorum. Türkiye benim için ilginç bir ülke. Sizin yemeklerinizi, kıyafetlerinizi kültürünüzü seviyorum. Bu projelerle özellikle bizim ülkelerdeki problemlerle ilgili projeler. Çünkü biz benzeriz. Bizim ülkemizde de söz konusu. Bir araya gelerek güç birliği yapabiliriz" diye konuştu.
Estonya Grup Lideri Haarya Sıllhots de ilk izlenimlerinin çok güzel olduğunu, Türklerin gerçekten misafir perver olduğunu, yemeklerinin çok lezzetli olduğunu söyledi.
Makedonya Grup Lideri Besa İmeri ise Türkiye'ye 10'uncu gelişi olduğunu her gelişinde ayrı bir güzellik gördüğünü belirtti. - YOZGAT
Son Dakika › Güncel › Yozgat'ta 'Obez Olma Hareketli Ol' Projesine 7 Ülkeden Destek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?